Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках.
Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте при можливості гриби на радіоактивність.
Не збирайте грибів, яких не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою.
Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
Не збирайте «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип’ятіть гриби 7—10 хвилин у воді, відвар злийте. Лише після цього гриби можна варити або смажити.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, зате у взаємодії із алкоголем викликають швидке отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.
Гриби, які довго зберігались, обов’язково прокип’ятіть 10—15 хвилин.
НЕ ДОВІРЯЙТЕ ТЛУМАЧЕННЯМ:
Усі їстівні гриби мають приємний смак.
Личинки комах, черв’яки та равлики не чіпають отруйні гриби.
Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин.
Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Опущена у відвар срібна ложка або монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
ОЗНАКИ ОТРУЄННЯ:
Нудота, блювання, біль у животі, пронос — з’являються через 1— 4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6—48 годин, а смерть настає через 5—10 днів після отруєння.
ПЕРША ДОПОМОГА
Викличте «швидку медичну допомогу».
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5—6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть 4—5 пігулок активованого вугілля, коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс; покладіть хворого на живіт і до ніг прикладіть грілки.
З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалими гриби, проведіть профілактичні заходи.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику .
Займатися будь-якими іншими видами самолікування.