Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Європа прощається зі старими грошима

4 грудня, 2001 - 00:00

Через місяць відбудеться найбільший в історії людства обмін грошей — замість марок, франків, песет, лір у гаманцях 300 мільйонів жителів країн Європейського Союзу з’являться євро. Дванадцять країн зони євро — Бельгія, Німеччина, Греція, Іспанія, Франція, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Австрія, Португалія та Фінляндія — зараз завозять нову валюту в банківські структури. Однак до переходу на готівковий євро готові далеко не всі європейці.

Кожен п’ятий житель зони євро не здогадується, що з Новим роком нинішні грошові одиниці дванадцяти європейських країн почнуть ставати історією. Співвідношення між своєю національною валютою і євро знає трохи більше половини населення країн зони євро. Більшість її жителів мають досить туманне уявлення про деталі переходу на нову валюту. І незважаючи на те, що магазини вже майже три роки вказують ціну у двох валютах, менше третини європейців може пригадати, скільки ж коштує у євро той чи інший товар. Хто добре підготувався до введення євро, то це влада країн зони євро — так вважає комісар Європейської комісії з питань економічної і грошової політики Педро Солбес. За його словами, гірше йде справа з місцевою владою та дрібними і середніми підприємствами. Солбес відзначив, що значна кількість фірм досі не усвідомила, що з 1 січня 2002 року розрахунки будуть проводитися у євро. І якщо ці компанії вчасно не підготуються до переходу на нову валюту, то з початку наступного року їх чекають прикрощі — стануть неможливими проведення грошових операцій, подання рахунків та оплата праці своїх співробітників.

Для того щоб підготувати населення до переходу на нову грошову одиницю, з середини грудня у країнах зони євро почнуть продавати набори з монетами євро. Купюри, однак, можна буде побачити тільки з 1 січня. При цьому багато банкоматів зможуть видавати готівкою євро вже з перших хвилин нового року. За оцінками Солбеса, більшість європейців отримають банкноти нового зразку до 5 січня. Проте розраховуватися старими грошима можна буде ще два місяці — до кінця лютого у паралельному обігу в країнах зони євро будуть знаходитися дві валюти (євро та своя національна одиниця). Судячи з усього, Європі буде складно пережити саме цей період. Справа у тому, що касири в магазинах, приймаючи національну валюту, зобов’язані будуть видавати здачу виключно в євро. Комісар Солбес вважає, що для цього магазинам потрібно мати у своєму розпорядженні у 10 раз більшу грошову масу, і що касирам взагалі варто пройти певний тренінг. Несолодко прийдеться й покупцям — більшість iз них переконані, що їх обдурять при отриманні здачі. У будь-якому випадку, відвідувачів магазинів чекають на початку року довгі черги — адже касири не зможуть працювати у звичному для них темпі.

Перехід на нову валюту здається вельми принадним для кримінальних елементів. По- перше, у банки країн Західної Європи зараз перевозять величезну кількість грошей — 50 мільярдів монет і 14,5 мільярдів купюр! Щоб уникнути непотрібних проблем, Міністерства внутрішніх справ та поліцейські сили дванадцяти європейських країн вживають під час транспортування нових грошей спеціальні заходи безпеки. По- друге, відкривається новий простір для діяльності фальшивомонетників — адже обивателів, які досі бачили євро тільки на картинках, на початках буде досить легко обдурити. По-третє, фахівці кажуть, що при єдиній валюті спроститься процес відмивання «брудних грошей».

Європейцям, звісно, хочеться вірити, що труднощі початкового періоду євро виявляться не такими великими, як здається зараз. Комісар Солбес заявив: за період з 1 січня 1999 року, коли було введено безготівковий євро, нова валюта вже довела, що «є чинником стабільності у нестійкий час».

Наталія ВІКУЛІНА, Брюссель
Газета: 
Рубрика: