Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«52% хворих узагалі не звертаються до лікарів»

Ольга Стефанишина — про основні проблеми і перемоги пацієнтів в Україні
31 березня, 2017 - 13:33
ФОТО НАДАНЕ ОЛЬГОЮ СТЕФАНИШИНОЮ

1 квітня стартує урядова програма «Доступні ліки». Пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. Це лише початок, обіцяють у Міністерстві охорони здоров’я. Далі за такою системою планують зробити доступними препарати для людей з іншими захворюваннями.

Проблема доступу до лікарських засобів в Україні має кілька причин: висока вартість ліків, відсутність в Україні потрібних зареєстрованих медпрепаратів, неможливість дізнатися в медичних закладах про наявність закуплених  бюджетним коштом ліків, недостатнє фінансування державних програм щодо лікування цілої низки важких захворювань тощо.

Нещодавно Благодійний фонд «Пацієнти України» разом з Агентством США з міжнародного розвитку USAID і за допомогою Київського міжнародного інституту соціології провели масштабне дослідження «(Без)коштовна медицина». Це було і кількісне, і якісне дослідження, яке показало, наскільки медицина доступна для українців. Результати складно назвати оптимістичними.

Про основні проблеми в охороні здоров’я та важливі перемоги пацієнтських організацій «Дню» розповіла Ольга СТЕФАНИШИНА, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». Нещодавно ця громадська організація отримала членство в Реанімаційному пакеті реформ. Понад п’ять років фонд займається питаннями доступу до ліків. Саме пацієнтські організації добилися прийняття двох ключових антикорупційних законів у сфері медицини — закупівлі ліків та вакцин через міжнародні організації та спрощення реєстрації лікарських засобів.

НЕДОФІНАНСУВАННЯ, КОРУПЦІЯ І... КОРУПЦІЯ

Які сьогодні основні проблеми із доступом до ліків в Україні? З чим вони пов’язані та чи можливо їх вирішити найближчим часом?

— Якщо говорити про доступ до лікарських засобів, то в Україні ситуація катастрофічна. Ми нещодавно провели дослідження в п’яти регіонах країни і побачили, що 90% респондентів вважають високу вартість ліків однією з найбільших перепон у доступі до лікарських засобів. Виявляється, 52% хворих не звертаються до лікарів взагалі. Вони лікуються самостійно. Це пов’язано як з недовірою до лікарів, так і з поганим доступом до лікування. При цьому ми побачили, що одним із «лікарів» для пацієнтів є інтернет. Велика кількість людей читають там відгуки про той чи інший препарат, самі ставлять собі діагнози і самі себе лікують. 20% хворих намагаються вилікуватися народними засобами, використовують всілякі немедичні речі. А майже 50% відмовляються від лікування просто тому, що не мають грошей.

Згідно із результатами дослідження, 83% жодного разу не отримували ліки безкоштовно. І це пов’язано як з тим, що державні програми є недофінансованими, так і з тим, що ліки просто не доїжджають до пацієнтів. У нас щодня помирає 1600 українців від хвороб. А в людей немає грошей на лікування.

В Україні взагалі відсутня як така політика забезпечення лікарськими засобами населення. Важливо, щоб держава виділяла кошти на забезпечення людей медпрепаратами. Йдеться про важких хворих, які мають СНІД, туберкульоз, гепатити, онкологію, рідкісні захворювання... Але в нас завжди були критично недофінансовані держпрограми щодо ліків, яких понад 30. І це перша велика проблема.

Друга — це корупція. Наприклад, у тендерах МОЗ вона особливо процвітала: з тих грошей, що виділялися на закупівлю ліків, 40% розкрадалися. Це дані СБУ.

І третя проблема — це те, що в лікарнях медпрепарати, закуплені коштом бюджету, перепродають пацієнтам. Були випадки, коли нам приносили лікарські засоби із написом «Держзакупівля. Не для продажу». Їх в лікарнях купували пацієнти.

Але перемоги теж є. У 2017 році пацієнтські організації домоглися того, що уряд збільшив на два мільярди фінансування державних програм. Цього недостатньо, але це у півтора разу більше, ніж минулого року. У принципі, в нас будуть майже на 100% профінансовані програми зі СНІДу, туберкульозу, відчутно збільшилося фінансування дитячої онкології, рідкісних захворювань і дорослої гемофілії. Але все одно лишаються проблеми з дорослою онкологією, з гепатитами та багатьма іншими захворюваннями.

Ще одна перемога громадянського суспільства, за яку ми дуже довго боролися, — це закупівля ліків і вакцин через міжнародні організації. Ми придумали цю концепцію в 2014 році, коли писали Стратегію реформи охорони здоров’я. Розробили на початку 2015 року відповідні законопроекти і адвокатували, щоб Верховна Рада за них проголосувала. Це відбулося в березні 2015 року. А потім дуже довго тиснули на МОЗ і на Кабмін, щоб вони нарешті реалізували цю реформу.

