Грип є підступною хворобою внаслідок постійної мінливості вірусів і «клонування» нових антигенних варіантів. Антитіла, що утворюються на конкретний варіант вірусу, не діють на змінений його варіант. Тому щеплення треба робити щороку за 1,5—2 місяці до епідемії, але не пізніше 2-х тижнів до початку масових захворювань. Варто потурбуватись про підвищення імунітету, якому сприяють загартовуючі процедури, заняття фізкультурою та спортом, овочево-фруктові напої та соки. Народними й доступними засобами профілактики є вживання часнику й цибулі, напої з шипшини й цитрусових (1—1,5 літра щодня), парові інгаляції з квітів ромашки і евкаліптового листя при запаленні слизових оболонок носа, верхніх дихальних шляхів, кашлі й нежиті.
Початок грипу характеризується високою температурою (в перші 2—4 доби організм бореться зі збудниками, виробляючи антитіла), тож «збивати» температуру недоцільно. Превентивних засобів попередження грипу чимало, проте слід керуватись тим, що єдина головна причина захворювання — відсутність у людини специфічного імунітету.