Експерти стверджують, що для вживання в їжу придатний усього 1% від загальних запасів води на планеті. Щоб з’ясувати, яка ж вода найліпша для споживання, Український науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз провів незалежне тестування питних вод.
— Наше дослідження стосувалося усієї води, що може потрапити на стіл споживача, — розповів директор вище названого центру Валентин Безрукий. — Тобто це вода водопровідна, бюветна, фасована та фільтрована. Дослідження охопило шість міст України: Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Одесу та Львів — ті, що мають велику кількість споживачів води. З’ясувалося, що з усіх видів питної води найбезпечнішою є бутильована. Її ми й рекомендуємо споживачам. Адже фасована вода нешкідлива за хімічним складом, а також у ній відсутні хвороботворні організми.
Однак такий висновок експертів не означає, що вся фасована вода в Україні — якісна. Фахівці запевняють, що можуть говорити про придатність води до вживання лише тих марок, які погодилися взяти участь у тестуванні, серед них «Софія Київська», «Моршинська», «Старий Миргород», «Біола Знаменівська» та інші. Найчастіше свою відмову від тестування товаровиробники пояснювали тим, що розголошення інформації про склад води — це комерційна таємниця. Тому фахівці радять споживачам уважно читати етикетки на пляшках з водою, де зазначається склад води.
За результатами дослідження, водопровідна вода значно якісніша за бюветну. Експерти пояснюють це тим, що водопровідну воду спеціально готують перед споживанням та знезаражують. А бюветна вода, з точки зору безпечності, займає останнє місце серед інших видів питних вод (вона не проходить належної підготовки, а її мікробіологічний та хімічний склад контролюється нерегулярно). На думку пана Безрукого, використання підземних джерел прісної води (Свердловини та бювети) — це просто марна трата артезіанської води, яка є стратегічним запасом у будь- якій країні. До того ж, у літній час бювети періодично закривають. Це означає, що у них виникають проблеми із мікробіологією.
Під час експертизи водопровідної води, дослідники враховували й такі фізико-хімічні показники норми, як жорсткість, мінералізацію, вміст сульфатів, хлоридів та інших речовин. Так, за результатами тестування, найжорсткішою є вода у Львові. Але варто врахувати той фактор, що дослідження проводилося лише в одній точці водозабору (а їх всього у місті сім).
За рівнем мінералізації водопровідної води, найвищий показник має Донецьк — більше 700мг/л. За даними вчених, питна вода повинна мати рівень мінералізації від 100мг/л до 1000мг/л. Крім того, вміст заліза у питній воді не повинен перевищувати норму 0,3 мг/л. Проте у жодному з досліджених міст ця вимога не витримана. Показник заліза перевищує допустиму норму в середньому у п’ять разів. Вода ж з підвищеною концентрацією цієї речовини — небезпечна. За словами заступника директора Інституту екогігієни та токсикології ім. Л.І. Медведя Анатолія Подрушняка, така вода викликає алергію, підвищує ризик патології печінки та інфаркту міокарда.
— Особливе занепокоєння викликає стан води в Одесі, — продовжив Анатолій Подрушняк. — Тут питна вода має високий показник триглометанів — речовин, що з’являються в результаті хлорування води. Хоч він і коливається в межах допустимих норм — 60 мг/л (норма — не більше 100 мг/л), та все-таки становить загрозу здоров’ю людей. Адже надлишок хлору, особливо при кип’ятінні, взаємодіє з органічними речовинами. У результаті утворюються хлоровмісні сполуки, що викликають онкологічні захворювання.
Експерти також стурбовані високим змістом фторидів у питній воде Львова. При допустимій нормі 0,7—1,5 мг/л, він становить аж 0,35 мг/л. Відомо, що фтор нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін та впливає на формування зубів та кісток, а надлишок цієї речовини, за словами експертів, призводить до такого захворювання, як флюороз.
Також експерти переконують, що від відстоювання води її якість не покращиться і що після відстоювання вона втрачає свої органо-еліптичні властивості. Тому фахівці радять користуватися фільтрами для очищення води. Однак споживачам варто знати, що маленьким дітям (віком до одного року) не рекомендується давати фільтровану воду. Адже очищуючи воду за допомогою іонно-обмінних смол, фільтри підвищують рівень натрію. Оскільки у маленьких дітей ще не налаштований належним чином водно-сольовий баланс, то перевищення натрію у воді негативно позначається на їхньому організмі.
Фахівці не збираються нав’язувати споживачам думки з приводу того, яку воду варто пити. Адже кожна людина робить свій вибір залежно від індивідуальних можливостей.