Зараз вона йде, і в нас уже є фінальні цифри по 2015 року. Центр протидії корупції опублікував такі дані: якщо порівнювати ціни МОЗ 2014 року і міжнародних організацій у 2015-му, то економія виходить у 620 мільйонів гривень. Наприклад, по туберкульозу ПРООН закупив майже на 200% більше препаратів, і якщо перерахувати це на курси лікування, то ще 43 тисячі пацієнтів додатково зможуть отримати ліки. А 40% постачальників міжнародних організацій — це взагалі нові гравці, тобто ринок за один рік відчутно розширився.

І третя своєрідна перемога — ми почали боротися з корупцією на рівні лікарень.

Як саме?

— Для цього ми створили сайт «Є ліки» (eliky.in.ua), на якому люди можуть побачити, що в тій чи іншій лікарні є в наявності із закупленого державою — які ліки, які рукавчики, які шприци... Сайт справді популярний. Є гаряча лінія, пацієнти нам телефонують, консультуються, перевіряють, ідуть і вимагають ліки. Ми домоглися, щоб МОЗ зробило відповідний наказ, який зобов’язує кожну лікарню публікувати списки наявних ліків.

На сайті поки доступні медзаклади Одеської й Рівненської областей, кілька закладів Хмельницької й Луганської областей, два — Сумської області й один із Києва. Загалом понад дві сотні лікарень. Зараз у нас черга. Хочуть підключатися й інші області, і ми намагаємося все це технічно забезпечити.

Звісно, не всі хочуть ділитися інформацією про наявні ліки. Наприклад, в онкологічних диспансерах — це проблема, там деякі лікарі звикли заробляти на препаратах для онкохворих.

«БАГАТО ПАЦІЄНТІВ КУПУЮТЬ ЛІКИ НА ЧОРНОМУ РИНКУ»

У січні в Україні запрацювала система спрощеної реєстрації ліків. Ліки, зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та ЄС, можуть зайти в Україну всього за 17 днів. Вже є результати?

— Так, у нас вже є система спрощеної реєстрації ліків. Закон №4484 був проголосований улітку минулого року і зараз має запрацювати. Є величезний супротив цій реформі. Бо реєстрація ліків — це теж система, на якій заробляли великі гроші. І це та система, яка безпосередньо впливає на доступ до ліків. У нас зареєстровано 10 тисяч лікарських засобів, а у Франції, наприклад, 15 тисяч. Тобто в нас немає всіх ліків, які потрібні пацієнтам. Багато з них зараз купують ліки на чорному ринку, часом із терміном дії, що вже закінчився. Але вони думають, що краще вже вживати такі, але врятувати собі життя.

Ми як пацієнтська організація постійно наголошуємо, що якісні лікарські засоби, які зареєстровані, перевірені, сертифіковані в інших розвинених країнах, повинні мати спрощену систему реєстрації в Україні. Що українські чиновники не мусять перевіряти вже перевірені лікарські засоби і витрачати на це державні ресурси.

Спрощена система запрацювала ще у січні, всі підзаконні акти є, але повноцінно вона діятиме, коли наші державні органи нарешті почнуть її реалізовувати. Це те саме, що було із закупівлями через міжнародні організації. Закон є, але чиновники нижчого рівня роблять усе можливе, щоб його не реалізовувати.

Які очікування від цієї системи?

— Передусім треба збільшити кількість ліків. По-друге, коли збільшується кількість, це приводить до конкуренції, а вона — до зниження ціни. Тому тут дві мети: мати потрібні ліки і знизити ціни на них.

Міжнародні організації мають доступ до світового ринку медикаментів, а багато ліків у нас незареєстровані. Ми зіткнулися з цією проблемою минулого року, коли ЮНІСЕФ із восьми вакцин закупив шість, які не були зареєстровані в Україні. Їх в усьому світі використовують, а в нас їх немає. Причому процес реєстрації однієї вакцини міг тривати три місяці.

Дуже багато років у нас ліки реєстрували за хабарі. Були випадки, коли сумнівний лікарський засіб реєстрували за два тижні, а якісні європейські не реєструвалися по два роки. І це означає, що у нас недосконала система реєстрації. Нам потрібно її змінювати.

Але тоді виникає питання щодо якості тих ліків, які були зареєстровані раніше...

— Колись у США був скандал з одним препаратом, то вони просто скасували всю реєстрацію лікарських засобів і знову побудували її з нуля: перевірили всі ліки, які до цього були на ринку. Можливо, Україні теж варто так зробити. 

УВІМКНУТИ СВІТЛО В СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Останнім часом представники пацієнтських та антикорупційних організацій обговорюють впровадження E-Health в Україні. Що це за проект та за яких умов він зможе ефективно функціонувати в нашій країні?

— Це дуже потрібна ініціатива. Це і реєстр пацієнтів, і електронні медкартки, і електронні черги. І взагалі електронна медична статистика. У нас є реальні шанси це зробити. Вже є ініціативна група громадських організацій, які працюють з міністерством, щоб цей проект втілити в життя. Є технічні спеціалісти, які впроваджували систему ProZorro (електронна система державних публічних закупівель. — Авт.) і які зараз допомагають робити цей проект. Це реформа не одного дня і, звичайно, й тут буде спротив, але її однозначно вже треба починати. Це — як увімкнути світло в системі охорони здоров’я. Нам це потрібно.

Марія СЕМЕНЧЕНКО
Газета: