Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Передсвятковий «прайс»

Цього року новорічний стіл буде найдорожчим за останнє десятиліття
20 грудня, 2007 - 00:00
ОСОБЛИВОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУХНІ / ФОТО ЛЕОНIДА БАККА / «День»

Ощадливі господині вже розпочали підготовку до новорічних та різдвяних свят. Адже завчасні покупки не так спустошують сімейний бюджет. Та ще й помічено, що, окрім величезних черг у продовольчих магазинах та на ринках, перед святами відбувається чергове зростання цін. А цього року воно і так відчутно вдарило по кишені українців. Наприклад, на яйця та молочні продукти ціни, порівняно із відповідним періодом минулого року, зросли чи не вдвічі, м’ясо та ковбасні вироби подорожчали на 30—40%, цукерки — на 20%. До кінця грудня експерти прогнозують наступне подорожчання цукру та кондитерських виробів, тому тим, хто прагне економії, не завадить вже зараз придбати кілька кілограмів солодкого піску й два—три види коржів для торта. За кілька тижнів до Нового року варто купувати заморожені м’ясні напівфабрикати: у піст на них трохи знижується ціна, але от перед новорічними святами знову підвищується.

— Традиційною стравою новорічного столу залишається олів’є. Щоб приготувати кілограм олів’є, доведеться придбати продуктів десь на 15 гривень — на дві—три гривні більше, ніж торік. Це тому, що подорожчали ковбаса та овочі, — розповідає директор одного із київських супермаркетів Тетяна Васильєва. — Перед святами найбільшим попитом користуються м’ясні вироби (на ковбасу і м’ясо сім’я із чотирьох осіб приблизно витрачає до 100 гривень), заморожена риба та оселедці (це ще 15 — 20 гривень). Овочі, порівняно із минулорічними новорічними святами, подорожчали не так вже й набагато, але за фрукти покупцям доведеться викласти значно більше грошей: лимони та мандарини, без яких не обходяться новорічні та різдвяні свята, подорожчали більше ніж удвічі. А от ціни на спиртне відносно залишаються стабільними. Якщо у минулому році середньостатистична українська сім’я витрачала на продукти до новорічного столу 300—400 гривень, то цього року витрати сягнуть 500 — 700 гривень. Однак, незважаючи на подорожчання, перед святами ми брак покупців не відчуваємо — встигай лише замовляти товар...

Продавці на ринках також полюблять свята. І, якщо зараз кілограм м’яса коштує в середньому 40 гривень, то перед святами, як прогнозують самі ж продавці, ціна зросте до 60 — 70 гривень.

— Це ж наш заробіток, — каже продавець м’яса на Оболонському ринку Києва Світлана Лизогір. — А ціни зростають перед святами щороку. Наприклад, свинячі ратички на холодець через тиждень будуть на 2—3 гривні дорожчими.

Не зменшився попит і на птицю. За гуску на ринку просять 50 — 70 гривень. Індик ще дорожчий — 100 —120 гривень.

Як запевнили «День» у Державній інспекції контролю за цінами, «святкові» ціни також спорожнятимуть наші гаманці впродовж січня наступного року. А от після свят ринок має трохи вгамуватися.

КОМЕНТАР

Роман КОРНІЄНКО, доктор економічних наук:

— Згідно з даними Держкомстату, доходи населення у 2007 році порівняно з 2006 зросли на 28,4%. Але 16,7% наших доходів «з’їла» інфляція. Щодо продуктів харчування, то з грудня минулого року вони подорожчали ще на 17,5%. От і виходить, що номінально ми отримуємо все більше і більше грошей, але продукти дорожчають швидше, й наші доходи за ними просто не встигають. Стрімке зростання цін на продукти споживання і стало головним фактором інфляції, адже саме на продукти харчування витрачає 60% своїх доходів середньостатистичний українець. Ще у вересні рівень інфляції 2,2% називали рекордним за останні сім років, але вже у жовтні з’явився новий «рекорд» — 2,9%. А нещодавно «порадувало» Міністерство економіки України, піднявши прогнозований показник інфляції на 2007 рік із 7,5% на 14,5%. Інфляція в 7,5% — це ще помірна інфляція, яку західні економісти розглядають як елемент нормального розвитку економіки. А от інфляцію, що перетнула кордон 10% (у випадку України — це 14,5%, а за деякими прогнозами і всі 15— 16%), називають галопною. Вона, на переконання західних економістів, небезпечна для країни і потребує термінових антиінфляційних дій. Адже якщо не втручатися в ситуацію, інфляція може зрости до100 %. З огляду на те, що окремі продукти з початку року подорожчали на 73%, 40%, 38%, і на те, як безпомічно розводять руками наші високопосадовці, намагаючись вирішити цінове питання, побоювання, що інфляція перейде з «галопу на кар’єр», не такі вже й примарні.

Інна БІРЮКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: