Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Наше кіно на набережній Круазет

Світова прем’єра українського фільму «Памфір» відбудеться на Канському кінофестивалі
22 квітня, 2022 - 12:49

Повнометражний ігровий фільм Дмитра СУХОЛИТКОГО-СОБЧУКА  «Памфір» став одним із 23 ігрових фільмів, запрошених до участі в 54 Двотижневику режисерів, паралельній програмі 75 Канського міжнародного кінофестивалю, який пройде цьогоріч з 18 по 27 травня. 

«Двотижневик режисерів» – програма Кан, котра існує з 1969 і за цей час стала стартовим майданчиком для видатних режисерів, які глибоко вплинули на сучасний кінематограф і зробили значний внесок у еволюцію його мови, зокрема Вернера Херцога, Райнера Вернера Фассбіндера, Джорджа Лукаса, Мартіна Скорсезе, Джима Джармуша, Майкла Ханеке, Спайка Лі, Жан-П'єра і Люка Дарденнів, Софії Копполи, Рубена Остлунда, Ксав’є Долана, Хлої Чжао та багатьох інших.

Серед учасників програми цього року - фільми режисерів Алекса Гарленда, П’єтро Марчелло, Міа Хансен-Лове, Ніколя Парізер, Аліси Вінокур.

Як зазначила  продюсерка стрічки «Памфір» Олександра Костіна: «Прем’єра дебютного фільму українського автора в програмі Двотижневик режисерів в компанії з такими видатними митцями є значним досягненням, а також важливою першою сходинкою в прокатному житті фільму у світі. Цей результат став можливий завдяки неймовірній міжнародній команді нашого проєкту та став прикладом успішної ко-продукції»,

«Памфір» – історія про хорошого сім’янина, який змушений звернути з чесного шляху. Події розгортаються на західній Україні напередодні традиційного карнавалу Маланки. Памфір повертається до своєї родини після тривалої відсутності, але намагання убезпечити своїх рідних має побічні наслідки. Коли його син влаштовує підпал в молитовному домі, Памфір змушений відновити зв’язок зі своїм неспокійним контрабандистським минулим. Щоб відплатити за провину сина, герой затіває ризиковану авантюру, черевату незворотними наслідками. Ролі у фільмі виконали Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Станіслав Потяк, Мирослав Маковійчук, Олена Хохлаткіна, Іван Шаран.

«Памфір» створений у копродукції України, Франції, Польщі та Чилі. Виробництво фільму здійснила компанія BOSONFILM спільно з Les Films D’Ici, MADANTS, Quijote та у партнерстві з Mainstream pictures. Продюсери проекту –Олександра Костіна, Євгенія Яцута, Лора Бріан, Клаудія Смея, Богна Шевчик, Артем Колюбаєв, Альона Тимошенко та Жанкарло Насі.

Розробка проекту здійснювалася за підтримки Українського Культурного Фонду. Над сценарієм режисер працював у резиденції Канського міжнародного кінофестивалю Cinéfondation Residence. Також проект став учасником двох найвпливовіших сценарних майстерень – TorinoFilmLab (Script&Pitch) та Midpoint Intensive.

У 2019 «Памфір» став переможцем 11-ого пітчингу Держкіно, а також отримав підтримку Польського Інституту Кіно (PISF), швейцарського фонду Visions Sud Est, одного із найбільш відомих фондів у Європі, які фінансують експериментальне кіно – Hubert Bals Fund, французького національного центру кіно CNC Aide aux cínemas du monde, міжнародного фонду Goteborg Film Fund та Чернівецької обласної державної адміністрації.

Дмитро Сухолиткий-Собчук — один із найцікавіших молодих кінематографістів. Народився 23 березня 1983 в Умані, закінчив Чернівецький політехнічний технікум за фахом “архітектор” і Київський національний університет театру, кіна й телебачення імені Івана Карпенка-Карого за спеціальністю “режисура художнього фільму”. Працював художником у кінотеатрі, телеоператором, ведучим на радіо. Автор кількох короткометражних фільмів, має визнання на вітчизняних і міжнародних кінофестивалях. Остання на сьогодні Дмитрова робота, короткометражка «Штангіст» (Україна — Польща), здобула чотири гран-прі на міжнародних фестивалях, серед яких — Premiers plans а Angers у Франції та Варшавський кінофорум.

Варто так само нагадати, що “Памфір” – це вже другий український фільм у конкурсі Кан: раніше стало відомо, що повнометражний режисерський дебют Максима НАКОНЕЧНОГО «Бачення метелика» відібрали в секцію «Особливий погляд» (Un Certain Regard). Так само робота Максима братиме участь у змаганні дебютантів “Золота камера”.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, “День”
Газета: 
Рубрика: