Ягоди і гриби з чорнобильської зони, рибу, виловлену в річці Прип’ять, і багато інших «дарів» чорнобильської природи на сьогоднішній день можна без проблем придбати в столиці. Видання 24.ua захотіло перевірити, скільки стронцію і цезію міститься в купленій рибі, ковбасі, молоці та сирі. Зробити це не було важким завданням: столична СЕС безкоштовно перевіряє куплені вами продукти, а за 205 гривень — будматеріали.
Володимир Журавльов, інженер радіологічного відділу столичної санепідемстанції розповів, що «якось ми перевіряли сосиски, і, уявіть, кількість цезію-137 і стронцію-90 в них у декілька разів перевищувала норму». «Добре, що сосиски ще до перевірки вилучили з продажу», — зазначив він.
Улітку торгові точки санітарні лікарі перевіряють не рідше за три рази на тиждень. Кажуть, що інколи доводиться ходити з міліцією, оскільки добровільно жоден продавець на ринку не хоче віддавати навіть зовсім трохи свого товару на перевірку. Найбільше радіонуклідів медики знаходять в грибах і чорниці. Але бувають вони і в м’ясі. За даними видання, нещодавно в СЕС привезли тушу підстріленого на полюванні кабана. Вердикт перевірки: їсти свинину суворо заборонено. Минулого року СЕС разом з управлінням ветеринарної медицини взяла трохи більше 576 тисяч проб. У 19-ти з них цезій і стронцій просто зашкалював. Це були ягоди із смт. Малина і міста Овруч Житомирської області, сіл Немішаєво Київської області, Ківерці Волинської області, а також гриби і дичина з Вишгородського і Поліського районів Київщини.
За словами пана Журавльова, цього року всі аналізи були хорошими. Однак як він зазначив, це — ситуативні результати. Інженер радіологічного відділу із власного досвіду знає, що серед тих дарів лісу, які незабаром наповнять ринки і супермаркети, будуть радіоактивні продукти. Саме тому лікарі закликають городян перевіряти куплене — особливо на стихійних ринках. Тим більше, що всі аналізи в СЕС зроблять абсолютно безкоштовно. Для цього треба лише узяти кілограм або літр продукції і написати заяву на ім’я головного санітарного лікаря Києва.
Тож кореспонденти рано вранці вирушили на стихійні ринки за покупками (їм лікарі порадили брати домашнє м’ясо і молоко, річкову рибу, буряк, редиску, лісові ягоди і гриби — саме в цих продуктах може бути підвищений вміст радіоактивних ізотопів). Перша покупка була зроблена недалеко від метро «Позняки» — придбали домашнє молоко. Бабуся-продавець запевняла в його екологічній чистоті. Товар вона привезла з села Рожев Макарівського району, що за п’ятдесят кілометрiв від столиці. Далі біля Дарницького вокзалу журналісти узяли кілограм свіжого сиру з селища Бабинці Бородянського району — близько тридцяти кілометрів на північний захід від Києва. Продавець ніяк не могла зрозуміти, чому ми вирішили брати її товар, не спробувавши. Жінка навіть образилася і відмовилася продавати, поки ми не з’їмо шматочок і не похвалимо. Довелося поступитися. Біля станції метро «Лісова» купили дві палиці підозріло дешевої ковбаси нібито з Хмельницької області — півкіло коштувало лише 10 грн. На стихійному ринку біля станції «Лук’янівська» взяли три буряки, вирощені в Мотижіні, — село знаходиться за тридцять кілометрiв від Києва в західному напрямку. Біля метро «Нивки» купили редиску, привезену з городу біля Броварів. А ось знайти свіжу рибу на стихійних ринках не вдалося — довелося брати на стаціонарному базарі на вулиці Щербакова. Покупки обійшлися в 100 гривень і всі продукти відправили до міської СЕС.
Газета пише, що лабораторія, де перевіряють продукти, — це невелика кімната, заставлена старими комп’ютерами і різними пристроями. Тестування почали з сиру. Насамперед його зважили: продавець не обдурила — продала рівно кілограм. Потім продукт висипали в спеціальний лоток, який встановили в гамма-спектрометр — апарат для вимірювання спектру гамма-випромінювання. Попутно поцікавилися, чи можна ходити з дозиметром в руках по ринку і відразу на місці перевіряти продукти. Посміявшись, Журавльов пояснив, що це безглуздо — дозиметр не в змозі вловити таку слабку активність, яку можуть проявляти продукти. На комп’ютері лаборант запустив спеціальну програму, що розшифровує сигнали від спектрометра. П’ятдесят хвилин потому Журавльов показує результати — зразок містить лише природний радіонуклід калій-40, який є у всіх продуктах. У молоці теж не виявилось радіоактивних добавок, хоча саме молоко — основний показник радіаційної зараженості місцевості.
За словами фахівця, «корови пасуться на великій території, якщо хоч десь трава містить цезій-137 і стронцій-90, то вони обов’язково виявляться». «Якщо з молоком з Рожева все нормально, то, швидше за все, і в інших продуктах з села Рожев не буде відхилень», — зазначив він.
У підозріло дешевій ковбасі та буряках техногенні радіонукліди також не виявилися. Зате, як тільки порубані тушки судака потрапили в спектрометр, комп’ютер видав наявність цезію-137 — 16,1 Бк/кг. Ця доза в дев’ять разів менша максимально припустимої, але ж і норма в Україні — поняття відносне. За словами Журавльова, у нас ніхто ніколи не вивчав вплив невеликих доз техногенних радіонуклідів на людину. Тому не виключено, що після того, як ви з’їсте цю рибу, в організмі почнуться незворотні процеси. Щоправда, вихід є — перед приготуванням рибу можна замочити на півгодини в оцті. За словами Журавльова, це допоможе очистити її від частини небезпечних радіонуклідів.
ДОВІДКА
Цезій і стронцій — радіоактивні ізотопи. Потрапивши до організму, вони пошкоджують кісткову тканину, призводять до хімічних порушень в клітинах, а потім — до раку крові й кісток.