Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Скриня скарбів «Дня» вражає унікальною продуманістю свого вмісту

15 вересня, 2016 - 20:47

Проекти «Дня» завжди особливі та символічні, а цьогорічна «Скриня скарбів «Дня» вражає унікальною продуманістю свого вмісту! Це найкращий  дарунок для відданих читачів, які проживають свої різнокольорові в мажорно-мінорній тональності дні з «Днем» вже двадцять років, і кожен номер газети є для них духовним скарбом. Впевнені, бо можемо це сказати про себе, що кожен шанувальник газети  має вдома свою «скриню» номерів «Дня», а тепер матиме ще й чудову скриньку гарного настрою і натхнення від «днівців». Одним із найцінніших скарбів у цій скрині, без сумніву, є насіння чорнобривців з батьківщини Івана Франка. Це дуже знаковий задум редактора Лариси Івшиної, бо саме зернини Франкового слова століття тому зав’язали паростки духу свободи, насіння якого сьогодні дбайливо збирає творчий колектив газети та засіває на підготовану ріллю української свідомості. Це символічний натяк для читачів, що кожен може змінити світ, перетворивши своєю любов’ю маленьку чорну насінинку на барвисту квітку!

Водночас це й приємний подарунок Іванові Франку на 160-ті уродини, бо саме скрині й ці жовтоголові квіти він дуже любив.  Зі скринями у нього були свої особливі «взаємини» ще під час навчання у Дрогобицькій школі. Малий Івась тоді квартирував у родині Кошицьких-Гучинських, які продавали скрині дівчатам для приданого, тож він із захопленням їх розмальовував. Скрині з «ружами» Франка, як згадував Петро Франко, мали неабиякий попит, вся майстерня була ними завалена, тож неодноразово малому доводилося у них навіть спати.  Щодо чорнобривців, то Іван Франко, гостюючи в о. Івана Кузіва (с. Дидьова Турчанського повіту) завжди замовляв собі пиріг із чорнобривців, який йому дуже смакував (можемо це стверджувати з упевненістю, бо його готувала наша прапрабабця)!

Галина та Андрій Яценки, доценти факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка

Рецепт пирога із чорнобривців

4 яйця, 100 г масла, 100 г борошна, 100 г цукру, жменя пелюсток чорнобривців. Пелюстки розтерти в макітрі із цукром, додати жовтки, масло, борошно, окремо збити білки. Змішати всі компоненти та вилити на деко, змащене смальцем. Випікати декілька хвилин. Готовий пиріг можна посипати цукровою пудрою.

Рубрика: