Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

П’ять різних овочів і фруктів на день

21 травня, 2013 - 12:06

Всесвітня організація охорони здоров’я радить українцям споживати овочі й фрукти щодня — хоча б 500 грамів. Причому овочі мають переважати. Це не лише смачно, а й життєво важливо: згідно з даними ВООЗ, недостатнє споживання фруктів і овочів є одним із топ-10 факторів ризику, що призводять до летальних наслідків. 2,8% усіх смертей у світі — саме через цю причину. «Якби люди вживали щодня принаймні 500 г різних фруктів та овочів, то могли б запобігти виникненню однієї третини серцевих захворювань та 10% деяких видів раку», — говорить Доріт НІЦАН, керівник Представництва Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

Овочі та фрукти містять антиоксиданти (вони знешкоджують вільні радикали — причину багатьох захворювань), харчові волокна, які допомагають виводити з організму токсини та нормалізувати рівень холестерину.

ПРАВИЛО ВЕСЕЛКИ

Пані Ніцан наголошує, що до переліку корисних продуктів шанована в Україні картопля не потрапляє, як і «магазинні» соки та пюре, технологічно оброблені овочі та фрукти. Вона радить формулу «продукти п’яти різних кольорів, поділені на п’ять прийомів».

«Правило різноманітності і «правило веселки» дуже важливі. Краще з’їсти трішки яблука, трішки моркви, бурячка, селери, ніж піввідра брокколі», — говорить у розмові з «Днем» дієтолог Оксана СКИТАЛІНСЬКА. Що більше різних фруктів і овочів, ягід потрапить у наш організм, то більше корисних речовин ми отримаємо, адже у кожного продукту вони різні. Фрукти краще вживати до 17 години, тому що вони містять багато цукру, надлишок якого ввечері, коли наш обмін речовин сповільнюється, перетворюється на жир. Зате і смачною, і корисною вечерею стане салат із капусти, руколи, помідорів, червоного перцю.

Дієтологи часто радять на перше місце у своєму раціоні ставити ті овочі й фрукти, які виросли у вашому регіоні. Українцям взимку і навесні Оксана Скиталінська радить їсти місцеві заморожені ягоди. Вона додає, що продукти з супермаркетів не більш корисні, ніж та нездорова їжа, яку їсть більшість людей. «Раджу листову зелень, якої сьогодні дуже багато — це різні види салату, рукола, китайська капуста, всіляка зелень — усе це має бути на нашому столі щодня, тому що зелень — це дуже потужні антиоксиданти. Так само на українському ринку з’явилося багато різних видів червоного солодкого перцю — це теж надзвичайно корисний продукт, його можна без вагань купувати, — запевняє пані Скиталінська і додає: — Краще з’їсти заморське ківі, ніж українську промислову ковбасу з нітратами». Крім того, навіть найкорисніші продукти, як-от броколі чи цвітну капусту, можна перетворити на шкідливі, якщо занадто обсмажити. Термічна обробка має велике значення.

ЗМІНИТИ СВІДОМІСТЬ — ЩОБ БУТИ ЗДОРОВИМ

Коли мова заходить про овочі й фрукти, від багатьох українців можна почути: «А за які гроші їх купувати? Були б кошти — їли б». Відповідь на це запитання має кілька аспектів. По-перше, каже Доріт Ніцан, багато продуктів у нас значно дешевші, ніж у Європі. І харчуватися не обов’язково лише дорогим. «Із капусти, моркви, буряка можна приготувати надзвичайно багато смачних страв, і це не дорого, — каже Оксана Скиталінська. — Можливий ще такий економ-варіант: купити броколі й готувати не відразу, постійно додаючи в суп». Дієтолог ділиться рецептом салату, який щоранку готує для своєї сім’ї: «Трішки бурячка (одного буряка вистачає на три дні), половинку середньої морквини, одне яблуко, трішки капусти і селери — все це потерти на тертці, витиснути сік із одного кружальця лимону, посолити і додати трішки оливкової олії. Цей простий, недорогий салат містить надзвичайно багато каротиноїдів, антиоксидантів, корисної клітковини, вітаміну С, він виводить з кишечника токсини».

Та справа не лише в грошах, оскільки все одно зекономлені на овочах та фруктах гроші через певний час доведеться витратити на лікування, вважають експерти. Адже наше здоров’я на 75% залежить від нашого способу життя — якраз цього більшість українців не розуміють. «Багато молоді жартує, що жити взагалі шкідливо, — ділиться спостереженнями пані Скиталінська, — але зазвичай так кажуть люди, які не знають, що таке серйозні захворювання. Тому що ті, хто їх має, надзвичайно уважні до свого здоров’я, вони слухають кожну пораду лікаря і ретельно все виконують».

Щоб заохотити українців їсти більше фруктів та овочів, ООН розпочала національну інформаційну кампанію — в країні з’явилися білборди зі слоганом «У твоєму житті є люди, заради яких варто жити» та інформацією про здоровий спосіб життя.

Виконуючий обов’язки координатора системи ООН в Україні, голова Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіє Мокуо зазначила, що це перша кампанія в Україні, яка об’єднала різні інституції та агентства ООН: Всесвітня організація охорони здоров’я, ЮНІСЕФ, Фонд народонаселення, Програма розвитку ООН.

«Якщо звернути увагу на тривалість життя в Україні, то можна побачити, що вона нижча, ніж у країнах Західної Європи: 62 роки — для чоловіків, 68 — для жінок. Ми занепокоєні щодо цього і справді хочемо запропонувати рішення, які допоможуть подовжити та покращити життя», — зазначила директор Представництва ПРООН в Україні Рікарда Рігер. І перший крок на шляху до цього — щоденно вживати овочі та фрукти.

Ольга МАКАР
Газета: 
Рубрика: