Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Афганці» сумніваються в успіху

9 жовтня, 2001 - 00:00

Українці, які пройшли школу радянсько-афганської війни, вважають, що нинішній конфлікт може затягнутися на місяці, а то й роки. Американські війська, скоріше, «дещо зменшать кількість афганських гір, зрівнявши їх із землею, знищать залишки аеродромів, зазнають у цій боротьбі чималих втрат і підуть геть, так і не добившись вирішення поставленого завдання», — прогнозує заступник голови Держкомітету України у справах ветеранів Віталій Раєвський.

Навіть якщо американський уряд зробить ставку на Північний альянс, надавши йому допомогу технікою, озброєнням, ударами з повітря, помилково, на думку В. Раєвського, припускати, що новий уряд, який прийде до влади на зміну талібам, стане проводити проамериканську політику.

Якщо ж війна переросте в затяжну, то, враховуючи специфічні умови місцевості ( майже 70% території становлять гори і пустелі), а також те, що немає залізниць (у наявності є лише головне автомобільне шосе й важкодоступні гірські стежки), значно ускладниться постачання військ. Кліматичні умови (із квітня — по вересень температура повітря не опускається нижче 50 градусів), за словами генерал-майора Георгія Циганка, також мало сприяють веденню бойових дій на території Афганістану: фізичному станові армії загрожує зневоднення, а також «набір» таких захворювань, як тиф, малярія й гепатит, до того ж часто людей уражає не одна хвороба, а відразу декілька. Надати реальну допомогу військам можливо тільки з повітря, хоч, як стверджує В. Раєвський, для боротьби з авіацією в афганців є ракети «Стінгер», які постачив, між іншим, талібам свого часу саме американський уряд.

Не варто також забувати, на думку обох учасників бойових дій, про набутий афганцями (за більш як 20 років воєнних дій на їхній території) досвід ведення партизанської та диверсійної війни, а також про велику кількість мінних полів, що залишилися із часів радянсько-афганського конфлікту, про точне розміщення яких ніхто не знає. Це в разі ведення наземних операцій може створити військам «додаткові труднощі».

«Оголошений в країні джихад (з його «установкою» іти на будь-які жертви для знищення якомога більшої кількості «невірних»), чудове володіння зброєю від малого до старого, а також, якщо пригадати історію, неодноразові i невдалі спроби захопити Афганістан — зводять імовірність успішного розв'язання проблеми до мінімуму», — вважає Г. Циганок.

На думку В. Раєвського, акції відплати є непродуманим і неефективним методом боротьби з тероризмом, який тільки «збільшить кількість смертників, готових гинути в ім'я Аллаха». «Мені досі незрозумілий оперативно-стратегічний задум американців. Якщо це антитерористична операція, тоді навіщо завдавати страждань мирному населенню країни? Останні події більше схожі на спробу довести своєму народові й усій світовій спільноті, що Америка була, є і залишиться державою, котра всім у світі диктує свою волю», — додав він. За словами В. Раєвського, боротьба з тероризмом має бути не одноразовою, а глобальною та довгостроковою акцією. Варто було, як він вважає, почекати із завдаванням ударів по Афганістану і зайнятися створенням спеціальної антитерористичної структури, підрозділи якої планомірно напрацьовували б певну тактику дій. Досі, за його твердженням, ні при ООН, ні при НАТО такої структури не існує.

КОММЕНТАРИЙ

Сергій ТЕЛЕШУН, доктор політичних наук, професор, президент фонду «Співдружність»:

— Ситуація поділяється на внутрішньополітичну і зовнішньополітичну. Про зовнішньополітичну ситуацію постійно говорять МЗС і Президент. Внутрішній аспект полягає у тому, що хочемо ми того чи ні, ми є об'єктом інформаційної війни як з боку антитерористичної коаліції, так і з боку терористів. У цій ситуації, коли обидві сторони відстоюють власні інтереси, ми не повинні піти на поводу ні у тих, ні у інших. Зараз не можна допустити, щоб страх і невпевненість поширювані серед громадян західних країн, передалися населенню України. Тому в нинішній ситуації влада повинна показати впевненість у тому, що вона може захистити безпеку своїх громадян. Ця впевненість повинна передатися громадянам. Крім того, необхідно приділити особливу увагу і хімічним, і бактеріологічним, і екологічним об'єктам, будь-який випадок на яких може бути розцінений як теракт. Також потрібно враховувати і те, що воєнні дії контролювати дуже складно, і в будь-який момент Україна може бути використана будь-якою із сторін у своїх інтересах. І тут дуже багато буде залежати від компетентності національних еліт і від того, як вони зможуть захистити національні інтереси.

Михайло ЗУБАР, «День»

Наталія МЕЛЬНИК, «День»
Газета: 
Рубрика: