Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Важкі часи дипломатії «у краватках»

Учора розпочався дводенний візит канцлера Герхарда Шрьодера до Москви
17 листопада, 1998 - 00:00

Будуть розмови, буде протокол, будуть консультації, буде, якщо потрібно, й фінансова допомога. Але без саун, без прогулянок затишними парками й лісами. Тобто зустрічі «у краватках» — як і раніше, як серед політиків заведено. Бо краватки не дають розслабитися, а це сьогодні як для Росії, так і для Німеччини — добре.

В програмі візиту — зустрічі з Єльциним, Примаковим, міністром закордонних справ Івановим. Але також і з керівниками обох палат парламенту, з опозицією. Таким чином, це ще й зондування перспектив: хто прийде на зміну Єльцинові, з якими думками й установками, яким чином можна буде гарантувати європейську безпеку в наступному тисячолітті. Без Єльцина, бо його заяви про балотування чи небалотування на новий термін, так само як і суєта комуністів з приводу конституційної можливості такого балотування, в Німеччині всерйоз не сприймаються — усі кадри єльцинських протокольних «падінь» і незграбних рухів тут показані по телебаченню, достатньо обсмоктані місцевими колегами й двох думок про перспективи цього політика не викликають.

У Шрьодера сьогодні немає комплексу вдячності Росії, Єльцину, всьому російському народові за «дозволене» возз’єднання двох Німеччин, який був, без сумніву, у Коля. Зате в Шрьодера є досить повне уявлення про те, звідки взялася фінансова криза в Росії: виступаючи на передвиборних мітингах і заявляючи, що в стосунках із Росією з «сауною» й у прямому, й у переносному значенні буде покінчено, він говорив про кримінально-білокомірцеву мафію як головний політико-економічний чинник у Росії. Колишній голова Бундесбанку Пьоль, котрий збирався давати поради Єльцинові, як вийти з кризи, і для цього вивчав стан справ кілька тижнів тому в Москві, повернувся ошелешений. В одному з інтерв’ю він заявив, що не може щось путнє порадити країні, в якій $20 мільярдів західної допомоги безслідно зникають упродовж кількох тижнів.

Тому було дано «відлуп» Примакову, коли він приїздив просити грошей у «сімки», без сумніву скромними будуть і фінансові результати нинішньої поїздки Шрьодера до Москви.

№220 17.11.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Віктор ТИМЧЕНКО, «День»Лейпциг
Газета: 
Рубрика: