Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Країни Балтії проти коаліції з Кремлем

Експерт: «Ми повинні боротися разом із міжнародним тероризмом, але Росія аж ніяк не може бути партнером у цій боротьбі»
24 листопада, 2015 - 09:59
ДАЛЯ ГРІБАУСКАЙТЕ: «НАШ МЕТОД БОРОТЬБИ З РОСІЄЮ — ГОВОРИТИ ВІДКРИТО І ВІДВАЖНО, А ТАКОЖ СОРОМИТИ ЗАХІДНИХ ЛІДЕРІВ, ЩО ВОНИ НЕ БЕРУТЬ НА СЕБЕ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗАХИЩАТИ СВОБОДУ, СУВЕРЕНІТЕТ І ДЕМОКРАТІЮ В ЄВРОПІ» / ФОТО РЕЙТЕР

Після терактів у Парижі французький президент Франсуа Олланд і деякі інші лідери почали говорити про необхідність залучення Росії до широкої коаліції проти «Ісламської держави». Проте не всі в ЄС поділяють таку пропозицію, наголошуючи на тому, що Російська Федерація сама є експортером тероризму, порушила всі міжнародні норми, анексувавши Крим і продовжуючи агресію на сході України.

На зустрічі з президентами Латвії і Естонії, глава Литви Даля Грібаускайте заявила, що її країна не буде «в жодній новій коаліції, у якій бере участь чи хоче брати участь Росія». «На сьогодні Росія окупувала територію однієї країни і веде військові дії на території двох країн: України і Грузії», — зазначила Грібаускайте.

У свою чергу, естонський президент Тоомас Хендрік Ільвес назвав Росію агресором. «Нам потрібно серйозно обдумувати створення будь-якої коаліції, в якій буде такий агресор, як наш сусід», — резюмував він.

А лідер Латвії Раймонд Вейоніс наголосив, що ситуація в ЄС і поблизу його південних кордонів не повинна відвертати увагу від України, повідомляє Delfi. «Наше спільне завдання — зберегти питання про Україну на порядку денному ЄС доти, доки мінські домовленості не буде повністю виконано», — сказав він.

Старший віце-президент Центру аналізу європейської політики Едвард Лукас сказав «Дню», що Литва більш завбачлива, ніж інші країни, з багатьох питань. «Входження в союз з однією терористичною державою (Putinistan) проти іншого (Assadistan) нічим добрим не скінчиться», — наголосив він.

«НАША МІСІЯ — БУДИТИ ЗАХІДНІ КРАЇНИ»

Марюс ЛАУРIНАВIЧЮС, старший аналітик Центру досліджень європейської політики (Вашингтон):

— Заява литовського президента може істотно вплинути на позицію ЄС, який діє за принципом консенсусу. Те ж саме стосується і санкцій. Проте не можна відкидати, що такі країни, як Франція, почнуть співпрацю з Росією. Литва проти цього.

Заява Далі Грібаускайте — це послідовна політика Литви. Такі слова наш президент й інші литовські політики повторювали неодноразово. Це наша місія — пробуджувати західні країни. Так, ми повинні боротися разом проти міжнародного тероризму, але Росія аж ніяк не може бути партнером у цій боротьбі. Росія сама часто-густо діє як терористична держава. Це теж заявляла Даля Грібаускайте.

На Заході багато нерозуміння того, що робить Росія. Те, що сталося в Парижі, — це дуже вигідно РФ. Адже Росія одразу після терактів у Парижі оголосила, що закінчила розслідувати причини катастрофи свого літака в Єгипті й що ми повинні разом боротися з тероризмом. Це — свідчення того, що РФ була підготовлена до цього.

«БАЛТІЙСЬКІ КРАЇНИ ПАМ’ЯТАЮТЬ ПРО РОСІЙСЬКІ АМБІЦІЇ В УКРАЇНІ»

Жаннетта ОЗОЛIНЯ, політолог, професор Латвійського університету (Рига):

— Балтійські країни пам’ятають про російські амбіції в Україні й окупацію Криму. А це робить співпрацю з Росією дуже складною. Сирія — платформа, де стикаються різні інтереси. У європейських країн є дві опції: ігнорувати Росію (це призведе до загострення конфлікту в Сирій) або спробувати шукати шляхів (не хочу говорити про альянс із РФ) для можливих переговорів із Москвою щодо Сирії.

Україна, на жаль, не є провідним гравцем у таких антитерористичних операціях. Звичайно, країни Балтії, Польща і США не залишать Україну одну. Водночас лише євроцентристський підхід може завдати шкоди європейській безпеці, а також процесам трансформації в самій Україні. Зараз Україна може більше зосередитися на своїх реформах і прискорити їх, знаючи, що Росія не може воювати одночасно на всіх фронтах. Україна повинна відігравати активнішу роль у процесах власної трансформації.

«НАГАДУВАННЯ НАШИМ СОЮЗНИКАМ, ЩО ІСНУЮТЬ ПЕВНІ МОРАЛЬНІ ПРИНЦИПИ...»

Кармо ТЮЙР, політолог Тартуського університету (Естонія):

— Слід виокремити дві «реальності», які не дуже між собою стикуються. Перша — рівень політичних декларацій. Друга — реальні дії. Те, що ми сказали, що не братимемо участі в такій коаліції, якщо там буде Росія, — це було зроблено розумно. Таким чином, ми подали політичний сигнал. У реальності ми так чи інакше будемо учасниками цієї коаліції, але це зовсім інше. Це так само, якщо поставити собі питання: чи можлива коаліція між НАТО, Росією і Китаєм? На рівні політичних декларацій можна сказати, що це реально. Однак на практиці дуже складно уявити, щоб країни Альянсу будуть ділитися технічною та військовою інформацією з Москвою та Пекіном. Заява президентів Балтії — це нагадування нашим союзникам, зокрема і Франції, що існують певні моральні принципи, яких слід дотримуватися.

Ігор САМОКИШ, «День»
Газета: 
Рубрика: