Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Великий ремонт у Тростянці

У звільнене від окупантів місто навідалася урядова делегація, аби скласти план відновлення
1 квітня, 2022 - 12:50

26 березня Тростянець на Сумщині було звільнено від російських окупантів. Зараз Тростянецька міська рада інформує мешканців про поступове відновлення міста. Де можливо, працівники «Сумиобленерго» відновлюють пошкоджені електромережі. Міський голова Юрій Бова повідомив у Facebook, що виробники вікон із Кривого Рогу допоможуть закрити тимчасово вікна зруйнованої лікарні та інших соціальних об’єктів.

Після місяця в окупації Тростянець оживає, нехай і серед руїн, але новини про потреби міста у будматеріалах для відновлення значно приємніші, ніж звістки про вкотре знищені орками об’єкти. Віримо, що місто, яке багато в чому було взірцем для наслідування в інших громадах (і щодо освітніх реформ, і щодо медичних, і щодо децентралізації), знову поверне собі статус лідера з інституційної спроможності серед громад України… Ми розуміємо, що у нас війна, але нам необхідно відновлювати життєдіяльність на звільнених територіях, запускати в роботу державні та комунальні підприємства.

Цього тижня у місто навідався урядовий «десант», аби оцінити масштаби завданих окупантами збитків та напрацювати план відновлення Тростянця. Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький зазначив у Facebook: «Сумщина сьогодні має неабияку підтримку з боку центральних органів виконавчої влади. Ми спільно відпрацюємо механізми відновлення будинків, відновлення інфраструктури. Мета – швидко повернути громади області до життя.

Із урядовою делегацією ми обговорили питання підтримки наших підприємств, відновлення роботи економіки. Сьогодні наше спільне завдання − забезпечити замовлення для місцевих підприємств… Ми розуміємо, що у нас війна, але нам необхідно відновлювати життєдіяльність на звільнених територіях, запускати в роботу державні та комунальні підприємства».

Про деталі візиту «Дню» розповіла радниця міністра інфраструктури Олександра АЗАРХІНА.

- З нами була перший віцепрем’єр-міністр Юлія Свириденко, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, також представники Укрзалізниці, Сумської ОДА та депутати. Мета візиту проста – треба підтримати людей і зрозуміти, що ми можемо зробити, щоб швидше відновити роботу усього, що є у місті. Приміром, є велике підприємство Kraft Foods. Щоб воно повернулося та працювало, треба провести нормальну роботу щодо відновлення у місті, забезпечити нормальну логістику, дати йому певні економічні гарантії, бо на таких підприємствах тримається місто. Тобто це був ознайомчий візит, аби напрацювати план відновлення.

Укрзалізниця зі свого боку працює над відновленням сталого залізничного маршруту до Тростянця, тому ми тестували якраз залізничне сполучення. До речі, діставалися до міста якраз потягами. Адже як тільки десь вдається звільнити населений пункт, Укрзалізниця намагається відновити із ним сполучення, запускають хоч якісь рейси, це можуть бути як гуманітарні, так і пасажирські.

- У Facebook ви описували, що місто зруйноване, понівечене. Які загалом ваші враження не так урядовця, чиновника, а звичайної людини від побаченого?

- Зараз лють уже холодна. Коли ми приїхали, трупного запаху уже не було. Був запах гарі. Ти бачиш всі ці руйнування… Слів немає, а є бажання почати відновлення якнайшвидше. Особливо місцеву лікарню. Вона ж була взірцем, тут була добре організована медична реформа, із західними партнерами закуповувалось нове обладнання, були гарні машини швидкої допомоги, місто працювало над безбар’єрністю лікарні, тобто все було таке гарне та привабливе. І ти розумієш при цьому, що стріляли в лікарню просто так. Місцеві розповідали, що окупанти зайшли в місто і думали, що одразу далі підуть, чого їм не вдалося зробити. Місцеві кажуть, що коли окупанти почали відступати, то їх ще і свої не пускали назад. Тому коли повертаєшся із Тростянця у Харків, то здається, що тут геть усе нормально, а коли до Києва – то тут взагалі все в порядку.

- Мабуть, спілкувалися із місцевими, що зараз вони кажуть, які настрої?

