Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Вибору не було»

Через відсутність достойних кандидатів на посаду головного лікаря «Охматдиту» МОЗ оголосить новий конкурс
24 березня, 2017 - 12:58
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Уперше за історію Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» головного лікаря не призначали «згори», а шукали шляхом відкритого конкурсу. Міністерство охорони здоров’я оголосило відбір у січні цього року, оскільки термін дії контракту колишнього головного лікаря Юрія Гладуша завершився. Призначення керівника найбільшої дитячої лікарні країни саме через відкритий конкурс — це вимога громадськості та Опікунської ради «Охматдиту». Однак з першого разу достойного кандидата знайти не вдалося. На участь у конкурсі подали заявки дев’ять осіб, з них лише четверо відповідали кваліфікаційним вимогам добору. Та, заслухавши презентації про стратегії розвитку лікарні, МОЗ спільно з представниками Опікунської ради дійшло висновку, що жоден із кандидатів не може очолити заклад.

НЕПОСИЛЬНИЙ ТЕСТ НА ЧЕСНІСТЬ

За тиждень конкурсна комісія збереться знову, щоб оголосити новий відбір. Кандидати мають подати заяву про відсутність конфлікту інтересів, заповнену декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2016 рік, а також пропозицію розвитку «Охматдиту» на три роки. Як наголосила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, ці документи мали стати своєрідним тестом кандидата на чесність. Четвірка тих, хто дійшов до етапу співбесід, а це Дмитро Вернигора, Олег Залата, Тетяна Іванова та Раїса Мостовенко, цей тест провалила.

«Плани розвитку та стратегічне бачення майбутнього закладу — один із критеріїв, завдяки яким ми змогли б обрати головного лікаря унікальної дитячої лікарні. Не випадково приділяємо стільки уваги питанню, як кандидати планують розвивати «Охматдит», адже ми чекаємо від них розвитку та підвищення статусу лікарні. Ми шукаємо достойного кандидата на цю посаду і бажаємо успіхів тим, хто подається», — цитує Уляну Супрун прес-служба МОЗ.

ДРУЖНЮ АТМОСФЕРУ СТВОРЯТЬ... МІКРОХВИЛЬОВКИ

Ірина Литовченко, координатор Благодійного фонду «Таблеточки», що допомагає онкохворим дітям, які лікуються в «Охматдиті», виклала на своїй сторінці у Facebook найцікавіші цитати зі співбесід. Також зауважила, що всіх кандидатів насамперед цікавили кошти, обладнання, а про роботу персоналу, атмосферу в колективі, поліпшення побутових умов для діток, які перебувають у лікарні місяцями, ніхто не говорив. Приміром, на запитання, чи вважають «Охматдит» дружньою для дитини лікарнею, почули у відповідь від кандидата: «Ну, так. Ми мікрохвильовки купили та постільну білизну даємо».

«У середньому на одного кандидата на посаду головного лікаря припадає півтори квартири, дві машини та півгектара землі, — додала Ірина Литовченко у соцмережі, ще й виклавши фото дорогої автівки Infiniti, яка належить співробітниці «Охматдиту», котра відповідає за боротьбу з корупцією. — Комісія — за чесний та об’єктивний вибір кандидата. Будемо й далі шукати людину, у якої горітимуть очі від бажання зробити лікарню корисною для дітей».

ДЕФІЦИТ ЛІКІВ НЕ ЗАВАДИВ МАРНОТРАТСТВУ

Поки комісія у пошуках головного лікаря, заклад працює у звичайному режимі. Єдине, члени Опікунської ради «Охматдиту» сподіваються, що на час нового конкурсу МОЗ змінить виконувача обов’язків головлікаря. До сьогодні їх виконувала одна з учасниць конкурсу — Тетяна Іванова. Та під час співбесіди з’ясувалося, що вона витратила 100 тисяч гривень з бюджету лікарні на консультації щодо системи ProZorro.

«Ми були шоковані. У нас ліків не вистачає, медсестрам не виплачують преміальні, а тут витрачаються такі суми. І це при тому, що в «Охматдиті» тривають планова та позапланова перевірки Державної фінансової інспекції, — зазначила Оксана Корчинська, голова Опікунської ради «Охматдиту», перший заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я. — Ми ініціювали цю перевірку, бо дізналися, що за один день зникало ліків на 800 тисяч гривень. СБУ кілька разів цю перевірку заминало. Це вже вчетверте почалася така перевірка. І на тлі цього відбувається платіж за консультації ProZorro. Тепер я боюся за майбутнє тендерів, тому є надія, що МОЗ змінить в.о. головного лікаря».

ВІД СОВДЕПІЇ ДО НОВАТОРСТВА

Також члени Опікунської ради сподіваються, що в новому конкурсі міністерство розгляне питання про розділення посад головного лікаря та генерального директора, як це є в багатьох великих медичних закладах. Наразі за статутом «Охматдиту» ним керує лише головний лікар, хоча більшість менеджерських функцій було б доцільніше перекласти на гендиректора.

«Такий старий підхід призводить до того, що на посаду балотуватимуться люди старої системи, не здатні її змінити, — вважає Оксана Корчинська. — Цього разу не було вибору. Відомі педіатри з досвідом, які знані у клініках та працюють за кордоном, не подалися на конкурс. Бо це велика відповідальність. І я підозрюю, що люди не повірили у прозорість і чесність конкурсу. Усі вважали, що це, як совдепія, коли про все домовлено, дехто говорив, що Опікунська рада з депутатами просуває свою людину. І ці заяви робили завідувачі, які справді знають, що їм є що втрачати. Зараз усі побачили, що це неправда. Також зрозуміли, що серед кандидатів не було новатора, який таки може підняти заклад на новий рівень і зробити його центральною дитячою лікарнею, відкритою до світу.  Бо зараз це ще лікарня совдепівського типу».

В Опікунській раді вважають, що новий керівник «Охматдиту» має перетворити заклад на флагман педіатрії в Україні, зокрема за кількістю навчальних семінарів та обмінів досвідом із кращими клініками світу. Звісно, новий керманич має довести до фіналу добудову нового корпусу. До речі, в ньому працюватиме близько 400 осіб, однак більшість цих посад досі вакантні. Тож ще одне завдання для головлікаря — набрати нову команду професіоналів.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: