Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

…Тепер у мене є маленький скляний жираф

29 серпня, 2017 - 15:30

Одного разу військовий волонтер Тарас, з яким збирали гуманітарну допомогу в зону АТО, мені сказав: «Головне – мати любов у серці, зберігати гармонію у душі, і все буде добре». У той момент ці слова мені були потрібні, адже перед вступом до університету відчувала себе дуже завантаженою і стомленою. У фразі закладена настільки глибока істина, що я ледве не щодня згадую про неї. Гармонія означає спокій, врівноваженість, баланс між собою та світом, і я почала шукати їх різними способами та тренувати себе, щоб світовий маятник негативу не впливав на мене.

Українці – це надто виснажений поколіннями народ. Чи то через боротьбу за свободу, чи то через боротьбу з поганими умовами життя, чи то – з дивними стереотипними обмеженнями. Порівнюючи з європейськими країнами, ми бідні, і, як би не намагалися все змінити, це в’їлося у наш менталітет, бо ми не вміємо себе цінувати.

Більшість українців не можуть знайти гармонію у собі. З огляду на всі обставини, що складаються у нашій країні, нам не легко, але не потрібно у цьому хаосі забувати про себе, про істинні бажання та потреби.

Коли ви востаннє робили щось для релаксу? Хоча б якийсь мінімум? Наприклад «вогонь і вода». Мається на увазі, приймали пінну ванну зі свічками. Як часто читаєте улюблену книгу, займаєтеся тим, що подобається? Чи пробували медитувати або слухати мантри? У європейських країнах ходити до психолога – це норма. Якщо в українців з’являються якісь життєві проблеми, ми, навпаки, зазвичай, придушуємо все у собі, страждаємо та поширюємо негативну енергію.

Загальнодержавний настрій створює кожен з нас. Якщо людина стомлена, роздратована, всім незадоволена, то, відповідно, робить емоційну шкоду оточуючим, адже може з легкістю зіпсувати настрій будь-кому. Задумайтеся, а якщо таких людей – півкраїни? Ця енергетика поширюється, і ланцюг негативу стає все більшим, а це для України ніякої користі не приносить.

Тож треба вчитися знаходити час для себе, для свого «Я». Хтось скаже: «Зі складною  ситуацією у країні, з величезною кількістю домашніх турбот, як виділити той повноцінний час для себе?» Інколи варто зробити маленьку паузу та відпочити у комфорті. Реалістично обдумайте питання: «Який мій ідеальний день?», і намагайтеся час від часу проживати його не лише у своїх думках.

Що робити у повсякденні, щоб відчувати себе гармонійно? Для себе я виділила кілька речей:

1. Ефірні олії. Хоч інколи вдома корисно запалювати аромапалички або аромасвічки. Запахи мають властивість створювати особливий настрій, чи то дарують спокій, чи, навпаки, надають енергію.

2. Чистота всюди. Коли у мене поганий настрій та з’являється відчуття, що нічого не виходить, я починаю прибирати у кімнаті. Чистота навколо добре впливає на нашу підсвідомість. Разом із тим від негативу очищуються наші думки, і з’являється простір не лише для нових ідей, але й для їх втілення, адже робоче місце уже чисте.

3. Зовнішній вигляд. Коли я йду до перукарні, і, для прикладу, обрізаю посічені кінчики, у результаті відчую таке маленьке піднесення, адже волосся виглядає краще. Поки роблю маски для обличчя, можу включити мантри або якусь спокійну музику. Хай процес догляду за собою приносить розслаблення. Не забувайте про зовнішність, доглядайте за собою, і тоді будете впевненіше почуватися в будь-якій ситуації.

4. Хоббі. Пригадайте, скільки було часу в дитинстві на речі, які дуже подобається робити, скільки радості та задоволення це приносило. У повсякденні виділяйте час для свого хоббі, адже навіть коли у вас запитають: «Що ти сьогодні робив(-ла)?», і у відповідь розповісте, що займалися улюбленою справою, цей момент принесе вам приємний сплеск емоцій.

5. Новизна. Під час Літньої школи журналістики «Дня» ми пішли грати у гольф. Я не знала, чи вийде у мене, але хотілося спробувати. Мені вдалося з першого разу попасти по м’ячу, хоч полетів він недалеко. Відвідини гольф-клубу відкрили для мене нові горизонти, мені сподобався процес гри, і якщо у мене буде шанс знову піти пограти – не відмовлюся. Постійно пробуйте щось нове та невідоме, адже так ви відриваєте для себе нові емоції, враження, і, можливо, захоплення.

6. Дрібнички. У багатьох українців є звичка купити щось на десять років, хоча одне і те саме набридає, псує настрій і дратує – але цей процес продовжується. Частіше радуйте себе маленькими дрібничками. Наприклад, новим блокнотом або новими кольоровими скріпками… Цей список може бути дуже довгим. Від речей навколо нас, якими ми користуємося, залежить на підсвідомому рівні емоційний стан. Так, нещодавно з подругою Наталею побували у Тунелі кохання, і тепер у мене є малесенький скляний жираф. Його розмір – 5,4 сантиметра, але скільки позитиву він приносить не лише мені, а й моїм близьким! Цей факт ще раз підтверджує, що радість ховається у простих речах.

7. Простір. Інколи рутина плутає думки, бо у нас немає свого простору, де б ми сіли наодинці та обдумали все, що потрібно. Дозволяйте собі розкіш створення особистого простору, щоб відчувати баланс між собою та світом.

8. Оточення. Є люди, які з тієї чи іншої причини нам не подобаються: чи то вони нам не цікаві, чи то характери не сходяться. У мене буває таке, що я просто уникаю людей, не цікавих мені, не говорю з ними. Не витрачайте час на тих, з ким вам не комфортно. Шукайте своїх однодумців, людей із якими ви на одній хвилі.

***

Це мій маленький список, який не вимагає особливих зусиль, щоб гармонійно себе відчувати, покращувати настрій і разом із тим заряджати оточуючих позитивом. Правду каже приказка: «Якщо хочеш змінити світ – почни із себе». Знайшовши гармонію у собі, ви зможете набагато більше, адже відчуєте прилив сил.

Анастасія ХАЗОВА, Літня школа журналістики «Дня»-2017
Рубрика: