Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

СОТ в облозі антиглобалістів

14 грудня, 2005 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Конференція Світової організації торгівлі розпочалася в Гонконгу традиційно: iз зіткнень поліції з демонстрантами, які протестують проти збереження торгових бар’єрів. У той же час очікування від глобальних переговорів про торгівлю вельми скромні.

Після маршу, в якому брали участь близько двох тисяч демонстрантів, серед яких приблизно 70 південнокорейських фермерів, відомих своїми лютими протестами, антиглобалiсти спробували прорватися крізь поліцейські загородження. Поліція, вистроєна в сім-десять рядів, відкинула антиглобалістів назад, застосувавши сльозоточивий газ та водомети. На демонстрації звучали традиційні лозунги противників СОТ: вони закликали відкрити ринки розвинених країн для виробників із бідних держав і які розвиваються. Особливо активно за це борються фермери з Південної Кореї. У 2003 році, під час саміту СОТ у Мексиці один із південнокорейських активістів навіть публічно наклав на себе руки.

Переговори в Гонконгу вінчають собою черговий чотирирічний раунд переговорів про лібералізацію міжнародної торгівлі, розпочатий у катарській столиці Досi. Спочатку передбачається, що підсумком цієї конференції став би документ, що визначає політику скорочення податків і сільськогосподарських субсидій, яка була б обов’язковою для всіх країн-членів СОТ. Однак іще до початку гонконгської зустрічі стало зрозуміло, що згода з основних питань і насамперед — із проблеми скорочення субсидій фермерам у багатих країнах не досягнуто. Сільгоспвиробники з бідних країн заявляють, що це ставить бар’єр на шляху їхньої продукції на західні ринки. Головні обвинувачення звучать на адресу Європейського Союзу, чия сільськогосподарська політика викликає найбільші докори в неліберальності, передає Бі-Бі-Сі. Представник ЄС із питань торгівлі заявив, що Євросоюз не відступить від своєї пропозиції скоротити субсидії в середньому на 46%. Будь-яке підвищення цієї планки, за словами комісара Пітера Мандельсона, можливе тільки після того як бідні країни і країни, які розвиваються, відкриють свої ринки для товарів і послуг, що поставляються з Європи. Така черговість зняття бар’єрів не влаштовує бідні країни і нових промислових гігантів — Бразилію й Індію. Тепер велика частина спостерігачів і самих учасників переговорів сподіваються тільки на те, що гонконгська зустріч не повторить провал аналогічних переговорів у Канкуні в 2003 році й стане проміжним етапом на шляху до нових переговорів.

Спочатку також очікувалося, що в Гонконгу Україна стане членом Світової організації торгівлі. Однак цього не станеться. Зокрема, тому, що нашій країні не вдалося підписати відповідні двосторонні протоколи з США й Австралією, а Верховна Рада не прийняла всіх необхідних для вступу в СОТ законів.

Ольга КОРНІЙЧУК, «День»
Газета: 
Рубрика: