Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нечисті руки

Німеччина викриває корупціонерів
24 березня, 2004 - 00:00

Декілька корупційних скандалів сколихнули Німеччину, яка досі вважалася відносно спокійною в цьому плані країною. Найгучнішими стали скандали довкола будівництва стадіонів в Лейпцигу та Мюнхені з огляду на те, що саме в Німеччині в 2006 році пройде першість світу з футболу. Уже третій тиждень поспіль у німецькій пресі не вщухає обговорення фінансового скандалу довкола будівництва стадіону в столиці Баварії Мюнхені та пов’язаного з цим арешту виконавчого директора футбольного клубу «1860» Гайнса-Карла Вільдмозера та його сина.

Саме на цьому стадіоні, який має розмістити 66 тисяч уболівальників, прозвучить перший свисток до початку гри першості. Підготовка йшла повним ходом, аж раптом в середині березня до клубу завітали десятків зо два молодиків, яких спочатку прийняли за фанатів. Утім, це виявилися представники міської прокуратури та поліцейські. Як повідомив згодом головний прокурор міста, Вільдмозера підозрюють в отриманні хабара в розмірі 2,8 мільйона євро. За таку суму виконавчий директор мюнхенського клубу повідомив австрійській компанії «Альпіне» важливу комерційну інформацію, що допомогла їй виграти тендер на будівництво стадіону. Характерно, що сума хабара становить рівно один відсоток від повної суми підряду — 280 мільйонів євро. Звинувачення у зловживанні службовим становищем та хабарництві висунуто обом Вільдмозерам. Вільдмозер-молодший зі шкільних років товаришував з керівником австрійського концерну. Він бере всю вину на себе та щосили захищає батька.

Так само неприємна історія спіткала вже збудований стадіон в Лейпцигу. Грандіозне будівництво розпочалося з огляду на те, що місто з кількістю населення до півмільйона вирішило поборотися з Москвою, Мадридом, Нью-Йорком, Стамбулом, Гаваною та Ріо-де-Жанейро за право проведення Олімпійських ігор 2012 року. Ця самовпевненість стала приводом для гострих жартів самих німців. Перемога Лейпцига малоймовірна, а отже, малоймовірне й отримання таких необхідних цьому східнонімецькому місту інвестицій. У Лейпцигу все ж почали працювати над своєю конкурентоспроможністю. Однак після того, як надсучасний стадіон з дахом у вигляді чотирьох крил був готовий, з’ясувалося, що досі неоплачена робота деяких підрядників. Міська адміністрація свідомо занизила вартість будівництва стадіону: спочатку на нього планували витратити 90 мільйонів євро, а тепер стало ясно, що до цього треба додати ще як мінімум 15-20 мільйонів. До того ж місцевого депутата Петера Камінського, який частково фінансував будівництво, підозрюють у корупції.

Преса забила тривогу. За інформацією газети «Зюддойче Цайтунг», в країні щороку фіксуються 3 тис. випадків корупції, тоді як насправді їх трапляється в двадцять разів більше. Власне, загострення проблеми прийшлося на період після падіння Берлінської стіни, оскільки найвищий рівень корумпованості чиновників був саме в п’яти нових землях. Однак Німеччина ухвалила декілька відповідних законодавчих актів, серед яких, наприклад, закон проти несправедливого конкурсу. Згідно з німецьким законодавством, покаранню підлягає не тільки особа, яка бере хабар, а також той, хто його пропонує. Максимальний строк ув’язнення в Німеччині — 15 років. Якщо ж вас спіймають на спробі підкупу — відправлять до в’язниці на строк від трьох до п’яти років.

Насправді можна сказати, що на рівні дрібних державних чиновників корупції в Німеччині майже не існує. Службовці отримують пристойні зарплати, інший важливий фактор — німці дедалі менше розраховуються готівкою. Де корупція існує, так це на найвищому рівні, де обертаються величезні суми. Найбільш проблемними поки залишаються медична галузь та тендери. Тепер у Німеччині намагаються створити спеціальний федеральний реєстр, до якого б заносилися усі звинувачені в хабарництві фірми. Таким чином вони б автоматично позбавлялися права на отримання державних замовлень. Наступним кроком має бути створення такого реєстру на загальноєвропейському рівні, що допоможе відстоювати принципи чесної конкуренції та захищати інтереси платників податків.

Наталя ФІБРІГ, Берлін
Газета: 
Рубрика: