Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Подяка за евакуацію

Герцогиня Кембриджська зустрілася з військовими та цивільними, які допомагали вивозити афганців
24 вересня, 2021 - 11:08
ФОТО REUTERS

«Помітним і зворушливим» назвали британські медіа перший після літнього відпочинку візит герцогині Кембриджської. Вона відвідала бригаду RAF Brize Norton в Оксфордширі, де зустрілася з тими, хто брав участь в операції «Піттинг». Понад 15 000 людей були вивезені з Кабула Королівськими ВПС, 850 з яких прибули в Брайз-Нортон протягом двох тижнів, інформує Sky News. Евакуація, яка тривала з 14 по 28 серпня, стала найбільшою гуманітарною операцією за останні 70 років, додає видання. Кейт Міддлтон поспілкувалася з цивільним та військовим персоналом, який безпосередньо займався вивезенням людей із країни, коли таліби прийшли до влади, а війська НАТО відійшли.

Під час візиту Кейт поспілкувалася з екіпажем RAF та медиками, які підтримували евакуйованих в аеропорту Кабула, а також з цивільним населенням та добровольцями, які створили Центр репатріації на авіабазі, надаючи підтримку під час їх прибуття до Великої Британії. Герцогині також провели екскурсію літаком RAF C17 Globemaster, яким за один рейс з Кабула було доставлено рекордні 439 евакуйованих.

Королівська особа висловила свою «подяку і гордість» за роботу, яку виконали всі учасники операції. Зокрема капрал Гай Уоттс, який здійснив сім рейсів до Кабула, сказав, що герцогиня висловила вдячність усім за зусилля. «Вона оцінила те, що це було нелегко і наскільки якісно нам вдалося виконати роботу», — цитує його Sky News.

Герцогиня сіла на борт одного з літаків, який брав участь в операції, і вислухала деякі жахливі та підбадьорливі історії про евакуацію, пише www.townandcountrymag.com. Зокрема командир крила (вінг-командер) Кевін Латчмен, котрий здійснив три рейси з Кабула, розповів: «Видовище позаду літака було феноменальним. Натовп облич, і було так багато дітей, мабуть, половина всіх цих рейсів була з дітьми та немовлятами. І, знаєте, ці діти були такими ж, як наші діти, які сідають на величезний літак, вони були дуже схвильовані. Тоді як дорослі відчували полегшення, вони були шоковані і налякані, а також збентежені тим, що на них чекає далі». Він також поділився з виданням Town&Country враженням про зустріч з герцогинею: «Це було фантастично, якщо чесно. Сама операція є яскравим прикладом того, що ми можемо зробити, коли ми всі разом. І те, що це було визнано на королівському рівні, блискуче. Мені було приємно познайомитися з герцогинею Кембриджською, дуже привітною і явно дуже зацікавленою у тому, що ми робимо». Він описав герцогиню як «дуже співчутливу». Сержант Марк Кертіс, який керував евакуйованими в літаку, описав цей досвід так: «Я сам маю двох дітей, і було так багато дітей, немовлят. Можна було побачити, як дорослі зупиняються, обертаються і розуміють, що востаннє покидають рідну країну з єдиною сумкою. Це було дійсно емоційно». Щодо зустрічі з Кейт Міддлтон він додав: «Знайомство з герцогинею та її зацікавлення нашими історіями було чудовим. Ми служимо нашій королеві, нашій країні, королівській родині. І, очевидно, мати такий рівень, що шеф підходить і підбадьорює за важку роботу, дивовижно», цитує його www.townandcountrymag.com.

Кожен підрозділ, що базується у Бріз-Нортоні, був залучений до евакуації, персонал підтримував операцію разом з Королівським флотом, британською армією, місцевою владою та організаціями допомоги в Афганістані та Великій Британії. Повний парк транспортних літаків RAF також цілодобово літав для підтримки евакуації.

Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: