Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Спитайте жінку!

В Україні створюють базу даних експерток
11 листопада, 2015 - 10:46

Ініціативу «Спитай жінку» запустили у рамках кампанії «Повага» проти проявів сексизму в ЗМІ щодо жінок. Мета — збільшити присутність жінок у медіа, особливо як експертів із тем політики, економіки, державотворення тощо. Нині базу даних тільки формують, можна лише додавати контакти спеціалісток. На сайті кампанії «Повага» створили кнопку «Спитай жінку» — якщо її натиснути, відкриється форма, де треба вказати дані експертки. Цю інформацію отримають розробники проекту. Дані потраплять у відкритий доступ тільки після погодження з експерткою. Користуватися базою даних, ймовірно, можна буде з початку наступного року. Працюватиме кнопка зв’язку з експерткою — тобто сторонні люди не отримають особистих контактів того, хто в базі даних. Водночас база буде у вільному доступі.

Контакти експерток почали збирати у вересні. Як розповідає координаторка проекту Ірина Славінська, сьогодні там півтори сотні кандидатур експерток. Вони представляють дуже різні галузі: боротьба з корупцією, екологія, медіа, право, державне управління, архітектура, енергетика, мода, освіта і наука. 

 Вікторія ПОДГОРНА, директор Міжнародного інституту стратегічної політики, яка потрапила до бази даних:

— Програма «Спитай жінку» — великий крок уперед, щоб формувати жіноче лідерство в Україні. Ще з 1990-х років займаюся проблемою гендерної рівності в Україні. Із тих часів маємо певний прогрес. І нова база даних дозволить побачити жінок-професіоналів, які можуть показати себе у різних сферах. Ролі українок, які навіть потрапляють у парламент чи на телебачення, часто жорстко звужені. У кращому випадку вони займаються комунікаціями і маркетингом. Стратегічні питання, економіка, державотворення — це чоловіча парафія. Це пов’язано зі стереотипом, що жінки мають виконувати обслуговуючу роль. У сучасному світі це ненормально, бо жінки є потенціалом розвитку. Неможливо уявити реформи без жінок.

Я займаюся стратегічними питаннями розвитку політичних партій, маю великий досвід. Але у моїй сфері не завжди нормально сприймають жінок-стратегів. Часто доводиться прориватися через стереотипи, які існують у середовищі — як у чоловіків, так і у жінок. Феномен, який виник в Україні під час Майдану і російської агресії, це те, що жінки виявилися реальними партнерами чоловіків у волонтерській діяльності й на фронті. ЗМІ звертають увагу на таких жінок, але цього недостатньо, щоб показати рівне партнерство.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: