Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хронічна битва компроматів

Скандал на тлі реорганізації дитячої лікарні зачепив лікарів, народних депутатів і громадські організації. Як це вплине на пацієнтів?
6 липня, 2018 - 11:56
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Диверсія, розправа, розкрадання бюджетних грошей і втрата найкращих онкогематологів — що тільки не говорять про зміни в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит». Із 18 серпня лікарня матиме нову структуру, яка передбачає реорганізацію центрів офтальмології, неонатології, токсикології та онкогематології і трансплантації кісткового мозку. Найгарячіші дискусії виникають довкола останнього. Назва центру зникає, лишаються працювати його відділення, керівники центру більше не матимуть своїх повноважень, їм запропоновані посади звичайних лікарів. І саме це розпалило конфлікт між прихильниками та противниками реорганізації «Охматдиту».

НЕВДОВОЛЕНІ НАРДЕПИ

Нещодавно парламентський комітет з питань охорони здоров’я провів виїзне засідання безпосередньо на території лікарні. Хоча головний лікар закладу Ірина Садов’як просила комітет перенести захід на тиждень, оскільки в призначений час вона та її заступник перебували у відрядженні, а керівництво скандального центру у відпустці. Ініціаторкою виїзної зустрічі стала Тетяна Бахтеєва, народна депутатка від «Опозиційного блоку», член профільного комітету та противниця команди в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Народна обраниця пояснила, що члени комітету вирішили розібратися з усім на місці, оскільки отримали звернення від лікарів, що центр трансплантації хочуть закрити, а це ж єдине місце в Україні, де сьогодні роблять пересадки органів.

Під час засідання депутати просили представників «Охматдиту» показати центр, провести екскурсію новим корпусом і надати документи про закупівлі ліків та договори оренди з громадськими організаціями, наприклад, фондом «Таблеточки». До останнього питання ми ще повернемося, а поки — про підсумки засідання. Депутатам не сподобалося нічого. Новий корпус розкритикували вщент, мовляв, він не готовий до роботи, має купу будівельних недоробок, та ще й були факти підтоплень. На що пішли мільйони бюджетних гривень — нардепам невтямки. Але ніхто не казав, що новий корпус працює на сто відсотків. Відкрилося лише кілька відділень, де проводяться УЗД-дослідження, МРТ-обстеження, лікування на лінійному прискорювачі, а днями запрацювала сучасна лабораторія крові.

ПОПЕРЕДУ — ЧЕРГОВІ ПЕРЕВІРКИ

Члени парламентського комітету вирішили терміново провести розслідування щодо будівництва нового корпусу, звернутися до правоохоронних органів, ще раз розглянути питання закупівлі ліків через міжнародні організації для лікарні і визнати роботу Ірини Садов’як незадовільною, а на час розслідування відсторонити її від роботи.

Суцільна критика та жодного позитиву. До речі, наживо транслювало виїзне засідання інтернет-видання УНН, яке раніше ЗМІ пов’язували з оточенням Ганни Герман, соратниці Віктора Януковича. Доволі жваво коментував зустріч журналіст Василь Апасов на своїй фейсбук-сторінці. Апасов теж співпрацює з УНН, раніше був журналістом каналів «112» та NewsOne і доволі критично описував діяльність Центру протидії корупції.

Член правління згаданого Центру Олександра Устінова не один раз розповідала ЗМІ про факти корупції в «Охматдиті», наголошуючи, що змін бояться ті, хто причетний до махінацій. Остання її публікація на сайті видання «Українська правда» стосувалася відеозвернення батьків, які розповідали журналістам, як завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Олег Рижак вимагав п’ять тисяч доларів на лікування хворої дитини. Згодом у інтерв’ю «5 каналу» пан Рижак пояснив, що малося на увазі дофінансування лікування, а не хабар. Саме Олега Рижака та завідувачку Центру онкогематології Світлану Донську нова команда лікарні вирішила перевести на посади звичайних лікарів через виявлені порушення.

МІЛЬЙОННІ МАХІНАЦІЇ

Так, внутрішній аудит «Охматдиту» виявив, що 12 препаратів, які пацієнти купували за свої кошти, були на складах лікарні, натомість Центр онкогематології замовляв не ті ліки, які передбачені Національним переліком основних лікарських засобів для лікування онкохворих діток. Таким чином центр недозамовив 2017 року ліків на 19 мільйонів гривень. А серед препаратів, які лікарня все ж закупила, не всі годяться для лікування дітей і не всі зареєстровані в Україні, тож не можуть закуповуватися за державні гроші.

Щоб перевірити ці факти, Мінздоров’я звернулося до Генеральної прокуратури, Національної поліції та Національного антикорупційного бюро з проханням провести власні розслідування. Також у МОЗ додали, що на цей рік за програмою «Дитяча онкологія» Центр завищив потреби в найбільш вартісних ліках на 7812 одиниць, що дорівнює близько 64 мільйонам гривень.

«ДЕПУТАТИ ПІДВИЩУЮТЬ РЕЙТИНГИ ЗА РАХУНОК ДІТЕЙ»

Але вперто не бачить порушень Центру ініціаторка перевірки «Охматдиту» пані Бахтеєва. Вона вважає, що реорганізація — це помста лікарям, які не побоялися відкрито критикувати закупівлі неякісних медичних препаратів та махінації благодійних фондів. Натомість Ірина Садов’як неодноразово пояснювала, що відділення Центру онкогематології та трансплантації кісткового мозку лишаються працювати, їхні функції — такі самі, як раніше. Тому просила не маніпулювати фактами, розбиратися у ситуації та поширювати правду. Врешті, ніхто не заперечить, що треба відстоювати інтереси маленьких пацієнтів. На цьому наголошують і в згаданому нардепами благодійному фонді «Таблеточки».

«Лікарню треба зробити сучасною та такою, що відповідає світовим вимогам, — коментує «Дню» засновниця «Таблеточок» Ольга Кудіненко. — Я підтримую модернізацію. Зрозуміло, чому йде протистояння, люди завжди пручаються змінам, це природний процес. А те, що було в «Охматдиті» на виїзному засіданні, це цирк. Питання про те, на підставі яких документів тут орендує приміщення фонд «Таблеточки», коментувати взагалі не буду. Ми були там місяці три 2014 року, нехай депутати в інтернеті пошукають, де розташований наш офіс».

«Просто починаються політичні вибори. Як на мене, депутати підвищують свої політичні рейтинги за рахунок дітей, — додає керівниця фонду. — Чесно кажучи, лікарів, які все це розповідають, ніхто не звільняє — в них відбирають адміністративні повноваження. Чому вони не хочуть віддавати ці повноваження, думаю, можна тільки фантазувати. Якщо ви бачили статтю на «Українській правді» про звернення мам щодо хабарів, у мене є підозри, чому вони не хочуть лишати свої повноваження. Чому лікарі не хочуть тільки лікувати? Від реорганізації виграють передусім діти, вони лікуватимуться в повному обсязі, як і мало бути, та в більш комфортних психологічних умовах».

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: