У країні все непросто із дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог. Збільшилася кількість масових отруєнь, а якість продовольчої продукції дедалі погіршується. Такі невтішні висновки зробила Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. За даними фахівців, 2016 року понад три тисячі громадян України зазнали шкоди внаслідок харчових отруєнь. Сьогодні для запобігання таким випадкам починаються перевірки таборів, в які невдовзі приїдуть на відпочинок діти, а протягом серпня такі перевірки відбудуться в дошкільних і середніх навчальних закладах.
Нагадаємо, до 2016 року контроль за якістю продукції в Україні два роки не здійснювався через тривалу реформу профільної служби. З початку цього року можливість інспекторів перевіряти якість продуктів на виробництвах дуже ускладнилася — дозвіл перевірити підприємство через скаргу на неякісний товар має узгодити центральний орган влади. Якщо є скарга на продовольчі товари, «добро» повинно дати Міністерство аграрної політики та продовольства; якщо питання стосується захисту прав споживачів — Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Експерти зауважують, що процедури узгоджень займають кілька тижнів, це довго й не дозволяє реагувати на проблему вчасно.
Разом із тим, ситуація в системі захисту прав споживачів склалася вкрай незадовільна. Так, представники Держпродспоживслужби підтверджують 73% скарг на неякісні продукти харчування (недостовірне маркування та неправдива інформація про склад продукту, недотримання терміну реалізації тощо). Фахівці зазначають, що виробники часто не дотримуються вимог законодавства і пропонують покупцям фальсифікат. Чимало зловживань зафіксовано і в групі непродовольчих товарів: 30% скарг на неякісні товари підтверджуються перевірками. У сфері надання послуг підтверджуються 25% скарг, а у сфері антитютюнового законодавства (ідеться про заборону куріння в громадських місцях, закладах харчування, розважальних закладах тощо) — у 30%. Також багато порушень на АЗС: скарги від споживачів частішають, і за останній рік через погану якість припинено реалізацію 82 тонн нафтопродуктів.
Щодо безпеки тваринної продукції, то, за словами фахівців, Україна стоїть перед викликом поширення африканської чуми та пташиного грипу. Додатковим викликом як для України, так і для європейського континенту загалом, є ризик потрапляння нехарактерних для нас інфекцій та вірусів, якими заражаються тварини з Африки.
«Ми напрацювали низку законопроектів, щоб запровадити ефективну систему контролю в Україні, і внесли до Верховної Ради пакет документів, які стосуються наявних викликів, — стверджує Володимир ЛАПА, голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. — Велику роботу проведено щодо забезпечення якості продукції: ми сформували нормативно-правове поле, яке дозволяє виконувати функції державного контролю на засадах, передбачених новим законодавством. Ідеться про ключовий законопроект №0906 «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який зараз перебуває на розгляді в парламенті. Він пройшов перше читання і відправлений на доопрацювання.
Розраховуємо на те, що в травні Верховна Рада розгляне його. З одного боку, цей закон дозволятиме ефективно виконувати державний контроль. Наприклад, коли є ризик життю і здоров’ю громадян, перевірка господарчих суб’єктів може здійснюватися без попередження.
З другого боку, він дає додаткові можливості щодо забезпечення прав господарюючих суб’єктів. Це мінімізація корупційних ризиків, зокрема через відеофіксацію перевірок. Ми не чекатимемо наухвалення закону і почнемо запроваджувати пілотний проект у Києві та області в травні цього року. До кінця року плануємо, що всі процедури проведення державних перевірок у областях здійснюватимуться з відеофіксацією — щоб зняти корупційні ризики».