80% продуктів дитячого харчування в Україні — імпортні й низькоякісні.
Купуючи будь-які продукти, особливо для дітей, необхідно звертати увагу на марку виробника та його склад. Адже якість неодмінно позначається на нашому здоров’ї споживачів. Привернути увагу до якості їжі, яку вживають діти, вирішили працівники Інституту екогігієни та токсикології ім. Л.І. Медведя.
За їхніми даними 80—85% продуктів дитячого харчування на українському ринку — імпортні і серед них трапляється багато низькоякісних. «Привабливі на перший погляд продукти, приміром, блискучі яблука та груші, повинні насторожувати батьків, — стверджує завідуючий відділом дієтології та клінічних досліджень Інституту екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя Петро Карпенко. — Адже їх неприродний блиск та колір — це ознака того, що вони містять ароматизатори, барвники, стабілізатори та харчові добавки. А вони викликають у дітей захворювання кишково-шлункового тракту». Петро Карпенко також наголошує на необхідності створення в Україні спеціальних сировинних баз. На його думку, ці екологічно чисті ділянки землі гарантуватимуть високу якість продуктів дитячого харчування. Адже рослини на цих полях вирощуватимуть без внесення мінеральних добрив, зокрема пестицидів, шкода яких відома усім.
Відповідно до закону України про дитяче харчування, відповідальність за якість продукції повністю лежить на плечах виробників. Однак більшість із них працюють не на всю потужність. «Причини цього — відсутність ефективного державного стимулювання та жорсткої конкуренції, — вважає пан Петро. — Тому обсяги виробництва за останні десять років скоротилися у п’ять разів».
Щоб знайти вихід із цієї кризи та поліпшити якість продуктів дитячого харчування, Національна асоціація виробників дитячого харчування закликала усіх вітчизняних виробників продукції для дітей підписати хартію «За здорове дитяче харчування». ВАТ «Одеський консервний завод дитячого харчування» уже підписав цей документ. За словами голови правління заводу Віктора Станіславського, ця хартія не лише об’єднає усіх українських виробників, а й створить жорсткіші вимоги контролю за якістю продукції. «Адже за умовами хартії її учасники зобов’язані не використовувати у виробництві дитячого харчування соєвого борошна, зернових продуктів із сторонніми домішками, яєчний порошок, консерванти тощо. Крім того, усі виробники будуть добровільно надавати свої продукти харчування для незалежної експертизи».
Отож, здоров’я українських дітей залежить навіть від того, наскільки швидко підприємства України зреагують на програму «За здорове дитяче харчування». Адже, підписавши хартію, виробники почнуть своєрідне змагання за якість. А виграють у ньому діти.