Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Реставрація долі

Польський волонтер допомагає колишнім безпритульним знайти себе
14 квітня, 2004 - 00:00

Михайло зі мною говорити не захотів. Майже послав. Я також у боргу не залишилася. Щоправда, розуму вистачило висловитися подумки. Але на моєму обличчі, напевне, таке відбилося, що Ніна Миколаївна не витримала і сказала: «Та не гнівайтеся ви на нього, голубонько! Засмучений він: буфет, над яким стільки длубався, не купили, ось і рознервувався. А ви зі мною поговоріть. У мене також доля цікава. Книжку написати можна. Хоча про нас про кожного не те що одну книжку — серіали знімати можна, краще за «Бідну Настю» буде… Адже я ще кілька років тому чоловікова дружина була. При роботі, квартирі. Потім ураз все полетіло. Чоловік помер, захотіла квартиру на меншу обміняти. Довірилася знайомим, а вони мене обдурили, переселили на меншу житлоплощу, яка пізніше чужою квартирою виявилася, а мою уже продали! Жоден суд не допоміг. Опинилася на вулиці, бомжувала, попивати навіть почала… Натерпілася! А потім до «Оселі» потрапила, і знаєте — не було б щастя, та нещастя допомогло. Тепер у мене є сім’я і стільки близьких людей, яким я потрібна! Адже я куховарю в нашій общині — дуже важливий обов’язок виконую…».

Жінка щасливо усміхнулася і щось ще хотіла сказати, але тут ударив молоток («Продано!»), і я побігла дивитися — що ж виставляють наступним лотом на цьому дивовижному аукціоні, де кожна річ відреставрована руками безпритульних. Точніше, вчорашніх безпритульних, а сьогодні — жителів общини взаємодопомоги «Оселя», розташованої в передмісті Львова, Вiнниках, у колишньому монастирському будиночку.

А виставляли старовинну гуцульську скриню початку ХIХ століття, яка, кажуть, перед тим була вся чорна, на себе не схожа, а тепер коштувала 600 гривень і дісталася найвідомішому львівському модельєру Оксані Караванській. Інтерес до аукціону був такий, що Оксана, хоча ще з апаратом Iлізарова через перелом ноги, але все-таки до Iсторичного музею приїхала. Стояти їй було важко, сісти ніде, то чоловік купив їй ще й старовинний стілець. Усі аплодували, раділи. Чи то за Оксану, чи то за майстра, який стільки праці в цю скриню вклав, що тепер дивитися на цей відчищений, різьблений виріб було одне задоволення.

То як зуміли люди, які ще недавно — хто в алкогольному, хто в ще якому диму перебував, робити своїми руками такі дива? Адже, як правило, спробувавши гіркий плід безпритульності, заражаються ще однією хворобою — безділлям. І вже в такому відчаї перебувають, що змінювати нічого у своїй долі не хочуть. Думки зайняті одним: знайти теплий куток, відіспатися, і щоб хтось підгодував…

Зенек, як його всі тут звуть, а насправді Зенон Пущизна, громадянин Польщі, волонтер, реставратор за професією. Десять останніх місяців тільки тим і займався, що навчав жителів «Оселі» своїй майстерності. Ні, він не примушував нікого, та й як їх до чогось примусиш, адже двері відчинені — вільний вітер душі господар. Так ось, Зенек приходив до майстерні й починав працювати. Люди, які його оточували, спочатку тільки дивилися, а потім потроху стали допомагати. Тепер багато унікальних речей можуть своїми руками з попелу вiдроджувати, відтворювати наново.

— Вони на диво швидко набувають навичок. Хоча, чесно кажучи, зрушити з мертвої точки такі особистості непросто. Бувало, різець кидали — не працюватиму! А я бачу, що руки від похмілля трясуться. І це означало: «вмикай» спокій і розуміння. Дуже багато потрібно терпіння, важливий особливий психологічний підхід.

— Пане Зеноне, адже вам за це нічого не платять, який інтерес жити вдалині від дому і щодня тяжко працювати за «дякую»?

— Ось саме через це «дякую» і не виїжджаю, а ще через усмішки і пережиті разом радощі — бо життя змінюється, бо робота горить у руках. А в Польщі такі громадяни перебувають під більшою опікою суспільства, ніж у вас. Отже, я тут потрібен.

Таких самих принципів дотримується й Оксана Довбуш. У неї цікава посада — майстер-інструктор. Вчить, як робити меблі певного стилю: пояснює, як розписувати, надавати меблям закінченого вигляду. Тобто вона, майже дівчинка, навчає красі бувалих чоловіків і жінок. І, знаєте, їй це вдається.

Підтримати товариство взаємодопомоги «Оселя» прийшли люди, які самі затіяли неймовірні проекти. Хто допомагає ВІЛ-інфікованим, хто навчає малювати та ліпити дітей, у яких батьки — алкоголіки. Або В’ячеслав Чижевський — цей посадив на планери діточок, які пережили Скнилівську трагедію.

А Олеся Саноцька взагалі приголомшила. Уявіть собі худеньку молоду жінку, художника за освітою, тобто естета за конституцією душі, яка бере під свою опіку бомжів і всі турботи із організації їхнього життєвого простору. Вона та Роман Прочко задумали «Оселю», подивившись, як працюють із безпритульними в Польщі. Здійснити таке в нас було дуже непросто. Але коли почали працювати, зрозуміли, що не самотні, що коли йдеш дорогою, зустрічаєш багатьох, хто простягне тобі руку допомоги. Підготували свій інноваційний проект і виграли грант Світового банку. До червня банк допомагатиме годувати безпритульних. Фонд «Емаус» відремонтував каналізацію в будинку. Міськрада Винників виділила приміщення під майстерню. Тепер сюди повчитися реставраційним навичкам, попрацювати приходять не тільки ті, хто постійно живе в «Оселі», а й жителі Винників, Львова. Із тих, що також опинилися в біді.

Високий красень Роман, років 28-ми, ошатно одягнутий, із тих, хто приходить, розповідає про себе з помітною гордістю: адже він, якого всі в окрузі вважали пропащим алкоголіком, не п’є вже чотири місяці. До речі, Роман, засмучений, що не купили буфет, який вони з приятелем реставрували, придбав його сам за 950 гривень. Справдi, дуже багато вклав у цей меблевий витвір, багато чого передумав і перестраждав, поки тримав у руках то різець, то пензля.

— Він приходить до нас, щоб уникнути небезпечного оточення, яке потягне за рукав і знову наллє, — каже Оксана. — А в нас принципи: не пити, по можливостi не виявляти агресії та не красти. Останнє карається особливо суворо.

— Невже все так просто? Висунути вимоги, зайнятися трудотерапією, і людина, як Фенікс, відродиться?

— Звісно, все непросто. Хто приходить і залишається, а хто і двох днів не пробуде, тікає. Бувало, що й четверту бригаду викликали, яка до алкоголіків виїжджає. Я за 10 хвилин від «Оселі» живу, доводиться вночі стрілою летіти. А то всі якось у мене тихенько запили. Знайшли на горищі метал, продали його і купили самогонки. І — покотилося! Адже думали: тільки ковток, бо вже три місяці «ні-ні». Вирішили себе випробувати, мовляв, неможливо, щоб знову потягло. Але ж в алкоголіка одним ковтком не закінчується. Довелося знову з нуля починати. У нас свій психолог Оксана Гринчишин, до того ж більшість входить до групи анонімних алкоголіків, Роман Прочко проводить програму АА «12 кроків». Ось так і живемо.

— Але незабаром підтримка Світового банку закінчиться, чим тоді годуватимете людей?

— Чоловіки вже підшуковують роботу, хай найважчу і некваліфіковану, але вони й на це згодні. Мріємо про свою повноцінну столярну майстерню, тоді й замовлення можна буде брати. Та й мало які ще ідеї прийдуть!? Знаєте, між такими організаціями, фондами, як наша, існує солідарність, життєвий принцип — допомагати тим, кому складніше. Той самий принцип поширюється і на кожного в спільноті. Щовечора обговорюємо прожитий день, плануємо завтрашній. Раз на тиждень приходить автобус, і ми їдемо роздавати гарячі обіди тим, хто їх потребує. «Карітас» готує їжу, а ми роздаємо. Минулої зими не вистачало на всіх в «Оселі» теплого одягу, то Ігор Гнат і його «Регіональний центр соціальної адаптації» привіз зимові речі.

…Геннадій сказав: навіть тоді, коли надія помирає, вона знову відроджується. На аукціон він прийшов у піднесеному настрої. Усю ніч допомагав робити ремонт жінці з двома дітьми. Він ще ніколи не опинявся в такій ситуації — допомагати жінці, яка подобається, і займатися її дітьми... Зовсім хлопчиськом потрапив за вбивство до в’язниці. «Відтрубив» десять років від дзвінка до дзвінка. Шість років тому повернувся додому, до Львова, а сестра в квартиру не пускає. Ніхто його не міг підтримати — батьки померли, друзів розгубив, в кишені ні копійки. Як правило, такі швиденько опиняються у в’язниці знову. Геннадій вистояв. Перебивався випадковими заробітками, а коли стало зовсім несила, прийшов до «Оселі». Як дізнався про притулок? Адже в таких, як він, свої бездротові телефони працюють. На запитання: в що вірите? відповів просто: в щасливий випадок, у Боже милосердя, а після того як зустрів Оксану, почав вірити і в людей.

Соромно признатися, але в якусь мить у мене потемніло в очах, і я почала задихатися. Чижевський, який мене підтримав, умить зрозумів ситуацію і вже на вулиці сказав:

— Нашою мовою це називається «вигоріти». Непрофесійно працюєте, близько до серця все берете. А так нікому не допоможеш.

Усміхнулася, вибачаючись, і, майже виправдовуючи себе, подумала: ну гаразд, я безтолкова, не знаю, як поводитися, а що ж наша розгублена держава? Чому дозволяє такій кількості людей опинятися на вулиці? Адже це не тільки через їхню особисту вину, а й через загальну правову незахищеність. Як сказав один із жителів «Оселі», Володимир, який дуже цікаво розмірковує про життя взагалі та про його, безпритульного, ситуацію зокрема: «Ми всі — великий організм. Якщо щось у цьому організмі болить, не звертати увагу — безглуздо. Адже бувають болячки, які можуть цей організм роз’їсти зсередини. Тому люди, які мають владу та гроші, зобов’язані частіше замислюватися над суспільними виразками, щоб ці виразки не обернулися проти них».

Iрина ЄГОРОВА, «День». Фото Євгена КРАВСА
Газета: 
Рубрика: