Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Позитивні кроки

Експерти «Дня» коментують зміни в польському уряді
9 січня, 2018 - 19:05
ФОТО REUTERS

В польському уряді відбулися масштабні кадрові перестановки. Після того, як екс-прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло пішла у відставку 7 грудня, на її посаду призначили Матеуша Моравецького, який лише зараз у вирішив здійснити зміни в польському Кабінеті міністрів.

Gazeta Wyborcza опублікувала новий склад уряду. Зокрема, міністерство закордонних справ Польщі очолив віце-міністр МЗС Яцек Чапутовіч, який змінив на цій посаді Вітольда Ващиковського, який відзначився багатьма різкими заявами щодо України. Очільником міністерства оборони став Маріуш Блащак (замість Антонія Мацеревича), міністерства внутрішніх справ — Йоахім Брудзінський (заміть Маріуша Блащака). Також змінилися очільники міністерств навколишнього середовища, охорони здоров’я, фінансів.

«День» звернувся до польських і українських експертів з проханням пояснити, до чого призведуть кадрові перестановки і що вони означають для Польщі, ЄС і України:

«УРЯДОВІ ЗМІНИ ГОЛОВНИМ ЧИНОМ ФОКУСУЮТЬСЯ НА ВНУТРІШНЬОМУ РИНКУ ТА ВІДНОСИНАХ З ЄС І НАТО»

Міхаль КОБОСКО, директор варшавського офісу Атлантичної Ради США:

— Те, що сталося в Варшаві — це справді серйозна, велика урядова перестановка. Ми не очікували так багато змін. Ще вчора ми сподівалися на заміну лише трьох чи чотирьох міністрів.

Деякі важливі позиції були змінені, наприклад, глав міністерства закордонних справ і міністерства національної оборони. Думаю, що це найбільш важливі зміни, тому що з міжнародної перспективи, це персонал, який відповідальний за закордонну політику та національну оборону. Це важливо. Антоній Мацеревич був дуже контроверсійним міністром національної оборони. Багато людей думали, що пан Качиньський не виявиться достатньо сильним для того, щоб звільнити пана Мацеревича. Можна сподіватися, що президент Польщі Дуда вимагав, щоб міністра національної оборони звільнили, тому що між президентом і паном Мацеревічем був постійний конфлікт. Тож це хороший і дуже позитивний сигнал для президента Дуди, який є головнокомандувачем польської армії.

Але ця зміна залишає багато питань на майбутнє. Антоній Мацеревіч — сильна особистість з сильними позиціями всередині керівної партії «ПіС» («Право і справедливість». — Ред.). Зараз я не знаю, що запропонували пану Мацеревічу. Думаю, що йому мають запропонувати щось у парламенті чи якусь іншу офіційну позицію, тому що він може розпочати новий конфлікт з Ярославом Качиньським. Сьогодні його звільнили і це важлива інформація для міністерства національної оборони, польської армії, де є багато внутрішніх конфліктів. Міністр Мацеревіч звільнив багато генералів: одна треть посад генералів у польській армії були вакантними останні місяці. Ці позиції мають бути заповнені новим міністром національної оборони.

Друга велика зміна — це міністр закордонних справ. Міністр Ващиковський був у конфлікті з багатьма іншими міністрами, країнами і особливо з ЄС. Він був дуже контроверсійний і провокативний, даючи свої інтерв’ю. І хоча він був досвідченим польським дипломатом, він не був здатний сформувати власну політику, а не дотримуватися закордонної політики пана Ярослава Качиньського.

Тож думаю, що це хороша інформація, що міністр Ващиковський залишив посаду. Ми ще не знаємо, яким буде новий міністр закордонних справ Яцек Чапутовіч, чи буде він інакшим у своїх перших кроках, рішеннях, заявах, тому що, врешті-решт, саме Ярослав Качиньський ухвалює остаточні рішення щодо зовнішньої політики.

Щодо польсько-українських відносин, то нещодавно у президента Дуди був хороший візит до Харкова та хороша зустріч з президентом Порошенком. Ми сподіваємося, що це був шанс нового початку в наших відносинах. Я б хотів почути заяву нового міністра закордонних справ Чапутовича, яка б могла заново відкрити наші відносини та нормалізувати їх. Я не можу бути впевненим, що це станеться. Ми ще не знаємо, який тип закордонної політики матиме цей новий уряд і чи буде він значно відрізнятися від попереднього уряду. Поки що я не чую розгніваних повідомлень, що сигналізують про те, що Польща розпочне по-новому говорити з Україною і що буде якесь повторне відкриття.

В минулому уряді було досить невелике зміщення польської закордонної політики щодо України. Зараз я вважаю, що прем’єр-міністр Моравецький розуміє, наскільки важливо для Польщі мати хороші робочі відносини з Києвом і що він здійснить візит до Києва в найближчому майбутньому.

Нинішні урядові зміни головним чином фокусуються на внутрішньому ринку та відносинах Польщі з одного боку з Брюсселем і з іншого боку — з НАТО. Саме таким чином треба розуміти зміни в міністерстві закордонних справ, міністерстві навколишнього середовища, тому що міністр Шишко втратив посаду, його жорстко та відкрито критикував ЄС. Ми також маємо зміну міністра оборони, якого також критикував НАТО, якого вважали в Альянсі проблематичним.

Щодо можливої зміни відносин Польщі та ЄС, то перший крок відбудеться сьогодні ввечері (9 січня — Ред.), тому що прем’єр-міністр Моравецький їде до Брюсселя і матиме зустріч з Жан-Клодом Юнкером і Франсом Тіммермансом в Єврокомісії, вони обговорюватимуть дебати щодо статті сьомої, які були ініційовані Єврокомісією перед Різдвом. Пан Моравецький обговорюватиме з посадовцями ЄС, чи адаптується Польща до правил і очікувань ЄС, що Польща буде притримуватися верховенства права — всього того, що так відкрито критикував ЄС. Для прем’єр-міністра Моравецького буде складно змінити щось в Брюсселі. Я впевнений, що він використає перестановки в уряді для того, щоб переконати наших європейських друзів, що Польща робить саме те, що повинна, здійснює важливі зміни в уряді. Це сигнал Брюсселю, що Польща хоче тісніше співпрацювати з європейськими інституціями. Всі в Брюсселі знають, що, на жаль, прем’єр Моравецький — не той, хто ухвалює остаточні рішення, він не повністю гнучкий і вільний ухвалювати всі рішення, включаючи питання польські відносини з ЄС.

Старий уряд мав два роки для того, щоб тісно співпрацювати з європейськими інституціями і цей час був змарнований. Зараз є кілька змін, і це важливо. В той же час важко повірити в те, що новий уряд повністю змінить політику у відносинах з Брюсселем. Я не очікую багато великих змін. Я можу очікувати, що тон дискусій буде трохи інакшим. Але доки пан Качиньський не змінить свою думку щодо ЄС, ми не можемо очікувати великих змін.

«МОЖЕМО ОЧІКУВАТИ ТВЕРЕЗИХ І СПОКІЙНИХ РІШЕНЬ»

Оксана ЮРИНЕЦЬ, співголова Групи з міжпарламентських зв’язків із Республікою Польща, народний депутат України:

— Те, що ці зміни відбулися, дуже позитивно. Пан Ващиковський робив багато різних заяв і речей, незрозумілих і неприйнятних для України. Сьогодні ця позиція почута, зміни відбулися. Однозначно, будемо прогнозувати, що буде позитивний, новий запит на міжнародні відносини, особливо в контексті Україна — Польща.

Новопризначений очільник МЗС — кадровий дипломат, який не є заполітизований, відзначається своєю пацифістською позицією, людина, яка поступово робила свою кар’єру. Мені здається, що ми можемо очікувати дуже правильних дипломатичних кроків, тверезих і спокійних рішень, які нам сьогодні потрібні.

Щодо очікувань, то треба взяти до уваги, що Польща — парламентсько-президентська республіка, де депутати можуть бути у Сеймі і водночас заступниками міністра, тож, можливо, буде краща комунікація для того, щоб ми могли нанести візити групи дружби, можливо, відбудеться асамблея. Ця зовнішня політика мала б зараз правильними виваженими дипломатичними кроками, чого потребує і польська, і українська сторона.

Ми однозначно очікуємо позитиву, початку роботи. Адже 11—12 грудня була скасована польсько-українська асамблея, мотивацією чого було те, що відбуваються зміни уряді і депутати частково задіяні в кабміні, тому не було можливості провести асамблею. В цьому році сподіваюсь на відновлення роботи. З нашого боку цю групу очолює віце-спікер парламенту, з їхнього — заступник голови Сейму. До речі, майже два місяці тому ми разом з Миколою Княжицьким як співголовою надіслали запит нашої групи дружби у Варшаву, очікуємо відповіді. Можливо, вже зараз буде визначено якийсь напрямок стратегічного спілкування з Україною. Думаю, що ми однозначно одне від одного нікуди не дінемося, і нам сьогодні потрібне спілкування, діалог, щоб вакуум, який утворився за останні кілька місяців, був заповнений інформацією. Крім того, добре, що відбувся візит президента Польщі та президента України до Харкова, він був конструктивним. Певна дорожня карта була вималювана ними, а парламент і кабмін вже мають виконувати вибудовувати в новому уряді нові напрямки роботи — це співпраця в межах єврорегіонів, транскордонної співпраці, що вкрай важливо. Польща — це стратегічна країна ЄС, фактично наші ворота в Європу, тому багато чого є до роботи. Тому зміни в інших міністерствах є так само важливими, ключовими, які будуть при визначеній міжнародній політиці давати певні установки, що буде робитися. Роботи дуже багато, і фізично на цей рік вони вже окреслені з кінця минулого року.

Наталія ПУШКАРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: