Минули зимові свята з шумними застіллями, коли столи вгиналися під різноманітними смачними стравами. Крім приємних спогадів, нам залишилися зайві кілограми та проблеми з травним трактом. А напередодні весни кожна людина (незалежно від статі) бажає схуднути. Заради стрункої фігури ми вдаємося до дієт, фізичних навантажень і косметологічних процедур. Скільки способів схуднення перепробували люди — починаючи від методу роздільного харчування та закінчуючи дієтою за групою крові. Для багатьох дієти стали стилем життя. Так з’явилися вегетаріанці, які не їдять м’яса тварин, потім веганці — суворі вегетаріанці (не вживають у їжу всіх продуктів тваринного походження: кисломолочні, яйця і, звісна річ, м’ясо). А надалі з’явилося сироїдіння, воно ж сироїжа та натуризм, що стало надзвичайно модним протягом останнього часу. Що ж таке сироїдіння та з чим його їдять?
ВАРИТИ ЧИ НЕ ВАРИТИ...
«Сироїдіння — харчування виключно сирою їжею рослинного та тваринного походження, в натуральному вигляді, без теплового впливу (варіння, смаження, тушіння) та кулінарної обробки, — дає визначення лікар дієтолог державного підприємства «Державний науково-дослідний Центр проблем гігієни харчування» Наталія Цимбаліста. — Ще одна назва сироїдіння — натуризм. Послідовники таких ідей харчування не піддають термовпливу продукти (переважно рослинного походження), стараються не їсти м’яса, риби та не використовувати «білу смерть» — сіль і цукор».
Згідно з уявленнями самих натуристів, харчування сирими рослинними продуктами особливо корисне тому, що організм використовує безпосередньо енергію живої рослинної клітини, яку вона у свою чергу отримала від сонця в процесі фотосинтезу. «Сучасна медицина вбачає в сироїдінні як позитивні сторони, так і небезпечнi, зумовлені можливістю надходження з термічно не обробленою їжею збудників хвороб, — пояснює Н. Цимбаліста. — Лікарі разом із порадою якнайчастіше вживати добре вимиті свіжі овочі та фрукти акцентують на мінімальній, щадній тепловій і кулінарній обробці харчових продуктів. Ці методи дозволяють зменшити втрати вітамінів й інших корисних речовин і водночас перешкоджають накопиченню в їжі шкідливих речовин, що утворюються при тепловому впливі. У сироїдінні є кілька позитивних моментів: у їжі зберігаються всі вітаміни, відсутні шкідливі речовини, що з’являються в продукті при термічній обробці, сирі продукти краще засвоюються, зміцнюють зуби та насичують організм загалом. Мінуси полягають у тому, що разом із термічно не обробленою їжею до організму можуть потрапити збудники різних захворювань (мікроорганізми та личинки глистів у разі споживання сирого м’яса або риби). Крім того, продуктовий набір сироїдів дуже мізерний. Він обмежений особливістю деяких плодів, що їх вживають тільки у вареному вигляді (картопля, злакові)».
Існує думка, що сироїдіння — прогресивна форма вегетаріанства. Але аж ніяк не всі вегетаріанці бажають бути натуралістами і навпаки. «Якщо я не їм кроликів і курей, то це ще не означає, що я хочу їм уподібнюватися, і їсти лише сиру моркву з пророслим пшоном, — розказує вегетаріанка Ольга Олпатинська, яка 16 років не їсть м’яса. — Я в чотири роки перестала їсти м’ясо, бо мені не подобався смак цього продукту. У дорослішому віці я почала усвідомлювати духовний аспект мого вибору і вже не могла дивитися, як у сім’ї їдять свинину або яловичину. Я замінила їх овочами та фруктами, і мені однаково, як вони приготовані».
Існують багато видів сироїдіння. Можна виділити живоїдів. Їхнє харчування складається з лише пророслих злаків. Такі люди-сироїди зустрічаються, але рідко. Натуропати дотримуються дієти з сирих фруктів, овочів, насіння, горіхів без термічної обробки. Харчування фрукторіанців передбачає 75% фруктів у їхньому раціоні. Багато послідовників цієї дієти їдять не лише плоди фруктових дерев, а й їхнє листя. Основна ж маса сироїдів-натуристів їсть сиру рослинну їжу, м’ясо тварин і рибу. Іноді все це готують на пару.
Така дієта корисна аж ніяк не для всіх. «Не рекомендується харчуватися виключно сирими продуктами зростаючим і молодим організмам, особливо дітям і підліткам, вагітним і немолодим людям, а також хворим із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, — розповідає Наталія Цимбаліста. — Їжа, що пройшла термічну обробку, більш щадно діє на органи травної системи, аніж необроблена їжа. Сирі продукти мають непорушену структуру, і на їх перетравлення витрачається більше сил й енергії організму. А овочі та фрукти без кулінарної обробки містять більшу кількість вітамінів, мінеральних і біологічно активних речовин, що має позитивне значення у профілактиці багатьох захворювань». Але сиру дієту можна приписати хворим із діагнозом діатез, цукровий діабет, епілепсія, хвороби шкіри, серця, неврастенікам і людям із мігренями. Лікарі переконані, що для організму сучасної людини однаково шкідливі обидві крайності: харчування виключно сирими продуктами та прагнення викинути зі свого раціону всі свіжі фрукти й овочі.
«Сироїдіння більше поширене в західній частині України, переважно в гірській місцевості, — пояснює Н. Цимбаліста. — Багато пастухів і людей, які працюють у горах і лісах Карпат, дотримуються сирої дієти. Там немає холодильників і газових плит, тому продукти мінімально піддаються термічній обробці. У мене є знайомий сироїд, який живе в Закарпатській області та працює високо в горах, його денний раціон зазвичай складається з сирокопченого м’яса, сирих грибів (боровиків, сироїжок, підосичників), нерозведеного козячого та коров’ячого молока й інших кисломолочних продуктів (бринза, сир), великої кількості ягід, фруктів і великої кількості пиття».
Оптимальним співвідношенням між сирими та термічно обробленими продуктами вважається 60% на 40%. Тобто сира їжа має все ж таки переважати. До речі, в реальному житті для середньостатистичного міського жителя це співвідношення дорівнює 10% на 90%. Є привід замислитися та взяти на замітку секрети сирих і натуральних кулінарних шедеврів.
ОБIД СИРОЇДА
Раціон сироїда зовсім не одноманітний. Це одна з великих помилок людей, які мало знайомі з цією дієтою. Хоч і обмежені способи приготування їжі, але продуктовий набір сироїда дозволяє пофантазувати на гастрономічну тему. Сироїдіння підійде для затятих холостяків і тих, хто просто не любить готувати їсти. Щоб приготувати будь-яку сироїдську страву, треба лише почистити, подрібнити та перемішати продукти. Варто розвіяти поширений міф про те, що сироїди зовсім не їдять гарячих страв. Сироїдка зі стажем Олена Шапаренко каже, що багато страв готує на пару. За такого приготування не виварюються вітаміни в продуктах. «Зимою я готую гаряче, — розповідає О. Шапаренко. — Картоплю варю в пароварці 40 хвилин. За цей час усі алергени руйнуються. І немає огиди як від сирої картоплі, яка на смак як крохмальне яблуко. Я нещодавно почала поповнювати свій раціон гречаними пластівцями, залитими окропом, разом із квашеною капустою та ложкою соняшникової олії. На мою думку, дуже оптимальна зимова страва».
Обід сироїда дуже простий і доступний.
Перше. Сирий борщ.
Для приготування нам знадобляться всі інгредієнти, що й для звичайного борщу. Ще кілька апельсинів і ложка меду, що додадуть пікантності сирому супу.
Спершу треба збити міксером 2 чашки води, 3 буряки, 1 маленький подрібнений корінь імбиру, 3- 4 великі часточки часнику, 6-7 лаврових листків. Потім треба перелити суміш у велику миску. У цей час у міксері протягом 30 секунд міксуються такі компоненти: 2 чашки води, 2 морквини, 2 стебла селери, 2 столові ложки яблучного оцту, 3-4 апельсини, 1 столова ложка меду, 1/2 чашки оливкової олії, сіль до смаку. Додаємо 1/2 чашки волоських горіхів і розмішуємо так, щоб вони подрібнилися на маленькі шматочки, але не розтерлися повністю. Вміст міксера переливаємо в ту саму миску. Шаткуємо 1/4 капусти, 1-2 морквини, 1 пучок петрушки. Додаємо подрібнені інгредієнти в суміш, розмішуємо — і можна подавати на стіл.
Десерт. Цукерки з горіхами в кокосі та з корицею.
Насипаємо 200 грамів горіхової маси (подрібненого арахісу або волоських горіхів) у тарілку, потім додаємо ложку меду та починаємо інтенсивно розмішувати, щоб отримати однорідну масу на зразок тіста. Тепер беремо цілий лісовий горішок й отриману масу. Спритно робимо кульку так, щоб горішок опинився в центрі. Цукерка готова. Якщо є кокосова стружка, можна викачати в ній кульку. До горіхово-медової маси додати кориці, розмолоті ванільні палички, ягоди. Потім треба покласти солодощі в морозильну камеру на кілька годин — і ласощі готові.
Автор останнього рецепта розказувала, як вона принесла ці цукерки знайомим дітям. «Вони їх їли та навіть не здогадувалися, що цукерки не справжні, а натуральні та корисні».