Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Маленька бійка за високу посаду

24 лютого, 2000 - 00:00

Винувата знову преса: прокуратура не обшукуватиме квартири та офіси колишнього канцлера, у його секретарки та шофера не тому, що вони стали на шлях виправлення, а тому, що тижневик „Шпігель», бачте, розголосив службову таємницю про намір прокуратури. А тепер, коли Коль знає про обшук, то може до нього підготуватися, „зжувавши і проковтнувши», очевидно, увесь компромат. Завжди так: спочатку хтось язикатий з прокуратури хизується перед журналістами своєю обізнаністю, а потім винуватих шукають серед пишучої братії. Журналiсти з цього приводу зробили лише одне зауваження: Коль — депутат бундестагу. І перед проведенням обшуку треба було все одно вирішувати проблему його імунітету. Чи прокуратура хотіла голосування в парламенті провести так таємно, щоб Коль про це не здогадався?

Але, певно, справа не в журналістах, які ніколи не розповідають більше, ніж почули, а в самій прокуратурі. Адвокат Коля заявив у вівторок, що прокуратура вже майже два місяці розслідує справу, але видимих результатів поки що обмаль, і вимагає доступу до матеріалів слідства. Без цього, говорить адвокат, Коль не промовить жодного слова. Так само не бачить адвокат сенсу в обшуках в офісах ХДС у Майнці, які було проведено нинішнього вівторка. Він вважає, що справу Коля буде припинено.

Тим часом в ХДС після відставки Вольфганга Шойбле, здається, розгорілася війна за посаду голови партії. На неї претендують нинішня генеральний секретар партії Ангела Меркель та нинішній голова відділення партії в Шлезвігу-Гольштейні та колишній міністр оборони в уряді Коля Фолькер Рюе. Не обходиться і без нападів один на одного. Так, Рюе сказав, що Меркель, теж колишній міністр, була ближча до Коля, ніж вона сама про те заявляє. Меркель, яка репрезентує ліберальне крило партії, виявилася, принаймні, в цьому випадку, розумнішою, заявивши, що вона на буде брати участі у змаганні, «хто був найнеулюбленiшим міністром у Коля».

Є в Рюе, якого підтримують в основному консерватори і без того консервативної партії, й інші проблеми: як провідна християнсько-демократична постать у Шлезвігу- Гольштейні, він веде свою партію на земельні вибори. І як колись Шрьодер, Рюе поставив собі мету: він висуває свою кандидатуру на посаду голови партії, лише якщо його партія набирає на виборах 37 відсотків. Чому не 38 чи не 36, укрите мороком.

Не останню скрипку грає в суперечці в ХДС і його баварська партія-посестра ХСС. Досі вважалося, що вона, хоч і без права голосу, але могутньо підтримує Рюе. Нещодавно в Мюнхені побував новий голова фракції ХДС/ХСС Мерц, і пішли чутки, що голова ХСС Едмунд Штойбер і проти Меркель нічого не має.

На завершення барвистої картини про ХДС варто зауважити, що прем’єр-міністра Гессена Роланда Коха знову було обрано на посаду голови партії, хоча ніхто й не сумнівається, що принаймні одного разу в розслідуванні фінансової афери він збрехав. Та радіти рано: конституційний земельний суд Гессена ще не вирішив, чи будуть тут проводитися нові вибори, бо фінансування ХДС на минулих було, без сумніву, з нелегальних джерел.

Віктор ТИМЧЕНКО, «День», Кельн
Газета: 
Рубрика: