Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Втрачене покоління»?

Або як у Європі борються з молодіжним безробіттям
7 серпня, 2013 - 10:22
ЩОРАЗУ ТИСЯЧІ МОЛОДИХ ІСПАНЦІВ ВИХОДЯТЬ НА АКЦІЇ ПРОТЕСТУ, ЩОБ ПРИВЕРНУТИ УВАГУ УРЯДУ ДО СВОГО СТАНОВИЩА / ФОТО З САЙТА BLOGS.BLOUINNEWS.COM

Майже чверть молоді ЄС не може знайти собі роботу, а кожен другий юний громадянин Іспанії та Греції безробітний. Згідно з даними Євростату, безробіття в ЄС серед молоді в травні поточного року сягнуло 23,1%. Найнижчий рівень молодіжного безробіття традиційно в Німеччині (7,5%), а найвищий — у найбільш ураженій кризою Греції (62,5%).

Зважаючи на таку ситуацію, в Європі б’ють на сполох. «Європа витратила сотні мільярдів євро, рятуючи банки, але в результаті через високий рівень безробіття ризикує отримати втрачене покоління», — заявив Reuters президент Європарламенту Мартін Шульц. Тим часом голова Європейського центрального банку Маріо Драгі закликав уряди Європи вирішити цю проблему до того, як вона призведе до суспільних заворушень.

Тому не випадково, що проблемі безробіття серед молоді був присвячений саміт, який відбувся 27 — 28 червня в Брюсселі. Упродовж цих двох днів 20 глав країн ЄС і 28 представників міністерств праці розробили заходи з боротьби з молодіжним безробіттям. Як повідомили «Дню» в Європейській комісії, «для реалізації цього пріоритетного завдання було ініційовано «Пакет заходів для зайнятості молоді». Згідно з цим документом, державам-членам Євросоюзу рекомендується запровадити гарантії для молоді, які передбачають, що кожній молодій людині до 25 років пропонується високоякісна пропозиція на роботу, навчання або тренінгові програми протягом чотирьох місяців для уникнення безробіття. Для цієї мети планується виділити 6 млрд євро. Окрім цього, Європейському інвестиційному банку буде надано 10 млрд євро дотацій, які використовуватимуться для заохочення комерційних банків активніше кредитувати малий та середній бізнес, особливо в країнах Південної Європи, найбільш уражених кризою. Це пояснюється тим, що малі та середні підприємства забезпечують до 70% робочих місць у ЄС. У Європейської комісії зазначили, що особлива увага при створенні робочих місць приділятиметься розвитку галузей з найбільшим потенціалом — таких, як: «зелена економіка», охорона здоров’я, інформаційні та комунікаційні технології.

Слід зазначити, що Рада Європи також схвалила рішення про зміцнення координації економічної та бюджетної політики «Європейський семестр» у рамках реформи положень ЄС про координацію економічної політики держав-членів з метою забезпечення відновлення та стратегії довгострокового зростання.

Добре, що Європейський Союз на загальноєвропейському рівні ухвалює заходи з подолання молодіжного безробіття. Але важливо, як це робиться в кожній країні. І тут прикладом, безумовно, є Німеччина, в якої найменший рівень молодіжного безробіття. Німеччина випробувала на собі систему подвійної освіти, під час якої студенти одночасно навчаються і працюють. Канцлер Німеччини Ангела Меркель в інтерв’ю The Guardian заявила, що «ми в Німеччині навчилися успішно боротися з проблемою безробіття за допомогою структурних реформ, і тепер ми можемо поділитися досвідом, який маємо». Вона вважає, що безробітні молоді громадяни країн Єврозони повинні бути мобільними і готовими до переїзду заради роботи. Німецький політик згадала, що коли молодіжне безробіття вразило її рідну Східну Німеччину, «багато молодих людей отримали роботу лише завдяки тому, що переїхали на південь Німеччини», де існувала пропозиція на роботу.

На противагу Німеччині, жителі Португалії бажають радше залишатися на соціальній допомозі з безробіття, ніж працювати. Радіостанція Бі-Бі-Сі повідомила про такий парадокс, що навіть у деяких курортних районах Португалії, де рівень безробіття вищий за середній, бари та ресторани не можуть знайти собі працівників. Навіть після впровадження жорстких заходів бюджетної економії, допомога з безробіття залишається досить суттєвою: «вона становить до 65% від останньої зарплати, а отже, безробітні отримують від п’ятиста до тисячі євро на місяць у перші півроку після втрати роботи». Більше того, пише Бі-Бі-Сі, ресторатори скаржаться на те, що молоді люди занадто довго живуть разом із батьками й вже навіть не бачать сенсу шукати роботу.

Студент Барселонської бізнес-школи Роджіо Корнеджо сказав «Дню», що «фінансова політика ЄС виявилася менш ефективною, ніж очікувалося, тому професійна модель, яка об’єднує виробництво з університетами та студентами, зокрема, як у Німеччині, є необхідною для решти Європи.

У першому кварталі цього року рівень безробіття Франції, згідно з офіційними підрахунками, досяг 10,8% працездатного населення, що є рекордом з 1998 року. Тому не випадково 2013 рік було проголошено президентом Франції Франсуа Олландом Роком боротьби за зайнятість. Із 18 березня цього року в цій країні діє «Контракт покоління», який передбачає щорічну допомогу в розмірі 4000 євро протягом трьох років. Допомога надається малим підприємствам, у яких зайнято менше, ніж 300 робітників. Такі підприємства становлять 99,5% від загального числа французьких підприємств, і на них працює 56% французів. Таке фінансування сприятиме найму молодих співробітників у віці 15 — 25 років (інвалідів — у віці до 30 років) і збереженні робочих місць для літніх людей (старших 57 років). До 2017 року уряд сподівається підписати 500 тисяч подібних контрактів покоління.

В Італії, згідно з урядовими даними, безробітними є понад 40% молодих людей. Загальний рівень безробіття в Італії досяг у квітні 12%, що є рекордом за останні 36 років, як свідчать оприлюднені дані Національного статистичного управління Istat. Уряд на чолі з Маріо Монті в липні 2012 року провів реформу Форнеро, суть якої полягала в зменшенні вартості постійних робочих місць за рахунок полегшення процедури звільнення, й одночасно — збільшення вартості тимчасових робочих місць за рахунок надання тимчасовим працівникам прав на соціальне забезпечення. Як вважають експерти, тим самим уряд лише стимулював зростання безробіття й подальше перенесення сфери тимчасової зайнятості в країні в тіньову економіку.

Новий прем’єр-міністр Італії Енріко Летта заявив, що серед пріоритетів роботи уряду — зменшення податків на зарплату, працевлаштування молоді, відновлення довіри в університетську освіту. Підприємствам, які наймають молодь, обіцяють податкові пільги та субсидії, нові робочі місця планують створювати у сферах ІКТ, нанотехнологій, біомедицини, енергозбереження, екології, аерокосмічних досліджень.

Представник Бюро економічних стратегічних досліджень Великобританії Крістофер Лоутон розповів «Дню», що британський уряд з метою боротьби з безробіттям серед молоді запустив програму контрактів для молодих фахівців, спрямовану на надання можливостей людям у віці від 18 до 24 років. На цей проект виділено близько $ 1,5 млрд.

В Україні також існує проблема молодіжного безробіття. За офіційними даними, в Україні рівень безробіття серед молоді перевищує 17%. Міністр соціальної політики Наталія Королевська запевнила на своєму сайті, що роботодавцям, які надаватимуть перше робоче місце, держава гарантуватиме пільги зі сплати єдиного соціального внеску. Тим часом голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ на зустрічі з підприємцями заявив, що молодіжне безробіття скоротиться, якщо попит на фахівців формуватимуть роботодавці.

Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук вважає, що українська та європейська молодь схожі в тому, що вони шукають легкого способу збагачення. «У моді зараз можливість добре працевлаштуватия за допомогою зв’язків і виявити себе виключно за допомогою якогось креативу чи творчості. Хоча це й необхідні речі, — продовжує експерт, — але якщо ти не готовий працювати важко, набиратись досвіду та кожен день вдосконалюватися, то рано чи пізно це закінчиться. Ідеологія грошей і багатства, яка існує в молоді, — це шлях у нікуди».

Костянтин ГОНЧАРОВ, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: