Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про нас

17 лютого, 2004 - 00:00

Українські та російські аналітики припускають, що новий скандал з обвинуваченнями України у продажу ядерної зброї «Аль-Каїді» прямо пов’язаний зі спробою Заходу вплинути на результат передвиборної президентської кампанії в Україні. Інакше компрометуючі Київ дані оприлюднили б набагато раніше… Олексій Макаркін, експерт московського Центру політтехнологій, вважає, що «цей удар спрямований не стільки особисто проти Кучми, скільки проти його оточення». «Я майже впевнений, що нинішній президент України не стане брати участi у виборах, запланованих на жовтень, із ним не має сенсу боротися. Для опозиції важливо дискредитувати все коло потенційних наступників Кучми, що легко зробити за допомогою нового «збройового скандалу». Опозиція намагається довести, що представники влади — не ті люди, які можуть перетворити Україну на цивілізовану й розвинену європейську державу. Хоча б тому, що після подібних скандалів і обвинувачень європейська спільнота не прийме цих людей у своє коло, вони, можна сказати, не відповідають європейським стандартам...».

«Независимая газета», 11 лютого 2004

Українські експерти висувають кілька припущень щодо можливих замовників публікації в «Аль-Хаят». По-перше, галас навколо України здатен відвернути увагу від ядерного скандалу в Пакистані, де високопоставлені чиновники торгували ядерними технологіями. Друга версія пов’язує публікацію з політичною боротьбою всередині самої України — нібито українська опозиція запускає у світові ЗМІ подібну скандальну інформацію, щоб підірвати імідж президента Леоніда Кучми та залякати Захід непередбачуваними наслідками його перебування при владi. Згідно з третьою версією, це чергові підступи іноземних конкурентів українських виробників та експортерів зброї й військової техніки.

«Время новостей», 10 лютого 2004

Україна має деякі речі, яких не вистачає Росії та більшості інших країн у цьому регіоні... це, наприклад, здебільшого прозахідний і прореформістський електорат... Євросоюзу потрібно активніше проводити політику батога і пряника, щоб реально змінити ситуацію в Україні: тут може допомогти пов’язування питання про перспективу членства України в ЄС з чіткішою програмою реформ в Україні...

«The Wall Street Journal», 11 лютого 2004

Про зближення України з Європейським Союзом йшлося в Брюсселі на семінарі «Більше ніж сусіди». Комісар з розширення ЄС Гюнтер Ферхойген заявив, що Євросоюз «не зачиняє дверей для вступу жодної країни, однак від України залежатиме, як далеко вона просунеться». «Лакмусовим папірцем будуть президентські вибори в Україні цієї осені, до яких ЄС більш ніж уважно приглядатиметься. Заступник міністра закордонних справ Польщі Ян Трущинський заявив, що динаміка співпраці України з ЄС залежатиме від темпу внутрішніх реформ, і цей рік буде переломним.

«Gazeta Wyborcza», 13 лютого 2004

Газета: 
Рубрика: