Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Владі — контроль, народу — підвищення зарплат і пенсій

Експерти проаналізували, наскільки життєздатна програма Об’єднаної опозиції
17 серпня, 2012 - 00:00
ПРОГРАМА ОБ’ЄДНАНОЇ ОПОЗИЦІЇ «БАТЬКІВЩИНА» ПРОЙШЛА КРІЗЬ СИТО ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ / ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ «БАТЬКІВЩИНИ»

Партії, які беруть участь у виборах, кандидати-самовисуванці не скупляться на передвиборчі обіцянки: підвищення пенсій і зарплат, безплатна освіта й медицина, упевненість у завтрашньому дні. Такі «вічні» теми зачіпають у програмах усі без винятку політичні сили. Питання в тому, чи продумано механізм виконання цих обіцянок, чи мають намір ті, хто прагне до влади, докорінно реформувати українську економіку, соціальну сферу, чи знову обмежаться «подачками» електоратові. Експерти проаналізували, наскільки життєздатна програма Об’єднаної опозиції «Батьківщина».

Основний плюс, на їхню думку, у тому, що опозиція пропонує альтернативний шлях розвитку країни. «Об’єднана опозиція розуміє, що сьогодні для того, щоб вигравати вибори й рухати Україну вперед, мало задекларувати своє неприйняття режиму Януковича та його політики. Головне — мати чітку альтернативу позитивних змін у країні. І опозиція таку альтернативу сформулювала у вигляді програми. Мені здається, що ще ніколи до виборів опозиція не підходила із таким ґрунтовно проробленим програмним документом і чітким баченням майбутнього», — упевнений політтехнолог Олег Медведєв.

Важливо, що «Батьківщина» ризикнула й винесла свою передвиборчу програму на обговорення ще до затвердження документа, вважає президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов: «Опозиція досить відповідально поставилася до затвердження цього документа. Із травня «Батьківщина» розпочала обговорення програми з експертами, по всій країні відбувалися круглі столи, на яких розглядали різні її аспекти — із соціальної, економічної політики, пенсійну реформу».

Але найголовніше, що програма Об’єднаної опозиції відповідає на запит більшої частини населення України. «Зрозуміло, що є головні проблеми, які наші громадяни сприймають болісніше. Об’єднана опозиція пропонує свої відповіді. Це, наприклад, скасування пенсійної реформи, спецпенсій. Пенсію призначатимуть за двома критеріями: стажем і кількістю грошей, які людина заробляла. Безперечно, у бідній країні не можуть бути багаті чиновники. Опозиція пропонує зменшити удвічі зміст величезного бюрократичного апарату», — розповідає Ігор Жданов.

Цікава ініціатива — зменшення кількості податків. Як відомо, опозиція пропонує зупинитися на сімох (наразі їх 135!) «Досвід абсолютно всіх країн світу доводить: що простіша система оподаткування, то ефективніша вона з погляду наповнення бюджету та створення умов для інвестиційної привабливості країни, до того ж вона одночасно запобігає корупції і скорочує час, необхідний для подання звітності, тобто в підсумку здешевлює товари й послуги», — пояснив експерт громадської організації «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко.

Крім того, «Батьківщина» запевняє, що прожитковий мінімум і мінімальну зарплату буде збільшено до 2400 гривень, оплату праці вчителів, лікарів, науковців та інших бюджетників — удвічі. «За п’ять років мінімальну зарплату збільшимо до двох прожиткових мінімумів. Із неї не стягуватимуть податок на дохід», — написано в передвиборчій програмі опозиції.

Також «Батьківщина» обіцяє створити нові робочі місця, відновити дію соціальних законів в аспекті пільг, видавати дешеві кредити селянам, заборонити стягування пені за заборгованість із комунальних платежів.

І тут постає запитання: де взяти гроші, щоб забезпечити соціальні перетворення, заявлені в програмі Об’єднаної опозиції? Представники демократичного табору відповідають: подолати корупцію й вивести економіку з тіні. У програмі «Батьківщини» зазначено декілька кроків, направлених на це: створення національного антикорупційного бюро, антикорупційна люстрація усіх чиновників, починаючи з суддів, прокурорів і слідчих, очищення суддівської системи й державної служби тощо.

Експерти такі кроки підтримують. «Створення національного антикорупційного бюро і люстрація. Це означає перевірку декларацій і їхньої відповідності реальному майновому стану. Люстрація, або навіть загроза такої люстрації — елемент, за допомогою якого може розпочатися очищення і держслужби, і суддівської системи», — підкреслив професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, говорячи про плюси програми Об’єднаної опозиції.

Серед позитивних моментів — також посилення контролю влади з боку громадськості. Наприклад, закон про імпічмент президента, який «Батьківщина» має намір ухвалити одним із перших у разі перемоги на парламентських виборах. «Ми говоримо про цей закон із 1996 року. Норму прописано, але закону немає, і втілити її неможливо. Цей закон має бути ухвалено і спрямовано на те, щоб відновити баланс влади, зробити президента підконтрольним. А у випадку з Януковичем — почати процес усунення його від влади. Важко уявити це з нинішнім складом парламенту, але вибори можуть відкрити нову перспективу», — зазначив Гарань.

Те ж саме стосується й депутатів. По-перше, опозиція вже підготувала закон, який прописує процедуру відклику народних депутатів. «Буде справедливо, якщо люди дістануть право відкликати депутата, який вийшов із фракції своєї партії або не виконує її рішень чи діє всупереч волі виборців», — пояснюють у «Батьківщині».

По-друге, народних обранців зобов’яжуть голосувати особисто. «У парламенті голосуватимемо лише персонально. Установимо кримінальну відповідальність для тих, хто голосує за іншого депутата», — обіцяють опозиціонери.

Олексій Гарань і його колеги цю ініціативу також вважають правильною. «Дуже важливо, що опозиція пропонує ввести кримінальну відповідальність для тих депутатів, хто голосує за інших. Є пряма норма Конституції, але оскільки закону немає, то не знають, як реалізувати цю норму», — каже він.

Але експерти згодні не з усім, що міститься у програмі Об’єднаної опозиції. Керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, наприклад, вважає, що не слід скасовувати пенсійну реформу, започатковану нинішнім урядом. «Я противник її ліквідації. Реформу потрібно покращувати, щоб у результаті соціальні виплати в нас були в межах можливостей держави», — підкреслив він. «Батьківщина» ж, нагадаємо, пропонує повністю скасувати цю реформу, зокрема повернути «старий» пенсійний вік для жінок.

Наступна претензія стосується реформи соціального забезпечення, якої, за словами Ігоря Бураковського, не передбачено в опозиційній програмі. «Потрібно говорити не так про підвищення прожиткового мінімуму, пенсій, як про зміну системи соцзабезпечення. Вона витратна, неефективна й некерована. Змінювати щось у її межах неправильно», — вважає експерт.

Утім, критика — це краще, ніж ніякої уваги до програми. «Документ як передумову позитивних змін у країні передбачає поставити владу під жорсткий контроль суспільства. Часто програму критикують за те, що вона велику увагу приділяє соціальним питанням, але це і є те, що найбільше цікавить виборців», — зазначив Олег Медведєв і підсумував: «Цього разу після того, як опозиційні партії подолали свої амбіції й змогли запропонувати суспільству великий консолідаційний об’єднавчий процес, вони більше, ніж будь-коли, приділили увагу ідеям і планам, заради яких об’єдналися».

Павло СИДОРЕНКО
Газета: 
Рубрика: