Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Будинку двохсотріччя» допомогли новітні технології

В Італії завершилася понад 30-річна реставрація палацу з двотисячною історією
1 листопада, 2019 - 11:25
ФОТО РЕЙТЕР

Загибель давньоримського міста Геркуланум, як і Помпеї, сталася 79 року внаслідок виверження Везувію. Його залило потоком із вулкана фактично миттєво, і єдиним набутком внаслідок цієї катастрофи стало те, що місто дуже добре збереглося для археологів. Вважається, що прибережний Геркуланум був меншим від сусіда, але багатшим і з більш вишуканою архітектурою, повідомляє Рейтер. Археологи випадково виявили місто 1738 року. Рівно за два століття учені знайшли цю пам’ятку архітектури і назвали її «Будинком двохсотріччя».

«Будинок двохсотріччя» вважається одним із найкрасивіших палаців Геркуланума. Але 1983-го триповерховий палац площею 600 квадратних метрів зачинили для відвідувачів. Будівля руйнувалася буквально на очах. Стан настінних фресок також залишав бажати набагато кращого.

Але місцева влада, Інститут збереження предметів мистецтва Getty і проект збереження Геркуланума зробили все, щоб якомога швидше повернути об’єкт на туристичну мапу країни. Особливо реставратори зосередилися на відновленні двох фресок, характерних для будинків заможних городян тієї епохи. Настінний живопис зображає сцени з міфів про Венеру і Марса, а також Дедала і Пасіфаю.

Картини спочатку намагалися врятувати звичним способом — вкрити воском. Але через спеку верхній шар фресок став «стікати» разом із фарбою. Після низки експериментів фахівці розробили неорганічний твердий гелевий розчин, щоб відновити і зберегти античні зображення. Цю революційну технологію, як очікується, будуть використовувати й на інших об’єктах стародавнього світу, щоб повернути їм колишню яскравість.

Газета: 
Рубрика: