Німецький таблоїд Bild опублікував днями список найекстравагантніших ресторанів у світі.
Перше місце газета присудила ресторану Marton (названий від слова matong, що означає на мандаринському говорі «туалет») у тайванському місті Гаосюн. Річ у тім, що цей заклад буквально занурює своїх відвідувачів в атмосферу туалету. Замість стільців у ресторані стоять унітази із симпатично оздобленими кришками, на стінах замість ламп висять пісуари. Серветок немає, рот і руки гості витирають туалетним папером. Столи тут теж шукати марно, відвідувачі їдять на накритих склом раковинах. Страви в ресторані подаються в маленьких унітазиках або ж у мильницях. Особливою популярністю користуються м'які, коричнюватого кольору страви, наприклад — шоколадне морозиво. Адже на дні унітаза воно виглядає так природно.
Видання наводить і інші приклади нестандартних методів залучення клієнтів з боку власників ресторанів.
Підводний ресторан Itha. У готелі Hilton на Мальдівах під час трапези з вас не зводитимуть очей акули, скати й інші морські мешканці. Адже перший у світі повністю скляний ресторан міститься на глибині п'ять метрів на кораловому рифі. У ресторані всього 14 місць. Потрапити до нього можна, пройшовши по дерев'яному настилу й спустившись гвинтовими сходами.
Ресторан з водоспадом. У бангкокському ресторані Benjarong у залі за звуконепроникним склом шумить водоспад, а гірлянди й численні лампочки створюють романтичну атмосферу відпустки. Подається в ресторані здебільшого свіжоспіймана риба.
Ресторан зі співаючими офіціантами. Посеред Бродвею в Нью-Йорку ви можете перенестися назад у 1950-ті. Інтер'єр і меню ресторану Ellen's Stardust відповідають типовому «дайнеру» (придорожній ресторан) тих часів. Весь обслуговуючий персонал — професійні співаки, які розважають відвідувачів естрадними номерами.
Ресторан на дереві. У Спрейсайді на острові Тобаго ви можете пообідати в кроні дерев. З ресторану Jemma's Sea View Kitchen відкривається вражаючий острівний краєвид, а замовити тут можна рибу, омарів і курчат.
Ресторан-в'язниця. У ресторані Bollesje, розташованому в колишній в'язниці німецького міста Рюдесхайм, у гостей перед входом беруть відбитки пальців і зачитують правила поведінки. Потім відвідувачам пропонують скуштувати «злодійський коктейль» і вдягти в'язничну робу, в якій вони на певний час занурюються в атмосферу в'язничного життя.
Раніше, у квітні цього року, був опублікований інший список, а саме список найкращих ресторанів світу.
За версією журналу Restaurant Magazine, найкращим рестораном світу 2005 року визнано ресторан Fat Duck («Жирна качка»), ресторан з англійської глибинки Хенстона Блюменталя. «Жирна качка» потіснила лідера 2003 і 2004 років The French Laundry («Французьку пральню») американця Томаса Келлера, хоча журі віддало цьому ресторану належне, назвавши його найкращим рестораном в Америці й присудивши йому третє місце у світовому списку.
На другому місці опинився іспанський El Bulli в Кала Монтхой, піднявшись з третього місця 2004 року.
За ними іде сіднейський ресторан Tetsuya's і лондонський Gordon Ramsay на чолі з відомим кулінаром Гордоном Рамсеєм. Найкращий паризький ресторан шеф-кухаря П'єра Ганьєра (Pierre Gagnaire) стоїть лише на шостому місці. А легендарний кулінар Алан Дюкасс з Restaurant Alain Ducasse паризького готелю «Плаза Атене» посів незвичайно низьке для себе 17-те місце.