- З одного боку багато хто вірив, що росія могла звабити усіх людей і змусити їх бути її частиною зовсім іншим способом. Та оскільки окупанти обрали насилля, то це просто згуртувало людей та зробило патріотами усіх. І це справді відчувається. Також місцеві розповідали, що росіяни не дозволяли хоронити людей. Це дуже дивна річ. При цьому люди вже хочуть повертатися назад, хоча там ще не все розміновано.

- А чи складаються вже зараз якісь плани відновлення Тростянця чи інших звільнених населених пунктів?

- Юлія Свириденко якраз займається тим, щоб правильно запустити всі ці процеси. Мінрегіон працює над тим, що були нові ДБН, щоб уже все будувалося по-новому. Знаю, що народна депутатка Олена Шуляк вже зареєструвала законопроєкт, який допоможе з відновленням будинків, тобто зараз напрацюється законодавча база. Мінекономіки, Мінінфраструктури, Мінцифри, Мінрегіон, парламент – усі працюють над цим разом, щоб як тільки з’являлася можливість відновлювати міста, ці процеси запускалися в роботу.

- Які ваші враження, із чого починати треба у Тростянці?

- Якщо далі не будуть намагатися зайти у місто, то все буде нормально. Просто все це зробило нас сильнішими. Ми вже повинні (і держава це робить) нагадувати західним партнерам, що нам знадобиться їхня поміч, їхні будівельники так точно. Узагалі настрій у всіх бойовий. Так, це жахливо, страшно, це смерті мирних людей, але зараз нема якогось відчаю. Коли гортаєш новини про це, то сприймаєш це гірше. А коли бачиш на власні очі і бачиш людей, які хочуть там жити, сприйняття інше. Тому все «пофіксимо»!


ДО ТЕМИ

«В одному місці у них був і туалет, і кухня, і ванна»

Підрозділи ДСНС розбирають завали у Тростянці

Зараз у місті працюють рятувальники — розбирають завали, що виникли від вибухів, та шукають людей, які могли під ними опинитися. На відео проєкту «Український свідок» можна побачити, що по собі залишили російські військові.

Окрім зруйнованих будинків та глибоких «кратерів» від авіаударів, окупанти лишили і частину свого військового побуту. Переховувались росіяни на нульовому поверсі, у бомбосховищі. «В одному місці у них був і туалет, і кухня, і ванна. Там, де спали, вони і в туалет ходили», — розповідає рятувальник. Їли вони з раковини, а по собі лишили сморід і завали сміття та бруду.

Проте це не єдина турбота у підрозділів ДСНС. Рятувальники щодня розбирають завали житлових та комунальних будинків. Спеціалісти та їхні собаки гарно натреновані і в порятунку людей, і в пошуку вибухових снарядів. «Вчора ми обслідували одну територію завалу — ліву та праву, на другий день обстежував територію автовокзалу. Знаходили в основному мінно-вибухові снаряди», — розповідає рятувальник. За словами ДСНС, людей – ні мертвих, ні живих – під зруйнованими спорудами не знаходили.

Також у місті за викликами працюють сапери. Вони займаються саме знешкодженням вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, що російські військові окупували місто Тростянець Сумської області 1 березня 2022 року. 26 березня місто звільнили бійці ЗСУ. Зараз там працюють ДСНС та сапери.

Проєкт «Український свідок» регулярно публікує відеоконтент із наслідками російської агресії. Долучайтеся до проекту (Ukrainian Witness) на платформах:

YouTube

Facebook  

Instagram  

Telegram для українців  

Telegram для росіян

Patreon, де нас можна підтримати

Нагадаємо, медіапроект Український свідок (Ukrainian Witness) запустив засновник фонду допомоги українській армії «Повернись живим» Віталій Дейнега.

Якщо ви стали Українським Свідком і маєте відеоматеріали з місця подій: зруйновану інфраструктуру, результати обстрілів, підбиту ворожу техніку, проукраїнські мітинги — надсилайте, будь ласка, нам на пошту [email protected]. Ми підготуємо матеріали до публікації та зробимо так, аби їх побачив увесь світ!

Інна ЛИХОВИД, «День», фото Рейтер
Газета: 
Рубрика: