Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

1 жовтня, 2003 - 00:00

Ємен попереджає про нові теракти

Влада Ємену повідомила адміністрації США про нову терористичну загрозу стосовно іноземних об’єктів у цій арабській країні. Про це заявив державний департамент США, закликавши американських громадян вжити «надзвичайних заходів безпеки». З цією метою у посольстві США у столиці Ємену місті Сана у четвер відбудеться нарада американців, які проживають у цій країні, для обговорення ситуації у сфері безпеки. Водночас прес-секретар держдепартаменту Річард Баучер відхилив прохання журналістів прокоментувати конкретні можливі заходи безпеки. Однак він нагадав про заклик Вашингтона утримуватися від поїздок до Ємену, що викликано, зокрема, можливістю проведення нових терактів «Аль-Каїдою» Осами бен Ладена. Уряд Ємену активно співпрацює з Вашингтоном у боротьбі з міжнародним тероризмом та здійснює спроби заарештувати підозрюваних у зв’язках iз цією організацією.

Білорусь відкладає введення безготівкового рубля

Введення у паралельний обіг на території Білорусі безготівкового російського рубля, заплановане з 1 жовтня, відклали у зв’язку з тривалим міжвідомчим узгодженням проекту відповідного указу, повідомив Інтерфаксу директор департаменту секретаріату правління Нацбанку Білорусі (НББ) Сергій Дубков. За його словами, проект указу зараз знаходиться на розгляді в адміністрації глави держави. Як повідомлялося раніше, президія уряду Білорусі в середині вересня схвалила проект указу президента про введення з 1 жовтня поточного року безготівкового російського рубля у паралельний обіг iз білоруським рублем. С. Дубков зазначив, що підготовлений проект указу є односторонньою ініціативою НББ, і запланований обіг на території Білорусі безготівкового російського рубля не входить у жодну білорусько-російську угоду. Він висловив упевненість, що до кінця поточного року Білорусь введе в паралельний обіг безготівковий російський рубль. При цьому він не виключив, що у разі успіху цього кроку НББ може розглянути можливість використання в безготівкових розрахунках і валют інших основних торгово-економічних партнерів Білорусі.

Створено найбільший авіахолдинг

Авіакомпанії КЛМ, «Ер Франс» і «Аліталія» учора досягли угоди про злиття. Кожна із компаній збереже свою марку, однак назва КЛМ незабаром більше не фігуруватиме на біржі. Літаки нового холдингу продовжуватимуть літати під прапорами Італії, Франції та Голландії. Практично, йдеться про купівлю французами КЛМ, яку оцінено у 784 млн. євро — на 40 відсотків більше за її нинішню біржову вартiсть. Очолить альянс президент «Ер Франс» Жан-Сіріль Спінетта, а президент КЛМ Лео ван Вейк буде його заступником. Це буде найбільший європейський та другий у світі авіахолдинг, капітал якого становитиме 20 млрд. євро. Планується, що холдинг обслуговуватиме 21 відсоток авіаперевезень. Працівникам КЛМ гарантується зайнятість на найближчі п’ять років.

Газета: 
Рубрика: