Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Натяки міністра

Арсен Аваков зробив низку заяв про своє бачення альтернатив «мінському процесові». До чого б це?
30 листопада, 2017 - 11:32
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

«Війна в Україні для багатьох європейців стала синонімом словосполучення «мінський процес». І мене це обурює страшенно!» — почав свій пост у «Фейсбуці» міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. І цілком передбачувано його довгий текст підхопили українські ЗМІ, в деталях критикуючи перемовини в Мінську і вкотре обговорюючи можливі альтернативи. Критикуючи, але при цьому забуваючи, що слова ці звучать з вуст (а точніше, пишуться з-під пера) не міністра закордонних справ, не дипломата і навіть не політика в парламенті. Свої думки щодо перемовин у Мінську робить головний поліціянт у країні. До чого б це?

Арсен Аваков пропонує свої шляхи в цьому питанні. Хоча нічим оригінальним вони не вирізняються з-поміж уже давно озвучених класичних фраз про «виведення окупаційних військ Росії» та «введення миротворчої місії». Мовляв, альтернатива «Мінську-2» є, і вона очевидна. Вона справді очевидна, але хто забезпечуватиме виведення російських військ разом із контролем за їх виведенням? Так само як домогтися наявності миротворців на всій нині окупованій території без присутності там озброєних росіян під виглядом «блакитних» чи якихось інших касок? Над вирішенням цих питань ламають голови фахівці не лише з України.

Коли кажуть про «відсутність альтернативи» Мінську-2, то забувають, що спочатку йдеться не про об’єктивну відсутність потенційних альтернатив Мінському (безумовно, млявому) процесові, а про те, що будь-які кроки з боку України щодо зриву перемовин Росієя подасть на міжнародній арені як привід для зняття санкцій з агресора. Мовляв, самі підписали і самі не виконують. Звичайно, Мінськ-2, м’яко кажучи, недосконалий. Але його підписано. А значить, Україна узяла на себе зобов’язання. З огляду на це дипломати мають мізкувати над тим, як розширити інструментарій «Мінська», зокрема апелюючи до Будапештського меморандуму. Окрім того, діалог з РФ дає змогу «заміряти температуру» агресора, відчувати його пульс, що особливо важливо в умовах гібридної війни і явної військової переваги противника.

На жаль, у нас вкотре функцію дипломатів замінюють політики. А в даному разі чиновники, які відіграють роль політиків. Тут багато запитань. Одне з них — Арсен Борисович робить заявку на участь у передвиборчих перегонах?

Валентин ТОРБА, «День»
Газета: 
Рубрика: