Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кавун — ягода цілюща

21 серпня, 1998 - 00:00

ПРО КОРИСТЬ КАВУНІВ

Науково-популярний довідник «Ліки навколо нас» під редакцією Василя
Кархута говорить ось що: «Сік і м’якоть кавуна звичайного добре вгамовують
спрагу при лихоманці. Це ефективний сечогінний і жовчогінний засіб. У м’якоті
кавуна є фруктоза, яка добре засвоюється діабетиками, азотисті речовини,
клітковина, мінеральні солі заліза, жири, пігменти і вітаміни В1, В2, С
і РР, фолієва кислота, каротин. Корисний хворим на атеросклероз, подагру,
артрит, бо клітковина сприяє виведенню холестерину. Тривале вживання м’якоті
кавуна виліковує хронічні гастрити».

Так ось, виявляється, який ти корисний, кавун. Але, як відомо, крім
вітамінів і фолієвої кислоти, ці любі серцю «ягідки» часом містять велику
кількість нітрату, якими дбайливі господарі підгодовують їх. Щоб зростали
швидше.

НЕ ВСЕ ТЕ КОРИСНЕ, ЩО КРАСИВЕ

В управлінні ветеринарної медицини і Державній ветеринарній інспекції
«Дню» надали інформацію про контроль за реалізацією баштанних нинішнього
року. Звичайно, тільки тих, які продаються на офіційних ринках, яких у
Києві 52. На кожному є лабораторія, яка перевіряє всі продукти тваринного
і рослинного походження, що надходять на ринок, на предмет концентрації
в них нітрату і радіонуклідів. Якщо все гаразд, то продавцеві видають талон
експертизи, який ми, покупці, маємо право вимагати. Якщо такого немає —
краще не отоварюватися, навіть якщо вам товар сподобався. За півроку одну
партію було не допущено до продажу внаслідок підвищеного вмісту нітрату,
90 партій не пройшли радіоконтроль. Дані ці не враховують тих торговців,
які пропонують свій товар за межами ринків. Для них інспекція спеціально
проводить рейди, щоб перевірити продукти і заодно покласти край вуличній
торгівлі.

Отже, домовилися — йдемо за кавуном тільки на справжній ринок і знайомимося
з товаром тільки за наявності талончика експертизи.

ВИБИРАЙ «СМУГАСТИКА»!

Як же не помилитися, вибрати хороший, стиглий кавун? Продавці, як правило,
пропонують свої послуги, але покупець — народ недовірливий, і прагне зробити
вибір самостійно. Скільки я не запитувала про те, як вибирати кавун, всі
кажуть приблизно одні й ті самі речі. Ось декілька рекомендацій бувалих
кавунознавців.

По-перше, у стиглого кавуна обов’язково на боку є жовта пляма, яка власне
підтверджує його стиглість. Без неї стиглість кавуна, особливо того, який
реалізовується нині — херсонського — піддається сумніву. По-друге, якщо
у кавуна є хвостик, то він повинен бути сухим. По-третє, «кавунка» (тобто
кавун жіночої статі) смачніша за свого «чоловіка». Розрізнити їх дуже просто:
у кавунової «пані» внизу, біля колишнього суцвіття, є поглиблення, а у
простого його немає. По-четверте, стиглий кавун має дзвеніти всередині.
Для «прослуховування» можна по ньому постукати, а особливо сміливі можуть
і стиснути злегка — тоді кавун буде вже не дзвеніти, а ніби кректати.

А якщо ви зовсім сумніваєтеся, то попросіть продавця надрізати його.
Якщо не помилилися у виборі, то приємно буде подвійно — нести додому ви
будете стиглий кавун, а ще продегустуєте його дорогою. Ось, власне, і все.
Кавуна вибрано, продегустовано, він вже побував у холодильнику. Тепер можна
взяти ніж і...

Споживайте вітаміни, смачного!

 

Наталія ВЕРНИГОРА
Газета: 
Рубрика: