Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хабарі з «власної ініціативи»

4 липня, 2008 - 00:00

Українці визнають існування практики корупційних дій у навчальних закладах, але ставляться до цієї ситуації без засудження й без яскраво вираженого негативу. При цьому вони не вважають, що є співучасниками процесу порушення закону: тільки 10% опитаних вважають подарунок хабарем. Такі результати телефонного опитування Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна були оприлюднені в ході прес-конференції на тему: «Корупція в системі освіти України», повідомляє ЛігаБізнесIнформ.

Це дослідження показало, що 69% респондентів не усвідомлюють практичної сторони своїх дій. Зокрема, вони дають хабарі або дарують подарунки, тому що «так заведено», тобто для більшості опитаних подарунки вчителям стали так званим подарунком для освіти. Крім того, ірраціональність дій демонструє й той факт, що 64,2% респондентів вважають, що подарунки педагогам не впливають на оцінки школярів.

Нагадаємо, на сьогоднішній день корупція під час здачі вступних екзаменів у ВНЗ є найбільш поширеною в сфері освіти України. Зокрема, це виявляється у використанні протекціонізму, кумовства та особистих зв’язків. На другому місці за корумпованістю виявилися випускні екзамени в школах. Так, для їх успішного складання майбутні абітурієнти залучали родинні зв’язки, пропонували хабарі й подарунки шкільній адміністрації, вчителям.

Крім того, 75% українців відповіли, що «роблять подарунки вчителям з власної ініціативи». Тоді як кожен п’ятий респондент зізнався, що робив ці подарунки під тиском. Це дослідження показало, що грошові подарунки опитані роблять рідко — тільки 12,5% заявили, що давали гроші вчителям. Близько 5% респондентів дарували педагогам ювелірні вироби, а більшість киян вважають за краще дарувати вчителям кондитерські вироби.

За результатами дослідження, книжки дарують педагогам так само рідко, як і алкоголь або побутову техніку (менше ніж 5% опитаних). Разом з тим, у 92,4% випадках про подарунки вчителям знають діти, що не може не відбиватися на ставленнi учнів до педагогів.

Газета: 
Рубрика: