Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Список причетних до відмивання «російських грошей» зростає

26 серпня, 1999 - 00:00

Перевірка ведеться тотальна — про це можна судити з того, що, відповідно до публікації The Wall Street Journal, зараз правоохоронні органи «копають» такі потужні структури, як швейцарські банківські групи Credit Suisse Group та UBS (обидві входять до першої десятки), люксембурзький Banque Internationale a Luxembourg, німецькі Dresdner Bank (третій у країні за німецьким рейтингом) та Westdeutsche Landesbank.

Всі ці структури, як стверджується в публікації, причетні до трансакцій, за допомогою яких на рахунки лондонського відділку Bank of New York з країн колишнього Радянського Союзу перемістилося $4,2 млрд. Саме ця сума й викликала пильну увагу американських органів до банку («День» про це писав 21 серпня).

МВФ стверджує, що Bank of New York не був задіяний в схемах переказу кредитів на російські рахунки. Однак не відкидає можливості того, що за допомогою трансакцій $200 млн. з кредитів, які виділялися Росії, могли опинитися саме в цьому банку, як це припускають федеральні органи США. Вони також виявили, що Bank of New York мав досить тісні відносини з російським Інкомбанком. Який саме характер носили ці відносини, тепер з'ясовується.

Атаку на «брудні гроші», які походять з країн колишнього СРСР, зазвичай пов'язують з іменем Карли дель Понте — колишнього генпрокурора Швейцарії, яку нині призначено головою міжнародного трибуналу з військових злочинів у колишній Югославії. Вона була її ініціатором, і з її подачі швейцарські органи розпочали перевірку великої кількості фірм, зареєстрованих у країні. Деякі з них, попри всі спростування, пов'язують iз одним iз російських олігархів — Борисом Березовським. Швейцарці впевнені, що й інші російські колишні та нинішні високопоставлені сановники вже «засвітилися» — проте до кінця розслідувань категорично не бажають називати конкретних імен. Загалом вважається, що лише в Швейцарії близько 300 фірм та компаній були задіяні у відмиванні російських (а, можливо, й інших) «брудних грошей». З виходом справи на широкий міжнародний рівень можна очікувати великого міжнародного скандалу. Цілком очевидно, що й багато хто з українців може почуватися дуже непевно — адже Інтернет не дає змоги замовчати чи приховати інформацію. А репутація багатьох в українському керівництві може виявитися «підмоченою» лише через активні зв'язки з Березовським.

Віктор ЗАМ'ЯТІН, «День»
Газета: 
Рубрика: