— Це неправда! — переконливо каже директор Запорізького науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз Ліна ПОПОВА. — Дорожчання собівартості продукції через проведення сертифікаційних робіт 1997 року становило 3 копійки на кілограм товару, в 1998 року — 6 копійок. Отже звичайна стограмова пачка чаю повинна була подорожчати всього на 0,03 — 0,06 копійки. Подорожчання цієї продукції — природний процес. Погіршення екологічних умов у всьому світі, погодні катаклізми призвели до того, що багато чайних плантацій перебувають у плачевному стані. Щоб стимулювати їхній ріст, застосовуються різноманітні хімікати, сліди яких можуть залишатися і в кінцевому продукті. Їх виявлення передбачає використання сучасного обладнання, вимагає певних матеріальних і тимчасових витрат. З метою захисту здоров’я своїх громадян, усі цивілізовані країни посилили вимоги до якості чаю, який завозиться. А для України це особливо актуально: в нас неймовірна кількість фальшивок!
Щоб їх уникнути, дотримуйтесь таких правил:
1. Не варто купувати крупнолистовий чай: він потребує особливого методу заварювання, який не кожний може засвоїти. Роздрібнений заварюється швидше.
2. Будьте уважні, купуючи фруктовий чай в одноразових пакетиках. Багато з них складаються з відходів вищих сортів і ароматизовані есенціями із вмістом хімічних добавок. За стандартом, це — 2-3-й гатунок, а от коштує часом як найвищий.
3. Бажано купувати в тих магазинах, де коробки із продукцією відкриті і ви можете оцінити запах і зовнішній вигляд чаю. Домішки, так звані «палички» допустимі лише для нижчих сортів.