Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ромні проти Обами — офіційно

Що в Україні мають знати про порядок денний дебатів у президентській кампанії США
30 серпня, 2012 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР
Олег ШАМШУР: «В разі обрання Ромні президентом він у своїй політиці спиратиметься, перш за все, на реалізм і прагматизм»

Як планувалося, у вівторок пізно увечері республіканці затвердили колишнього губернатора Массачусетса Мітта Ромні як кандидата на посаду президента. На партійному зібранні в Тампа, штат Флорида за нього віддали голоси 2061 учасник з’їзду, хоча для номінації кандидатом від Республіканської партії необхідна підтримка щонайменше 1144 делегатів. Відтак конкуренцію нинішньому господареві Білого дому Бараку Обамі в листопаді складе 65-річний мормон-мільйонер. Обаму буде офіційно висунуто кандидатом на другий президентський термін наступного тижня, під час з’їзду Демократичної партії в місті Шарлотт (Північна Кароліна).

Крім того, делегати затвердили засадничі цінності партійної програми: менше податків, ні — одностатевим шлюбам і заборона абортів. Родзинкою другого дня з’їзду став виступ дружини Мітта Ромні. Енн Ромні не шкодувала слів на підтримку свого чоловіка: «Кожному американцю, який розмірковує, хто має бути нашим наступним президентом, я хочу сказати: ніхто не працюватиме більше за Мітта Ромні, ніхто не дбатиме про вас так, як він, ніхто не докладатиме стільки зусиль, аби покращити життя в країні».

У перший день з’їзду делегати, які виступали, присвятили свої промови неспроможності Обами керувати країною, закликали скасувати соціальні реформи президента й висловили впевненість, що Ромні поверне законність до Білого дому. Виступ самого Мітта Ромні заплановано на сьогодні.

Стосовно зовнішньої політики, то республіканці зараховують РФ до противників США і згадують Росію в числі інших традиційних суперників Сполучених Штатів поряд із КНДР, Іраном і Китаєм. «Чинна адміністрація відповідальна за ослаблення країни, яка бореться з такими загрозами, як поширення зброї масового знищення і тероризм, в умовах перманентних спроб Північної Кореї та Ірану отримати ядерну зброю. Зростаюча гегемонія Китаю в Азії, активність Росії, загрози кібершпигунства і тероризму також вкрай небезпечні», — йдеться у програмі.

За опитуваннями, Обама та Ромні мають майже однакову підтримку виборців. Проте вважається, що чинний президент має більше шансів прихилити на свій бік тих, хто досі вагається.

***

«День» звернувся до екс-посла України в США Олега ШАМШУРА прокоментувати перебіг президентських перегонів у США і дати оцінку команді, яку веде з собою республіканський кандидат, і тому, наскільки серйозними є заяви Ромні щодо Росії.

— Якщо в команді кандидата від Республіканської партії будуть люди такого рівня, як, приміром, Роберт Зелік (колишній глава Світового банку. — Авт.), то це, безумовно, свідчитиме про те, що рівень команди досить високий, і це буде плюсом для Мітта Ромні. Утім, навряд чи це підвищить його шанси на переобрання і стане фактором, який суттєво вплине на виборчу кампанію. Все залежатиме від стану, в якому перебуватиме американська економіка на момент виборів. Треба виходити з того, що про Зеліка та інших членів команди Ромні знають люди близькі до політики, експерти. Для пересічного виборця навряд чи це настільки важливо, принаймні наразі.

— Як відомо, опоненти Ромні з команди Обами звинувачують республіканського кандидата в тому, що він приховує податки, не даючи згоди на опублікування податкових декларації за останні два роки, що, наприклад, зробив Джон Маккейн перед виборами 2008 року. Наскільки це впливає на шанси Ромні одержати перемогу на цих виборах?

— Це, справді, важливий психологічний момент під кутом зору політичних технологій. Для виборця важливо бути впевненим, що кандидат у президенти справно сплачує податки, оскільки він саме це робить. Це важливо і впливає на перебіг виборчої компанії. Але я не думаю, що це була така серйозна проблема для Ромні. Гадаю, він якось вирішить цю проблему. Судячи з його заяв, він сказав, що готовий опублікувати, але не бачить сенсу в тому, щоб оприлюднювати декларацію за десять років.

— А що ви скажете про роль на цих виборах такого фактора, як likability (спроможність подобатися. — Авт.)?

— Так, це одна з найсерйозніших проблем для Ромні як кандидата в президенти. Хоча його конкурент, нинішній господар Білого дому Барак Обама піддається досить жорстокій критиці. Але цей фактор likability грає на його користь. Тобто він як особистість все ще користується підтримкою американців.

— Багато експертів зазначають, що Ромні та його напарник Пол Райан не досить розбираються в зовнішній політиці...

— Не думаю, що це буде суттєвим фактором на виборах. Те ж саме казали про Обаму 2008 року. Те, що він узяв у напарники Байдена, трішки допомогло йому збалансувати ситуацію. Втім, навряд чи на цих виборах зовнішня політика буде чинником. Хіба що загостриться ситуація з іранським питанням, і це може впливати на перебіг виборів. І як свідчить попередня президентська кампанія — це не вирішальний чинник. Я не сказав би, що він буде суттєвим саме зараз — у виборчій кампанії 2012 року.

— Наскільки серйозно потрібно розцінювати заяви Ромні, що Росія є геополітичним противником США, тим часом як у програмі, ухваленій на з’їзді, республіканці підтвердили, що ставляться до Росії як до суперника, але без формулювання «головний геополітичний ворог»?

— Ромні не виходить за межі того, що кажуть республіканці. Останнім часом їхня політика і ставлення до Росії після переходу в опозицію є доволі жорсткими. Я вважаю, що ця позиція не є суттєвою в контексті виборів та боротьби за місце в Білому домі.

— На сторінках американської преси точиться дискусія про те, хто такий Ромні — реаліст чи ідеаліст? А що ви думаєте із цього приводу, тим більше з огляду на те, що він пообіцяв у разі приходу до Білого дому призначити на ключові посади представників бізнесу?

— Відверто кажучи, щоб дати відповідь на це запитання, треба краще знати Ромні. Судячи з особистого сприйняття, мені здається, що він радше реаліст, аніж ідеаліст. Безумовно, він має особисті переконання. І тут важливо мати на увазі те, що він — мормон. А це люди, у яких життєва філософія доволі чітко прописана самим фактом належності до церкви. Але у своєму житті, в організації церкви мормони є реалістами.

— Чи можна тоді сказати, що заяви Ромні щодо Росії пояснюються його позицією реаліста, на противагу Бушу-молодшому, якого вважають ідеалістом?

— Буш-молодший радше був ідеологом, аніж ідеалістом. Він мав власне бачення світу, яке формувалося під впливом таких людей, як Кондолізза Райс. І він намагався цю програму реалізувати. Зараз передчасно казати, чи в разі обрання президентом Ромні стане реалізовувати свою програму. Але у своєму житті він показав себе прагматиком і реалістом. Зрозуміло, що Ромні, як і будь-який політик, має своє бачення та свої принципи. Мені здається, що в разі обрання президентом у своїй політиці він спиратиметься найперше на призму реалізму і прагматизму.

— За повідомленнями американських ЗМІ, Обама витратив більше коштів, ніж Ромні в перебігу цієї виборчої кампанії. Тим часом республіканець зібрав більше коштів, аніж нинішній господар Білого дому. У кампанії 2008 року було навпаки: Обама мав більше коштів, аніж його суперник Джон Маккейн. Як фактор грошей може зіграти на цих виборах, і загалом — як проходить президентська кампанія в США?

— До цього часу у виборчій кампанії переважає негативна реклама. Багатьох це здивувало, якщо хважати на стан економіки й виконання передвиборчих обіцянок. На мою думку, Обама задав тон негативізму у виборчій кампанії. Поки що ця кампанія дуже жорстка і часом брудна. Бо деякі заяви переходять американську межу того, що дозволено робити під час передвиборчої кампанії. На жаль, до цього часу вона не стала кампанією обговорення проблем, які хвилюють американців під кутом зору розвитку економіки.

— На цьому якраз і наполягає команда Ромні...

— Так. Адже за призначенням Райана своїм напарником було бажання Ромні перевести дискусію в серйозніше русло. Але цього досі не відбулося.

— А щодо ролі грошей?

— Безумовно, в Америці це дуже важливий фактор. І на якомусь етапі він буде досить вирішальним. Наявність грошей дає змогу подавати політичну рекламу в обсязі, який потрібен кандидатові.

— І хто із двох претендентів на посаду президента США був би кращим для України, для розвитку двосторонніх відносин?

— По-перше, ще зарано говорити про це. Нам важливо не те, з якими програмами йдуть кандидати, зважаючи на те, що зовнішня політика не є пріоритетом під час цієї виборчої кампанії. І коли говорити про США, то тут головне — не те, якою буде політика цієї країни, а якою буде зовнішня політика України. І лише тоді треба дивитися на все інше.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: