Це комедія «Гамлет у гострому соусі» відомого італійського драматурга, автора драматичних монологів (для театру одного актора) і перекладача Альдо Ніколаї. Поставив виставу Вадим Сікорський. І це не перше звернення режисера до творчості Ніколаї.
— Багато років тому, коли я тільки-но прийшов працювати до театру, поставив його «Рисове зерно», — розповів «Дню» В.СІКОРСЬКИЙ. — І та вистава ближча до того жанру комедії, котрою все життя займався відомий кінорежисер Данелія — зі сльозинкою та клубочком у горлі. А «Гамлет у гострому соусі» — комедія ситуацій. За задумом Ніколаї, трагедія Вільяма Шекспіра перетворена на комедію з несподіваними сюжетними поворотами, в якій багато доброго гумору та щирих почуттів. Я хотів вловити настрій п’єси і розраховую на те, що матеріал стане позитивом і для глядача.
Події вистави розгортаються на кухні. Персонажі — королівський кухар Фроггі, його дружина й донька, а також всі, хто з різних причин потрапляє до «данського королівства смачних наїдків і напоїв». «Ми дуже часто забуваємо, що більшість важливих справ обговорюємо під час обіду чи вечері, в ресторанах чи кав’ярнях. У п’єсі відбувається щось подібне», — говорить режисер.
Надскладні декорації винайшла сценограф театру Наталя Тарасенко. Спектакль має колоритну афішу — репродукція картини «Земля» італійського художника XVI ст. Джузеппе Арчимбольдо, який прославився екстравагантними картинами із зображеннями облич у вигляді композицій із городини і садовини, часто з портретною подібністю. Знамените полотно тим, що його без утрати змісту можна роздивлятися й догори ногами. Чим не «Гамлет у гострому соусі»?