Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Фокстрот у рейтингу Forbes.UA «30 стійких приватних компаній України»

11 листопада, 2022 - 20:18

У листопаді журнал Forbes-Україна визначив українські компанії, які виявилися стійкішими за інших, змогли зберегти, а часом і примножити бізнес. Серед них – всеукраїнська мережа електроніки та побутової техніки Фокстрот.

До переліку аналізованих бізнесів потрапили IT-компанії із кількістю працівників від 2500, банки з активами від 10 млрд грн, підприємства інших галузей із фактичним або оціночним піврічним виторгом більше 2 млрд грн. Фокстрот увійшов не тільки до цієї вибірки, а й до окремої групи всередині рейтинга – пятірки бізнесів, що відштовхнулися від дна: Forbes окремо виділив п’ять компаній, які неабияк постраждали і пережили драматичне падіння, але підприємницький хист і менеджерська вправність капітанів бізнесу швидко повернули їх у гру. Серед них «Нова Пошта», Rozetka, «Метінвест», «Фокстрот», SkyUp Airlines.

На думку «Forbes-Україна», Фокстрот увійшов до окремої п’ятірки компаній, які неабияк постраждали і пережили драматичне падіння, але підприємницький хист і менеджерська вправність капітанів бізнесу швидко повернули їх у гру.

Фокстрот ще в 2021 році посідав 40 місце серед 100 найбільших компаній України та показував рост у мультиканальному форматі торгівлі електронікою. А у лютому 2022 року, за словами Олексія Зозулі, СЕО Фокстрот, ворог поцілив у саме серце компанії – центральний склад техніки та електроніки в Гостомелі площею 30 000 кв м був розграблений та розбомблений  російськими окупантами. Компанія понесла найбільші збитки в галузі торгівлі побутовою технікою та електронікою – 650 млн грн. Сумарні втрати разом із втраченими магазинами склали приблизно 1 млрд грн, констатував Олексій Зозуля у червні в інтерв’ю Forbes.

Щоб втриматися на плаву, «Фокстрот» закрив 100 зі 170 своїх магазинів та провів децентралізацію управління. На початку війни, у березні-квітні, під час евакуації товарів з магазинів на лінії фронту, десятки, сотні рішень приймалися на місцях. Тоді засновник бізнеса Валерій Маковецький розповів Forbes, що всі доходи йшли на те, щоб підтримати співробітників та утримати колектив. На тлі непростої ситуації  засновники бізнеса знайшли резерв стійкості на допомогу ЗСУ: за вісім місяців війни Фокстрот видав захисникам України техніки на 12 млн грн.

Компанія домовилась із вендорами щодо реструктуризації заборгованостей. «Усі розуміють контекст», – каже Олексій Зозуля. До осені «Фокстрот» не тільки оговтався, а й очікує зростання продажів під час високого сезону.

Сьогодні Фокстрот утримує близько 3,5 тис. робочих місць та забезпечує українських покупців  технікою в 114 магазинах та інтернет-магазині Foxtrot.ua.

Організатори рейтингу 30 стійких приватних компаній України вказали, що список стійкості розрахований за інформацією від компаній, а також будь-якою іншою доступною інформацією: чисельністю працівників, фізичними обсягами виробництва, обсягом сплачених податків, динамікою розвитку мережі тощо.

Рубрика: