Дійсно, закуска під коньяк справа хитра, в тому розумiнні, що її начебто і не потрібно зовсім. Звичайно, коньяк закушують лимоном (посипаним цукром чи ні). Або може бути під якісь фрукти. Іноді закушують сиром.
Цар Микола II вигадав наступний закусон під коньяк. Перемолоти каву з цукром в однакових пропорціях, а потім гірками насипати на лимонні кружечки. Назва у цієї закуски грайлива без належного пієтету до царського прізвища — «Ніколашка».
А ось відомий музикант-композитор, лідер групи «Машина часу» Андрій Макаревич десь відкопав наступний рецепт. «Поріжте лимон тонкими кружальцями, складіть у скляну банку, щедро посипте цукром і поставте в холодильник. Там він може жити досить довго. Коли прийде час пити коньяк — викладіть частинки лимона на тарілку й на кожну покладіть по гірці чорної ікри. Запевняю, що нічого подібного ви не куштували — заради такого варто розщедритися». Хто довіряє Макаревичу (враховуючи шанувальників його музичних талантів, таких набереться немало) — може сміливо експериментувати.