Частіше за все в хворих реєструється ботулізм — гостре інфекційне захворювання з групи кишкових, що характеризується важким ураженням нервової системи. Збудники цього захворювання звичайно розмножуються й утворюють токсин всередині великих шматків риби, м’яса, ковбаси, або в герметично закритих консервах. Саме тому ботулізм називають «недугою бомбажних бляшанок». Перші ознаки отруєння з’являються звичайно через 6—10 годин після прийому їжі, а при масивному надходженні токсинів період може бути і коротшим. Початок — гострий: головний біль, слабкість, нудота й блювота. Через 24—36 годин з’являється запаморочення, двоїться в очах, мова стає невиразною. Одна з характерних ознак ботулізму — спазм м’язів глотки й шийного відділу стравоходу, внаслідок чого хворому важко ковтати. При перших же симптомах негайно викликайте лікаря! Єдине, що ви можете зробити самі до його приїзду — це промивання шлунку.
Запам’ятайте, продукт може бути недоброякісним, якщо:
— в герметично упакованій тарі бляшанки або кришки роздуваються;
— сало, шинка, ковбаса, в’ялена і копчена риба розм’якшуються, починають тхнути так само, як згіркле масло.
Якщо термін придатності продовольчих товарів закінчився — краще відмовтеся від покупки, навіть якщо вона й виглядає «пристойно». Іноді токсини виявляються й у продуктах, що не змінили свій зовнішній вигляд. У процесі виготовлення домашньої консервації суворо дотримуйтесь санітарно-гігієнічних норм: здійснюйте ретельне очищення, промивку проточною водою, робіть відповідну термічну обробку продуктів, що консервуються, суворо дотримуйтеся рецептури. І не заощаджуйте на солі, кислотах та інших консервантах!
№187 01.10.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»