Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кому — поезія, а кому — пиво

20 серпня, 2002 - 00:00


Свято — це святе. До нього можна прирівняти хіба що обідню перерву, яка також свята. Принаймні для більшості службовців бюджетних організацій. Питання про те, як відзначити «червоний день календаря», ніколи не турбувало розум народу: був би привід. Тому деякі індивідууми не розлучаються з відривним календарем, аргументують з його допомогою «приводи», сумуючи, що, мовляв, «день узяття Бастилії марно минув...». Вони готові і «день ледаря» святкувати щодня — вистачило б здоров’я. Але готовність до свят ще не означає уміння їх відзначати. «День» звернувся до відпочиваючих на одному з пляжів київського Гідропарку із запитанням:

— З ЧИМ У ВАС АСОЦІЮЄТЬСЯ СВЯТО? ЧИ НАМАГАЛИСЯ ВИ САМІ ПРИДУМАТИ Й ОРГАНІЗУВАТИ СВЯТО ДЛЯ СВОЇХ ДРУЗІВ, СІМ’Ї?

Володимир, монтажник-висотник:

— Свято для мене асоціюється з приємним відпочинком. Тут усе залежить від пори року. Улітку, наприклад, добре подорожувати пішки. У більш холодний час — влаштовувати походи з друзями або сім’єю до музеїв і кінотеатрів. Люблю осінь, тоді намагаюся частіше бувати на природі: це і є найбільше свято для мене.

Олена, науковий працівник:

— Свято — це гарний настрій. Узагалі, треба вміти організувати свій вільний час і відпочинок. Не в усіх, у тому числі й у мене, це виходить. Як інші, я не вмію відпочивати. Навіть на пляж беру для себе якусь роботу. Крім загальних свят, бувають і свята душі.

Іван Сергійович, пенсіонер МВС:

— Для мене свято — приїзд моїх дочок. Ми з ними по-сімейному сидимо за столом, розмовляємо про різні життєві проблеми. Сам улаштовував свята, коли отримував звання, йшов на пенсію, відзначав ювілей. Та й прихід старих друзів для мене — також велике свято.

Михайло, інспектор МВС:

— Свято для мене — це активний відпочинок. Намагаюся бути ближче до води, рибалю. Своїх свят не влаштовую — на це немає часу.

Лариса Андріївна, колишній службовець:

— Я відповім на ваше запитання своїм віршем:

«Пусть времена не те
И на моей плите
Не курица, а суп из геркулеса.
К стихам проснулась страсть.
Теперь мне не пропасть.
Вперед к своей машинке, поэтесса!»

Писати вірші почала нещодавно — це і є найбільше свято для мене.

Борис Романович, пенсіонер:

— Коли можна поспілкуватися з приємними людьми, відсторонитися від всіляких турбот, розслабитися. Ось це я і вважаю святом.

Оксана, студентка:

— Для мене свято — це мій день народження, і асоціюється він у мене з подарунками. Дуже люблю їх отримувати. Одного разу я сама придумала свято. І це був мій псевдодень народження. Я запросила друзів, пригостила їх по повній програмі, а потім ми влаштували дискотеку.

Олена, інструктор з аеробіки:

— Єдине і найяскравіше свято у році — день народження мого чоловіка. Асоціюється він швидше за все з коханням (сміється). Для себе ми влаштовуємо пікніки у квартирі, вилазки на природу.

Мар’яна, офіціантка:

— Свята для мене — це веселощі, подарунки і дискотека. Ми з друзями часто влаштовуємо собі свята гарного настрою. Нещодавно я зустрілася з людиною, якої давно не бачила. Це було для мене справжнє свято. Відзначили його у більярдному клубі пивом.

Підготувала Ольга АЛЕКСАНДРОВИЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: