Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Добре їмо!

36% українських чоловіків страждають від надмірної ваги
11 жовтня, 2005 - 00:00
ФОТО OЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

Причина незбалансованості харчування, а значить і зайвої ваги українців, криється в фінансових проблемах. Згідно зі статистикою, за останні 15 років наші громадяни стали вживати в їжу значно менше м’яса. Так що любов до сала потихеньку набуває платонічного характеру.

Днями американські вчені оприлюднили нове дослідження, яке підтверджує всю серйозність проблеми зайвої ваги для жителів США. Дослідники з 1971 по 2001 рік вели спостереження за чотирма тисячами білих жителів одного невеликого міста. За тридцять років 90% чоловіків та 70% жінок, які мали нормальну вагу на початку спостереження, набрали зайві кілограми. Більш того, третина представників обох статей тепер страждають від ожиріння. Вчені прогнозують, що проблеми із зайвою вагою з’являться у переважної більшості дорослих білих американців уже найближчими десятиліттями. До того ж, дослідження показало, що чорношкірі американки та жінки латиноамериканського походження ще більше схильні до повноти, ніж білі жительки США.

Така тенденція викликає деякі побоювання. Може, й українцям з приходом матеріального благополуччя (сподіваємося, воно все-таки настане) доведеться зіткнуться з такою проблемою? Втім, дієтологи запевняють, що зайві гроші тут ні до чого. Головні винуватці американського ожиріння — гамбургери, чізбургери та картопля фрі. Словом, продукти калорійні й ненатуральні. Втім, як стверджують очевидці, в США важко зустріти натуральний продукт. Існують також побоювання, що не останньою причиною набуття американцями дедалі пишніших форм може бути широке вживання в їжу генетично модифікованих продуктів. Але це ще не доведено. «На даний час немає відомостей ні про шкоду генетично модифікованих продуктів, ні про їхню користь, — розповідає доктор медичних наук, професор, завідувачка лабораторії генетичного моніторингу Інституту гігієни та медичної екології Ольга Тимченко. — Дослідження ще тільки проводиться, і висновки робити рано. Я, наприклад, прихильник природного харчування. А американці товстіють насамперед від калорійної їжі та від їжі ненатуральної».

А від чого ж товстіємо ми? Адже не так давно українці були шоковані тим, що опинилися в числі європейських націй, які найбільше страждають від надмірної ваги. За даними Інституту гігієни харчування, зайві кілограми є у 35—36% українських чоловіків, 41% українських жінок та 15—16% дітей і підлітків. Причина ж нашого надлишку ваги — в нераціональному харчуванні. А причина нераціонального харчування — в низькому рівні життя. Згідно зі статистикою, за останні 15 років рядові українці стали вживати значно менше м’яса, риби, овочів, фруктів, молочнокислих продуктів. Просто тому, що не вистачає грошей. Зате дешевої картоплі та хлібобулочних виробів ми їмо в 2—2,5 раза більше, ніж за часів розвиненого соціалізму. Як наслідок — порушення обміну речовин, і от за кількістю кілограмів ми вже наближаємося до американців, які харчуються у фаст-фудах.

Утім, фаст-фуди не чужі й нашому суспільству. Повітряними кульками і нехитрими іграшками «король» швидкого харчування «МакДональдс» завоював серця найменших українців, тим самим забезпечивши собі процвітання на десятиліття вперед. Похід до цього закладу для діток прирівнюється до походу в зоопарк або цирк. На «МакДональдсах» справа не закінчується. Практично в кожному кіоску приторговують хот- догами та шаурмою. Це, до речі, демонструє масштаби попиту на такі «страви». Можна назвати ще цілу низку закладів швидкого харчування, які взялися за українців впродовж кількох останніх років.

Однак на великий успіх їм розраховувати не доводиться. Українці, як стверджують експерти, — нація з дуже сильними кулінарними традиціями. Середньостатистичний українець набагато швидше купить грам чотириста сала та півхлібини чорного хліба, ніж якийсь біг-мак за ті самі гроші. Фаст- фуди, звичайно, намагаються представити у своєму меню борщ та вареники, але, ясна річ, особливої популярності вони не мають. «Швидкий» борщ аж ніяк не нагадує справжній, домашній, до того ж коштує грошей. Китайці, до речі, впевнені, що кожна нація повинна їсти те, що вирощено на її території й чим харчувалися її предки. Мовляв, шлунково-кишкова система на генетичному рівні звикає до певного харчування. Тим часом варто визнати: традиційна українська кухня не відрізняється низькокалорійністю. І українці, відповідно, в традиційних уявленнях не славляться тендітністю та витонченістю. «Я не розумію, навіщо перетворювати пишну українку з нормальними формами на худеньку модель», — говорить О. Тимченко. — Це дуже негативно позначається на майбутньому потомстві». Виносити, народити та вигодувати дитину в принципі набагато легше жінці в тілі — це відніме менше здоров’я у неї і дасть більше здоров’я дитині. Крім того, як показують дослідження, найздоровіша і психічно найстійкіша вагова категорія вираховується за формулою: зріст мінус 100 + 6—7%. Нагадаємо, ідеальним з естетичного погляду є зовсім інша вага: зріст мінус 100, а то й зріст мінус 100 мінус 6—7%. У будь- якому разі, дієва стара істина про те, що для кожної людини її вага є оптимальною. Не враховуючи, звичайно, людей, які страждають від ожиріння або від інших хвороб, що порушують природний баланс.

Вікторія ГЕРАСИМЧУК, «День»
Газета: 
Рубрика: