Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Дніпрі Музей АТО «заговорив» англійською

Таким чином тут прагнуть «озброїти правдою» іноземних гостей
30 січня, 2018 - 11:33
ФОТО PROSTIR.MUSEUM

Відтепер іноземним гостям про війну на Донбасі у дніпровському Музеї АТО розповідатиме англомовний фільм. Документальну хроніку можна переглянути в мультимедійній залі музею, який відкрили ще минулого року. «Внутрішня експозиція Музею АТО присвячена мешканцям області, які стали на захист Батьківщини з перших днів війни. Про їхній подвиг розповідають не тільки тисячі експонатів. Особливо бере за живе документальний фільм. Його транслюють під час екскурсій українською мовою. Але тепер показуватимуть ще одну стрічку, англомовну. Так прагнемо донести правду про війну в Україні до іноземних дипломатів, які відвідують область. Вони мають бути озброєні правдою, як наголошує Президент України Петро Порошенко», — каже глава облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Англомовну хроніку транслюватимуть в мультимедійній залі одночасно на чотирьох стінах. Панорамний «ефект присутності» дозволяє поринути у вир подій на Донбасі. «Там, за кордоном, знають про збройний конфлікт в Україні. Та назва йому — війна. Тож прагнемо донести основні меседжі до зовнішньої аудиторії. Доречніше це робити англійською мовою, яка для іноземних гостей є більш зрозумілою. Ідея англійської версію фільму виникла ще торік», — розказала продюсер стрічки й волонтерка Наталія Хазан.

Над створенням унікального фільму в форматі «360 градусів» працювала не тільки професійна творча група, а й перекладачі, фахівці зовнішньої політики. За словами режисера й парамедика Євгена Титаренка, творити було непросто — і морально, і технічно. «Маємо за честь приймати в Музеї закордонних міністрів і послів. Мультимедійна зала у серці внутрішньої експозиції справляє на них неабияке враження. Тепер вони краще розумітимуть російську агресію та героїку української армії завдяки англомовному фільму», — переконаний керівник робочої групи зі створення Музею АТО Юрій Фанигін.

Нагадаємо, внутрішню експозицію першого в Україні Музею АТО відкрили наприкінці січня 2017-го. За цей час її відвідали більше десяти іноземних делегацій. Це представники Литви, Латвії, Хорватії, Естонії, Німеччини, Люксембургу та інших країн. З моменту відкриття внутрішню експозицію переглянули понад 100 тисяч людей. Нещодавно керівнику робочої групи зі створення Музею АТО Юрію Фанигіну указом Президента присвоєно звання «почесний працівник культури та мистецтв України».

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: