Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дім відкритих дверей

Віртуальна місцина, де затишно ніби вдома, смачно готують і завжди раді гостям
11 червня, 2010 - 00:00

На просторах інтернету є одна гарна «кулінарна» місцина. Називається це місце «Дім відкритих дверей».

Наша сьогоднішня віртуальна гостина буде дещо загадковою. Ми зазирнемо до Живого журналу lillaya.livejournal.com до Лілаї, або ж Вікторії, де є безліч смачних рецептів легкого приготування. Але все по порядку. Спочатку зайдемо в дім.

«Заходьте, вам тут раді! Тут тепло, затишно, тут вас не будуть повчати, а уважно вислухають, якщо вам є що сказати. Тут панує невимушена атмосфера, тут не сваряться і не псують одне одному настрій. Мене звуть Вікторія, і я хочу, щоби вам було комфортно, цікаво і смачно. Ну як? Залишаєтесь?»

Після таких примовлянь годі встояти на порозі, і ось ми вже всередині — на затишному блозі Вікторії. Звідкись ізсередини, порушуючи всі норми віртуального світу, чути дивовижні аромати: це господиня вже чаклує на кухні. Та для початку ми роззирнемось довкола — на чисельних полицях ми побачимо рецептурні щоденники, які господиня збирає і систематизує для своїх гостей-читачів. Ось тут — товстенький щоденник «Закусок»: «Ароматний панір — із фісташками та травами», «Ажурні сирні корзинки», «Гострі шампіньйони в йогурті»...А тут — записник зі стравами з риби та морепродуктів, трохи нижче — «Салати» (тільки вслухайтесь: «Салат із полуницями та шампіньйонами», «Квітка Лапландії», «Зелений салат із апельсинами, м’ятою та яйцями-каррі»...). На видному місці знаходяться солодощі: «Торти», «Тістечка», «Десерти», «Солодкі пироги», «Мафіни», «Печиво», «Кекси». Окремий том записів — «М’ясні ласощі», в якому майже всі рецепти належать авторству нашої господині. А ще — «Запіканки та млинці», «Несолодкі пироги», «Супи», «Азійська кухня», «Маринади, консервація, варення, заготовки»... І найдивовижніші — томи «Домашніх цукерок» із детальними майстер-класами та «Домашній хліб». Виявляється, все це цілком можливо приготувати вдома.

А ось і корисні нотатки «Курс молодого бійця», в якому можна знайти «Сирний словник», записи «Все про чай» та «Коротку енциклопедію прянощів і трав».

Господиня привітно поглядає на нас, радіючи цікавості до її кулінарних надбань і запрошує на кухню: пити чай, куштувати смаколик — та говорити про кулінарію, блоги та кухонні секрети.

— Коли читаєш ваш блог, здається, що перше, що ви зробили після народження, це побігли на кухню готувати якесь вишневе клафутті. А коли насправді ви вперше відчули себе господинею на кухні?

— Коли в другому класі приготувала шоколадний торт. Тоді він мені видався неймовірно смачним. А взагалі готую стільки, скільки себе пам’ятаю

— Ваш блог за перші півроку існування (з грудня 2008 року) став номінантом кількох кулінарних конкурсів. Зізнайтеся: в чому секрет такої популярності?

— Секрет? Не знаю, чесне слово, сама дивуюсь. Хоча це, звісно, дуже приємно й тішить.

— У книжці «Пригоди Електроніка» було описано, як одного разу, наплутавши з закупівлею промзабезпечення, дитячий табір залишився майже без їжі, проте з величезною кількістю картоплі та апельсинів, з яких кухарі швиденько вигадали майже сто страв. Чи є у вашому творчому кулінарному арсеналі такі універсальні продукти, з яких можна приготувати що завгодно?

— Сир, певно, з ним можна приготувати тисячу найсмачніших страв: і випічку, і торти, і креми, і десерти, і млинці, і начинки, і багато чого ще.

— Яка ваші найбільша радість і найбільша невдача на кухні?

— Найбільша радість — крокембуш, французький торт-вежа, що складається з маленьких тістечок, наповнених лікером, сповитий тонкими цукровими нитками. Виглядає неперевершено! А невдача... Не пам’ятаю такого!

— Вікторіє, можливо, ви зможете дати кілька універсальних порад, які допоможуть починаючим кулінарам?

— Пораду можу дати таку: дотримуйтеся рецептури, не намагайтесь змінювати технологію нової для вас страви і точно відміряйте вагу і кількість інгредієнтів. Тоді у вас усе обов’язково вийде!

Наостанок господиня подарувала нам свій рецепт, який буде доречний літньою сонячною дниною.

ЙОГУРТОВИЙ ДЕСЕРТ ІЗ СУНИЦЯМИ

На 4 порції

300 мл простого йогурту

1 ст. л. швидкорозчинного желатину (без гірки)

2 ст. л. цукрової пудри

200 г суниць

50 мл червоного вина

100 мл полуничного соку

2 ст. л. цукру

1/2 ст. л. швидкорозчинного желатину

150 г білого шоколаду

150 мл вершків

шматочки білого шоколаду або фруктові чіпси для прикраси

Йогурт змішати з цукровою пудрою, додати приготований желатин, розлити у бокали чи креманки і поставити в морозильну камеру.

Суниці перебрати, почистити. Змішати сік, вино, цукор, довести до кипіння, зняти з вогню і додати желатин. Вистудити.

Розтопити білий шоколад, влити в нього вершки і розмішати до однорідної маси. Дістати бокали з морозилки, насипати на шар йогурту ягоди, залити полунично-винним желе і повернути в морозилку, щоб желе застигло. Вершки і білий шоколад добре збити і наповнити бокали до вінця. Прикрасити ягідками та шматочками білого шоколаду. Десерт готовий, смачного!

Дарина ГАЛАТЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: