Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чим здивує «Літопис українського Донбасу»

Міністерство інформаційної політики запускає просвітницьку кампанію, присвячену історії сходу країни
21 листопада, 2017 - 12:04
ШАПОВАЛ МИКИТА ЮХИМОВИЧ

Мета ініціативи — зацікавити українців маловідомими сторінками історії та познайомити їх із видатними діячами з Донбасу, які відстоювали незалежність нашої держави. «Незнання своєї історії відкриває широкий люфт для маніпуляцій. Цим і користувалась радянська історіографія, яка викривлювала історію чи виправдовувала нею свої злочини, — говорить Еміне Джапарова, перша заступниця міністра інформаційної політики. — Тепер ми маємо спростувати міф «Донбасс — исконно русская земля», який просуває РФ, та вибудувати власний чіткий наратив на основі фактів».

Безстрокова кампанія розпочалась 20 листопада — у день підписання ІІІ Універсалу Української Центральної Ради. Ним проголосили Українську Народну Республіку, до якої увійшла й Катеринославська губернія. У Бахмуті на знак визнання УНР над будинком повітової земської управи (нині Бахмутський коледж транспортної інфраструктури) підняли українські прапори — вперше на Донбасі над урядовою будівлею.

Одним зі співавторів ІІІ Універсалу став Микита Шаповал — публіцист, соціолог, громадський діяч родом із тодішнього Бахмутського повіту. Його брат Микола був генералом-хорунжим армії УНР. Юрій Косенко, консультант проекту і дослідник УНР, розповідає, що саме на Донбасі з’явились перші в підросійській Україні осередки «Пласту». Створювалися тут і загони вільного козацтва, осередки «Просвіти» та українських партій. До складу Центральної Ради входили три делегати з Бахмутського повіту. «Сотні вихідців з Донбасу були учасниками визвольних подій того періоду, — наголошує Юрій. — Тож коли була можливість, український рух на Донбасі розквітав».

Про перебіг тих подій розповідає трихвилинний ролик, створений продакшн-студією «ВиДиво». Її керівник Тарас Підгірняк констатує: «Із підручників історії ми отримували дуже мало інформації про території на сході України. Тільки з часом ми зрозуміли, як багато сторінок історії було пропущено. Ми розраховуємо, що наша робота викличе інтерес у дітей та дорослих і спонукає їх шукати додаткову інформацію самостійно».

Окрім ролика, протягом кампанії реалізують ще кілька інформаційних продуктів. Зокрема, випущений цикл програм «Нові герої Донбасу» та видані наступні номери газети «Донбасс Информ».

Дар’я ТРАПЕЗНІКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: