Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

26 жовтня, 2004 - 00:00

У Кам’янці-Подільському встановлять світовий рекорд

Стародавній Кам’янець-Подільський перебуває в очікуванні непересічної події. «До міста вже прибули представники Книги Гіннесса, щоб засвідчити, здавалося б, неможливе,» — повідомив «Дню» завідувач організаційно-контрольного відділу міськвиконкому Валерій Клименко. Сюди ж прибувають із усіх кінців і повітроплавці зі своїми кулями, які змагатимуться за кубок Кам’янця-Подільського. Перельоти над відомим мостом міста «Лань, що біжить» вважаються серед аеростатників зразком найвищого пілотажу. Одначе представники книги Гіннесса мають засвідчити інше. «Під «Ланню, що біжить» планується проліт трьох теплових аеростатів, з’єднаних поміж собою гнучкими тросами,» — розповідає Валерій Клименко. Висота аеростата — 22 метри, загальна ширина трьох аеростатів — 44 метри. Ширина ж прорізу моста — 70 метрів. До речі, у цій зв’язці — тільки пілоти України. Віце-президент Федерації повітроплавців України В’ячеслав Гордашнік уже публічно оголосив усьому місту, що воно на власні очі побачить рекордний політ, який відбудеться у період з 26 по 30 жовтня. Забобонні повітроплавці не називають ні точну дату, ні тих, чиї прізвища впишуть до книги Гіннесса, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Рівне не готове до зими?

З року в рік у Рівному виникають проблеми з підготовкою до зими. Ось і зараз, як зазначає міський голова Віктор Чайка, ремонту потребують 546 покрівель міських будинків. Таку ситуацію він називає жахливою й підкреслює, що це обійдеться міському бюджету у 12,5 мільйона гривень. А ще потрібно віднайти 90 тисяч на заміну радіаторів парового опалення. На відміну від мера міста, начальник міського управління комунального господарства Юрій Собчук демонструє стриманий оптимізм. За його даними, капітального ремонту дахів потребують лише 16 будинків міста, а поточного — 130, а для заміни 1823 радіаторів уже надійшли кошти. І взагалі він оцінює готовність Рівного до зими в 90 відсотків. Що стосується мешканців Рівного, то вони, судячи зі збільшення скарг та судових позовів, навряд чи задоволені роботою міських комунальників. Нещодавно міський суд ухвалив безпрецедентне для міста рішення про вину ЖКП перед мешканцями однієї з квартир і зобов’язав підприємство компенсувати матеріальні й моральні збитки, повідомляє Сергій СТЕПАНИШИН, Рівне.

На турецьких прилавках буде більше українських товарів

У турецькому порту Дерінджі працює новий українсько-турецький залізнично-вантажний термінал. Цей спільний міжнародний проект здійснювався у рамках програми удосконалення транспортної інфраструктури причорноморських держав Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ОЧЕС). Його реалізацію було покладено на турецьку транспортну компанію «BATI Grup», Генеральну дирекцію залізничних шляхів Туреччини та українську судноплавну компанію «Укрферрі». За оцінками фахівців, введення в експлуатацію нового термінала дозволить активізувати роботу поромної лінії Іллічівськ-Дерінджі та збільшити обсяг комбінованих перевезень між Україною і Туреччиною до 600 тисяч тонн на рік. Необхідність підтримувати розвиток транспортних коридорів, що зв’язують Чорноморський регіон з Балтійським у листопаді минулого року обговорювали на спільній нараді в Анкарі прем’єр-міністри України і Туреччини. Там же було намічено збільшити товарообіг між двома країнами до кінця 2004 року у два рази і досягнути суми у 2,6 мільярда доларів. За даними Турецького інституту статистики за 7 місяців цього року експорт українських товарів у Туреччину виріс у порівнянні з минулим роком на 67,3% і становив 1 мільярд 307 мільйонів доларів. А загальний обсяг товарообігу досяг 1 мільярда 589 мільйонів доларів. Наявність у турецькому порту нового залізнично-вантажного термінала і поромної переправи дозволить активізувати перевалку вантажів і прискорить процес товарообігу, повідомляє Олена АСТРАХОВИЧ, «День».

Пожежники займаються профілактикою

Як свідчить статистика Державного департаменту пожежної безпеки, протягом вересня зареєстровано 3852 пожежі, внаслідок яких загинуло 207 осіб та 124 — травмовано (з початку року зареєстровано 33222 пожежі, в яких 1287 осіб травмовано та 2325 — загинуло). Порівняно з попереднім місяцем кількість пожеж збільшилася на 7% (3592 — у серпні), кількість загиблих збільшилася майже в 1,8 раза, а кількість травмованих — майже на 12% (у серпні внаслідок пожеж загинуло 117 осіб та 111 — травмовано). Вересневими пожежами завдано збитків на суму понад 42,5 млн. грн.

«Горю простіше запобігти, ніж долати його наслідки», — справедливо вважають у Міністерстві з надзвичайних ситуацій. А тому свого часу в рамках Всесвітньої акції «Герой-рятівник року» був започаткований проект «Запобігти. Врятувати. Допомогти». Ціль якого — не лише, як висловився начальник пожежної частини №25 в м. Києві, полковник внутрішньої служби Юрій Губа, підняти на вершину людської поваги одну з найнебезпечніших і шляхетніших у світі професій — рятівника. Інше його, проекту, завдання — вирішувати питання профілактики. Найактивніше робота по підвищенню знань про безпечну життєдіяльність проводиться в навчальних закладах. Днями звітували за результатами проведеної акції в Оболонському районі міста. МНСівці підійшли до процесу творчо, перетворивши таке, здавалось би, марудне завдання, як пропаганда, на свого роду ігровий процес. Підвели підсумки конкурсу малюнків, що проходив у рамках «Героя — рятівника року». Демонстрували пожежно-рятувальну техніку, в тому числі — й «раритетну» (варто нагадати, що на базі найкращої не лише в країні, але й у Європі, 25-ї оболонської частини створено музей пожежних авто). Змагалися у пожежно-прикладних видах спорту: бойовому розгортанні, пожежній естафеті, умовному гасінні пожежі. На базі однієї зі шкіл Оболонського району створено навіть ліцейний клас з підготовки фахівців до вступу в навчальні заклади МНС. Завдяки такому комплексному проведенню запобігальних заходів, впевнений Ю. Губа, ці школярі вже не нехтуватимуть самобезпекою й зможуть зорієнтуватися у будь-якій надзвичайній ситуації. Інф. «Дня».

Газета: 
Рубрика: