Датчанам і шведам заборонять користуватися парфумерією
Незабаром влади Данії і Швеції введуть заборону на користування парфумерією у громадських місцях, повідомляють «Новые известия». У Данії ця заборона насамперед торкнеться відвідувачів і службовців міських і районних управ, а в Швеції — пасажирів громадського транспорту. Крім того, наароматизованим шведам мають намір заборонити «забруднювати повітря» лікарень і житлових контор. Протистояння з парфумами розпочали алергіки, вимушені звертатися до суду, щоб захистити себе від запахів парфумів і дезодорантів, що витають навколо. У Швеції кілька років тому відбувся судовий процес над жінкою, що мучила своїх сусідів, які страждали від алергії, запахом трояндової олії і французького дезодоранту. Любительку парфумів засудили, і вона була змушена переїхати.
У громадському транспорті любителям ароматів давно відвели місця на задньому майданчику. Щоб виключити контакт алергіків з носіями запахів, у кожному автобусі біля вхідних дверей висить попереджувальна табличка: «Алергікам радимо зайняти місця попереду салону».
Більше того, боротьба із запахами торкнулася навіть ароматів природного походження. Зокрема, троянди, що продаються у Стокгольмі, стійкі і гарні, але при цьому практично не пахнуть.
«Аромати в громадських місцях — велика проблема. Найбільш звичайні симптоми після спілкування з напарфумованими людьми — напади астми, втома, головний біль, нудота, втрата концентрації, дратівливість і навіть шкіряні висипання», — заявив Стівен Нордін, що вивчає реакції людського організму на вплив хімічних речовин. За даними соціологів, приблизно третина населення Данії і Швеції тяжко реагує на різні парфумерні аромати. medportal.ru.
Сосиски і шинка сприяють раку шлунка
Вживання продуктів із переробленого м’яса, зокрема бекону, сосисок, ковбас і шинки, збільшує ризик розвитку раку шлунка, повідомляє Journal of the National Cancer Institute. Вчені з Каролінського інституту в Стокгольмі проаналізували 15 досліджень, присвячених цій темі. В цілому в них брали участь 4704 людини. З’ясувалося, що при збільшенні споживання продуктів з переробленого м’яса на 30 грам за добу ризик розвитку раку шлунка зростає на 15— 38%. «Наші результати дуже чітко засвідчують взаємозв’язок між підвищеним споживанням продуктів з переробленого м’яса і раком шлунка», — повідомила керівник дослідження Сюзанна Ларссон. На думку вчених, підвищений ризик раку може бути пов’язаний з додаванням до цих продуктів нітрату або впливом токсичних речовин, що утворюються під час копчення м’яса. Рак шлунка зустрічається досить часто. За статистикою, він посідає четверте місце за поширеністю серед онкологічних захворювань і друге місце — причин смертності онкологічних хворих у світі. medportal.ru.